Nut van flexibiliteit voor je carrière
Niet zozeer hard werken en veel uren maken, maar flexibel zijn, is de optimale werkhouding voor ambitieuze carrièretijgers. Wie bereid is soms iets meer of iets anders te doen dan in zijn functieomschrijving vermeld staat, zal bij de werkgever snel een streepje voor krijgen. Flexibiliteit is dan ook een belangrijke soft skill.
Wat houdt flexibiliteit in?
Flexibel zijn betekent dat je je gemakkelijk kunt aanpassen en dat je snel kunt schakelen. Misschien moet er vandaag nog een belangrijke offerte de deur uit en kun jij je nog een paar uur extra inzetten om die af te krijgen. Dat betekent niet dat je dag in dag uit van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds op kantoor zit. Nee, je hebt met je buren afgesproken dat zij soms, als het nodig is, de kinderen van de crèche halen en nog een uurtje met ze naar de speeltuin gaan. Eén telefoontje is genoeg.
Flexibiliteit is een competentie (of een kwaliteit) die werkgevers in werknemers als heel positief waarderen. Het UWV heeft ooit onderzocht wat voor werkgevers de doorslaggevende aspecten zijn bij het aannemen van personeel. Flexibiliteit staat op de derde plaats (na werkervaring en persoonlijkheid).
Flexibiliteit is onontbeerlijk voor het succesvol opereren in teams. Met een flexibele houding zullen conflicten minder hoog oplopen en zal de samenwerking tussen teamleden vloeiender verlopen.
Voorbeelden van flexibiliteit
Denk niet dat je alleen door extra uren te werken je flexibiliteit toont.
Wees bijvoorbeeld bereid om:
- eens buiten gewone werktijden een klus te klaren, bijvoorbeeld als er mensen worden gezocht die voorlichting kunnen geven op de open dag van je organisatie, die op zaterdag plaatsvindt.
- een collega een handje te helpen om zijn of haar werk af te krijgen als je zelf even een dood moment hebt.
- iets heel anders te doen dan je gewoonlijk doet: het secretariaat een middagje helpen bij het verzendklaar maken van de grootste mailing van het jaar.
- je in te zetten voor iets speciaals: een bedrijfsuitje, een benefietactiviteit van het bedrijf enzovoort.
- nieuwe dingen te leren. Wie nieuwe dingen leert, is en blijft per definitie flexibel.
Behalve flexibel gedrag is ook een flexibele geest, ook wel ‘cognitieve wendbaarheid’ genoemd, een kostbaar goed. Wie flexibel is van geest, genereert gemakkelijk nieuwe ideeën en heeft een grote verbeeldingskracht. Dat kan heel bruikbaar zijn voor organisaties, vooral wanneer ze een nieuwe koers moeten gaan varen of als ze in een snelle markt opereren.
Ben jij flexibel van geest en zit je boordevol ideeën? Zorg er dan voor dat je gezien wordt: word lid van de ‘denktank’, zet je goede ideeën eens helder op papier en praat er met anderen in de organisatie over. Het zal je carrière goed doen.
Flexibiliteit wordt ook wel inschikkelijkheid, buigzaamheid, meegaandheid of soepelheid genoemd.
Flexibele organisaties
De ene organisatie is de andere niet, vooral niet als het gaat om flexibiliteit. Organisatieculturen kunnen zeer van elkaar verschillen. Organisaties met vaste werktijden, prikklokken, hoekige functieomschrijvingen en bureaucratische leiderschap zullen minder voordeel halen uit een flexibele werknemer. Andersom zal een werknemer met een flexibele instelling (of een werknemer met behoefte aan flexibiliteit) weinig plezier beleven aan zo'n onderneming.
Lynda Gratton van de London Business School heeft onderzoek gedaan naar het welbevinden van werknemers in organisaties enerzijds en de prestaties van organisaties anderzijds. Uit haar onderzoek blijkt dat hoe flexibeler werknemers in een organisatie mogen en kunnen zijn, hoe prettiger ze dat vinden en hoe beter de bedrijfsresultaten zijn. Als je waarde hecht aan flexibiliteit (als je bijvoorbeeld behoefte hebt aan flexibele werktijden, of een niet al te vast omlijnde functieomschrijving), let daar dan op als je ergens solliciteert. Vraag bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor verlof- en zorgregelingen.
Anderzijds vergt flexibiliteit veel eigen verantwoordelijkheid! Leun niet achterover in de veronderstelling dat de organisatie flexibiliteit moet bieden. Regel zelf je zaken. Volg bijvoorbeeld een opleiding of cursus die je nuttig vindt voor je carrière. Bedenk creatieve oplossingen aan het thuisfront voor overwerkuren. Behalve dat je daarmee de flexibiliteit regelt die jij nodig acht, heb je meer kans om op die manier flow te bereiken in je werk. Je houdt immers zelf de touwtjes in handen en doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
Pas op
Flexibiliteit betekent niet dat je tot in den treure al het werk op je neemt dat er te doen valt en overal altijd 'ja' op zegt. Als je het gevoel hebt dat alles op jou wordt afgeschoven en je totaal overladen raakt en niets te kiezen hebt, dan ben je waarschijnlijk niet zozeer flexibel, maar onassertief. Werk in dat geval juist aan je assertiviteit. Je zult zien dat je dan veel meer te kiezen hebt en werkelijk flexibel kunt zijn.
Flexibiliteit in je loopbaan
Flexibiliteit is dus een handig hulpmiddel om carrière te maken. Maar flexibiliteit is ook heel toepasselijk voor een grote ommezwaai of een carrièreswitch. Als je veel verschillende dingen kunt en leuk vindt, kun je ongebruikelijke combinaties maken die je een nieuw profiel opleveren. Bijzondere combinaties maken je tot een interessante sollicitant.
Flexibiliteit aantonen bij een sollicitatie
Je solliciteert op een vacature in een klein bedrijf als office manager. ‘Flexibiliteit’ is één van de eisen. Je probeert je voor te stellen wat dat kan betekenen. In kleine bedrijven gebruikt de directeur je vaak als klankbord voor álles waar hij op dat moment mee bezig is. Heeft hij een probleem, dan wil hij dat je daar nú tijd voor maakt en even creatief meedenkt. Dat ken je uit je huidige baan. Daarin lopen de adviseurs voor wie je werkt ook voortdurend bij je binnen met vragen. Om daar snel op in te spelen heb je de drie adviseurs elk een eigen kleur gegeven. Inez heeft een groene map waarin je aantekeningen bij houdt van klussen waarbij je haar helpt. Paul is blauw en Mei Ling is rood. Die mappen heb je op je bureau voor het grijpen om flexibel te reageren.
Dit is een goed voorbeeld waarmee je bij een sollicitatie kunt overtuigen met je profiel.
Auteur: Ysolde Bentvelsen