Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Jezelf ontwikkelen Zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling

Als je lacunes ontdekt in je kennis of vaardigheden, dan kan het goed zijn daar iets aan te doen. Misschien kan een cursus helpen, of bestaat er een goed boek over het onderwerp waarin je kennis te kort schiet. Wat is de beste manier om gaten op te vullen?

Allereerst moet je over de nodige zelfkennis beschikken om te bepalen op welke terreinen en met welk doel je je verder wilt ontwikkelen. Wil je beter leren samenwerken of schiet je kennis over een bepaald onderwerp tekort? Ben je toe aan een carrièreswitch, maar moet je daar nog wat aanvullende vaardigheden voor opdoen? Misschien heb je wel meer assertiviteit nodig in je werk, of heb je er behoefte aan te leren omgaan met agressieve klanten.

Kennis en vaardigheden opdoen

Kennis kun je op verschillende manieren opdoen. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, maar ook met wat je wil leren.

Bijscholen via het werk

De meeste werkgevers hebben een budget voor scholing van medewerkers. Wil je dus iets bijleren en je verder ontwikkelen, kaart dat dan aan bij je baas, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek. In een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) kun je dan vastleggen wat je ontwikkeldoelen zijn en hoe je die doelen gaat bereiken. Een cursus is doorgaans goed voor je carrière.

Cursussen of trainingen om lacunes in je kennis en vaardigheden op te vullen worden doorgaans betaald door je werkgever. Soms moet je daar aanvullende afspraken over maken (vaak in de vorm van een studiekostenovereenkomst), vooral als de cursus gedeeltelijk ook bedoeld is voor persoonlijke ontwikkeling of je uiteindelijke vertrek naar elders.

Soms is het mogelijk om binnen je functie te werken aan je verdere ontwikkeling. Je gaat dan niet op cursus, maar je zorgt er voor dat je binnen je werk gelegenheid krijgt om nieuwe dingen te leren. Dat kan op verschillende manieren:

Zelfstandig werken aan verdere ontwikkeling

Niet in alle gevallen is het wenselijk of mogelijk dat je werkgever de kosten voor scholing op zich neemt. Misschien heb je geen werk, maar zie je mogelijkheden om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten door om- of bijscholing. Dan zit er niets anders op dan zelf aan de slag te gaan. Overigens kan soms een uitkeringsinstantie bijspringen om de kosten te dragen.

Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je eigen ontwikkeling wilt werken?

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/jezelf-ontwikkelen/zelfontwikkeling Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger