Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Software engineer

Software engineer

Uit zichzelf doet een computer, mobiele telefoon of navigatiesysteem niets. Om een apparaat te laten werken zijn computerprogramma’s - software - nodig. Als software engineer ontwikkel, bouw, onderhoud en test je deze computerprogramma's. Varianten op deze functietitel zijn: systeemontwikkelaar, computerprogrammeur en applicatieontwikkelaar. 

Wat doet een software engineer?

Waar werk je als software engineer?

Als software engineer kun je aan de slag bij IT-bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van software, zoals CGI of Atos Origin. Je werkt dan vaak in dienst van dat bedrijf bij een klant op locatie aan een opdracht. Dit heet detachering. Je kunt ook gaan werken bij onder meer de overheid, banken of andere bedrijven die voor hun producten software nodig hebben. In dat geval heb je de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de softwaretoepassingen in dat bedrijf of die instelling.

Wat is je plaats in de organisatie?

Doorgaans werk je onder leiding van een projectleider in teamverband aan de ontwikkeling van nieuwe systemen.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je software engineer?

De meest voor de hand liggende opleiding is de opleiding HBO-ICT. Er is zowel een voltijd- als een deeltijdvariant. Ook de universitaire opleiding Informatica biedt een goede basis voor het beroep van software engineer.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Je loopbaanmogelijkheden hangen voor een groot deel af van je interesses. Spreekt met name het technische aspect je aan, dan kun je na een aantal jaren werkervaring doorgroeien van junior naar senior software engineer. Je werkt dan aan steeds complexere systemen. Daarnaast is het mogelijk naar leidinggevende posities in een automatiseringsafdeling door te groeien, zoals team- of projectleider. Je kunt je ook meer gaan bezighouden met de gebruikers van de software, met de bedrijfsprocessen of met marketing of management. Na enkele jaren programmeren kun je bijvoorbeeld informatie-analist worden en ga je gebruikers interviewen en functionaliteit ontwerpen.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen boeken

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/software-engineer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger