Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Starter Traineeship als eerste baan

Traineeship als eerste baan

Erik Bruinsma (28), trainee bij Randstad: "Na de hogere hotelschool heb ik aan de universiteit Cultuur, Organisatie en Management gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik eerst een tijdje gaan reizen. Daarna ben ik aan de slag gegaan als intercedent bij Randstad. Na een half jaar als intercedent dacht ik: 'ik wil meer', en heb ik gesolliciteerd naar de functie van management trainee. Niet het gebruikelijke traject hoor, de meeste trainees zijn externen."

Ben je een talentvolle pas afgestudeerde hbo'er, dan is een traineeship een goede mogelijkheid om je binnen een bedrijf te laten zien en kennis te maken met verschillende afdelingen.

Andere benamingen voor traineeship zijn Talentclass en Management Development Class.  

Manager of specialist

Een traineeship wordt door bedrijven gebruikt om talentvolle starters zich te laten ontwikkelen tot (top)managers of (top)specialisten. Aan het eind van het traineeship stroom je door naar die afdeling en die functie waar jij je het best thuis voelt en waar het bedrijf het meest aan jou heeft.

Combineren van werken en leren

Naast een volwaardige baan volg je een opleidingstraject om je verder te ontwikkelen. De lengte van een traineeship varieert per bedrijf en kan drie maanden tot drie jaar in beslag nemen. Voorwaarde is dat de lengte van een traineeship een duidelijk vastgelegde periode is.

Invulling

Hét traineeship bestaat niet. Binnen verschillende organisaties wordt het traineeship anders vormgegeven. Bij het ene bedrijf start je met een opleidingsperiode van een aantal maanden. Bij een ander bedrijf werk je meteen volwaardig mee en is je opleidingstraject opgedeeld in losse opleidingsmodules. Het einddoel is wel bij ieder bedrijf gelijk: als volwaardig en allround werknemer op de goede afdeling en in de goede functie terechtkomen.

Ongeveer tien tot vijftien procent van de totale duur van het traineeship wordt aan opleiding besteed. De opleiding bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen, die worden verzorgd door experts van binnen en buiten het bedrijf.

Je werkt gedurende je traineeship aan meerdere projecten en/of in verschillende functies in een of meerdere landen. De inhoud ervan is afhankelijk van het doel van het traineeship. Een traineeship dat je opleidt tot een vakspecialist, is meer vakinhoudelijk gericht. Bij een management traineeship ligt de nadruk meer op het managen van processen.

Door de grote verscheidenheid aan projecten en/of functies tijdens je traineeship en de opleiding die je krijgt, vorm je je niet alleen een goed beeld van de organisatie, je krijgt ook inzicht in je eigen capaciteiten en je vindt uit waar voor jou de uitdagingen liggen. Je leert verder te kijken dan je eigen studie of vakgebied.

Erik: "De selectieprocedure bestond uit een aantal gesprekken, testen en een assessment. Er wordt bijvoorbeeld getest of je over een gemiddeld academisch denkniveau beschikt. Dit geldt ook voor hbo’ers die graag een traineeship bij Randstad willen doen. Ik heb het gehaald en ben begonnen als trainee. Het traineeship bij Randstad duurt tweeënhalf jaar en in die periode vervul je een aantal functies, waardoor je brede ervaring opdoet. Ik stuur nu een team van negen personen aan. Erg uitdagend én leerzaam. Op termijn zou ik graag richting Consultancy of Projectmatig Werken willen."

Begeleiding

Je krijgt begeleiding van een directe manager of collega met ervaring en van iemand die niet direct bij de inhoud van het dagelijks werk betrokken is, zoals een Management Development-adviseur of een externe coach. Met je coach bespreek je de voortgang van je persoonlijke doelstellingen. Daarnaast heb je regelmatig contact met je collega-trainees. Met elkaar kun je ervaringen en informatie uitwisselen.

Erik: "Inhoudelijk word ik begeleid door een HRD adviseur van Randstad. Zij helpt me bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een visie op de organisatie. Daarnaast heb ik een externe coach die me begeleidt bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), me bijstuurt en me helpt mijn persoonlijke doelstellingen te bereiken. Verder zit ik samen met collega-trainees in een denktank, die organisatieadvies aan de directie uitbrengt."

Ben jij geschikt als trainee?

Aan trainees worden hoge eisen gesteld. Vandaar dat alleen talentvolle afgestudeerden voor een traineeship in aanmerking komen.

Bedrijven zijn op zoek naar ambitieuze, gedreven en zelfbewuste afgestudeerden die tijdens hun studie niet alleen boven de boeken hebben gezeten, maar daarnaast ook actief zijn geweest bij bijvoorbeeld een studentenvereniging. Daarnaast beschik je ook nog over de volgende persoonskenmerken:

Herken je jezelf hierin? Dan is een traineeship wellicht iets voor jou. Tijdens de selectieprocedure voor een traineeship wordt meestal aan de hand van een assessment bekeken of jij voldoet aan het profiel van de trainee die de organisatie voor ogen heeft.

Erik: "Tijdens mijn studies heb ik veel nevenactiviteiten gehad. Zo heb ik in de studentenraad gezeten, in de selectiecommissie van de hogere hotelschool en heb als studentlid deel uitgemaakt van het managementoverleg van de opleiding."

Waar moet je op letten?

Maak een heel bewuste keuze voor de organisatie waar je een traineeship gaat doen. Denk niet: "Ik doe dat traineeship even en daarna zie ik wel." Je maakt een keuze voor langere termijn. Daarnaast stellen sommige bedrijven een studiekostenregeling op. Als je voortijdig stopt, moet jij hen studiekosten betalen.

Sommige bedrijven noemen hun programma al snel een traineeship. Wees daarom kritisch op de inhoud van een traineeship. Een goed traineeship voldoet aan een aantal kwaliteitseisen:

Wil je heel graag een traineeship doen, maar wil je je nog niet aan één organisatie binden, dan zijn er ook mogelijkheden om bij uiteenlopende organisaties een traineeship te volgen. Zo biedt het project 'Fast Forward' van Saxion Hogescholen pas afgestudeerde talentvolle studenten de mogelijkheid om in een tijdsbestek van twee jaar bij drie werkgevers een traineeship te volgen.

Traineeships vinden

De meeste grote bedrijven bieden traineeships aan. Je vindt ze op de websites van die bedrijven, maar ook op speciale traineesites. Maar houd ook de speciale bedrijven- en carrièredagen en congressen in de gaten. Deze evenementen bieden je bij uitstek de mogelijkheid om jezelf 'in the picture' te zetten.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/speciaal/starter/traineeship Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger