Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Opvallen en promotie maken Doorgroeien: van junior naar senior

Doorgroeien: van junior naar senior

Kleine mensjes worden groot en dat geldt ook voor de werkende mens. Een starter blijft geen starter, en wie enkele jaren ervaring heeft, wordt na verloop van tijd een oude rot in het vak. Kun je deze ontwikkeling sturen? Of is het gewoon een kwestie van jaren volmaken?

Wat betekenen de begrippen junior, medior en senior?

In vacatureteksten tref je nogal eens de begrippen junior en senior aan. Soms wordt zelfs de term medior gebruikt. Wat zeggen deze termen?

Wat onderscheidt junior, medior en senior medewerkers in de praktijk?

De aanduidingen junior, medior en senior komen vaak voor bij adviesfuncties. Maar ook bij trainers, software engineers, projectleiders, verkopers, accountmanagers en beleidsmedewerkers zie je deze termen vaak terug in de vacaturetekst.
Het vak blijft hetzelfde, maar naarmate je je meer richting de seniorenstatus beweegt, krijg je meer en andere verantwoordelijkheden. Globaal kun je ervan uitgaan dat je te maken krijgt met de volgende verschillen:

Hoe maak je carrière langs deze lijn?

Als je bij een bedrijf als junior begint, is het belangrijk afspraken met je werkgever te maken over hoe lang je de status van junior houdt en wat je ervoor moet doen om door te groeien. Het gevaar bestaat dat je te lang in een junior functie blijft hangen en niet betaald wordt voor de werkzaamheden die je naar verloop van tijd doet. Een goed middel voor de afspraken is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Daarin leg je vast welke prestaties je moet behalen om het predicaat junior kwijt te raken.
Ditzelfde geldt ook voor als je een medior functie hebt. Ook in die functie is het verstandig afspraken met je werkgever te maken over het beoogde carrièrepad. Je vorderingen bespreek je jaarlijks tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek. Grijp dit gesprek eventueel aan om onderhandelingen te starten over een promotie.

Wie door wil groeien moet aantoonbare prestaties leveren. Hoe doe je dat?

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/promotie/doorgroeien Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger