Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Innovativiteit

Innovativiteit

In sommige banen is het belangrijk dat je voortdurend bezig bent met vernieuwingen. Als sales manager of productmanager kun je je bijvoorbeeld niet veroorloven om achterover te leunen en alles bij het oude te laten. Het bedrijf waar je voor werkt kan de concurrentie alleen voorblijven als het steeds weer met het nieuwste van het nieuwste komt. Daar kun jij een belangrijke rol in spelen.

Wanneer is vernieuwingsgerichtheid belangrijk?

Bedrijven die in de voorhoede opereren – dat wil zeggen bedrijven die het als hun rol zien als eerste met iets nieuws te komen – kunnen niet zonder innovatief talent in hun organisatie.

Mensen met innovatief talent zijn in staat:

In wat voor bedrijven is er behoefte aan innovatieve mensen?

Het bedrijf zelf: kans of faalfactor?

Het hebben van innovatieve mensen in een organisatie is niet voldoende om ervoor te zorgen dat innovatieve ideeën ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. De organisatie zelf moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Niets is zo erg voor creatieve en innovatieve geesten als een stroperige organisatie die alles bij het oude wil houden. De volgende aspecten zijn belangrijk in de organisatie:

Als je zelf een innovatieve geest bent en je wilt die competentie graag benutten in je werk, dan is het belangrijk om bij je het oriënteren en je sollicitaties goed te bekijken of de organisatiecultuur wel genoeg ruimte biedt voor vernieuwingen. Bekijk voorbeelden van innovaties bij het bedrijf dat je interesseert en vraag hoe het proces om die te laten lukken verlopen is.

Hoe word je innovatief?

Of je innovatief bent heeft vooral te maken met je houding:

Vernieuwingsgerichtheid kun je ontwikkelen:

Het is enigszins afhankelijk van je persoonlijkheid of je echt in hart en nieren een vernieuwer bent. Introverte, zekerheid zoekende mensen zullen vaak van nature minder vernieuwingsgericht zijn dan extraverte, actiegerichte types. Je hebt de nodige zelfkennis nodig om te weten of jij écht 'kunt gaan' voor vernieuwingen, ook op de langere termijn.

Bij welke beroepen is vernieuwingsgerichtheid nodig?

Vooral in heel commerciële omgevingen is het belangrijk dat je innovatief bent, vooral als je zelf een commerciële functie bekleedt, bijvoorbeeld als:

Organisaties die zich met de toekomst als onderwerp bezighouden, hebben behoefte aan innovatieve mensen in functies als:

Tot slot kunnen bedrijven die zich richten op marketing en reclame niet zonder innovatief talent. Die hebben bijvoorbeeld behoefte aan mensen met de functie van:

Natuurlijk zijn er heel veel andere beroepen waar jouw innovatieve krachten van pas kunnen komen. Elke verandering in een organisatie vraagt om vernieuwingsgerichte mensen, en dat geldt zelfs voor heel saaie, behoudende organisaties. Misschien kun jij als innovatieve projectmanager wel wonderen verrichten bij een stoffige archiefdienst die een futuristisch multimedia-archief wil opzetten.

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je innovatief bent?

Als in een vacaturetekst staat dat je innovatief moet zijn, dan is het de kunst om in je sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek aan te tonen dat je dat bent. Dat doe je door concrete voorbeelden te geven van eerdere projecten en plannen waar je bij betrokken was. Gebruik daar de STAR-methode voor.

Ben je bijvoorbeeld sales manager bij een telecombedrijf, vertel dan hoe je ervoor hebt gezorgd dat het speciale mobieltje voor ouderen een succes is geworden. Wat deed je om het idee te laten landen bij de rest van de organisatie? Hoe wist je dat er behoefte was aan dat mobieltje? Welke weerstanden heb je moeten overwinnen en hoe heb je dat aangepakt?

Deze zelfde vragen kun je beantwoorden als je regisseur bent, of copywriter, en op zoek bent naar een nieuwe baan bij een vernieuwend en vooruitstrevend reclamebureau.

Het beste bewijs voor je innovatietalent is natuurlijk de aandacht te trekken met een hele originele sollicitatie!

Voorbeelden van vragen over innovativiteit tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/vernieuwingsgerichtheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger