Werken voor een uitzendbureau

Jantien (24): "Ik heb informatica gestudeerd en was op zoek naar werk als programmeur. Ik had niet gedacht werk via een uitzendbureau te vinden. Ik dacht dat je via een uitzendbureau eigenlijk alleen tijdelijk werk of een bijbaan kon vinden. Maar via uitzendbureau 8baan heb toch echt mijn eerste echte baan gevonden. Ik was op internet aan het zoeken naar werk en kwam bij uitzendbureau 8baan terecht omdat ze een Java-programmeur zochten. Ik heb me ingeschreven en ik bleek goed te voldoen aan het gezochte profiel. Het uitzendbureau heeft me toen voorgesteld. Het gesprek ging goed en ze boden me de volgende dag al een baan aan. Zo was ik toch maar mooi snel aan het werk. Inmiddels werk ik al drie maanden bij het bedrijf en nu gaan ze me een contract aanbieden. Alleen maar omdat ik me bij het uitzendbureau had ingeschreven voor werk!"
Bron: 8baan uitzendbureau

Uitzendbureaus zijn er al lang niet meer alleen voor tijdelijke banen voor lager en middelbaar geschoolden. En ook het uitlenen van mensen is niet meer hun enige activiteit. Er zijn ook uitzendbureaus die zich hebben gespecialiseerd in vaste en tijdelijke banen op mbo- en hbo/wo-niveau.

Groot aanbod

Uitzendbureaus zijn er in vele soorten en maten. Naast algemene uitzendbureaus zijn er ook bureaus die zich hebben gespecialiseerd in specifieke beroepsgroepen en functies, variërend van uitzendbureaus voor ICT'ers tot uitzendbureaus voor logopedisten, fysiotherapeuten en doktersassistenten.

Flexwerk

Natuurlijk kun je bij uitzendbureaus nog steeds terecht voor tijdelijk werk. Hoewel er door sommigen laatdunkend over wordt gesproken, is het helemaal niet verkeerd om als starter enige tijd flexwerk te doen. Je doet in korte tijd bij verschillende bedrijven of sectoren de nodige werkervaring op, je komt erachter waar je zou willen werken en je breidt je netwerk uit.

Het argument dat je bij uitzendwerk vaak onder je niveau begint is ondertussen enigszins achterhaald. Veel starters, ook degenen die via een andere manier dan het uitzendbureau aan een baan komen,  beginnen in hun eerste baan op een lager niveau. En werk onder je opleidingsniveau is nog altijd beter dan een gat in je cv.

Springplank

Daarnaast kan een baan via een uitzendbureau leiden tot meer. Het komt vaak voor dat een tijdelijke baan via een uitzendbureau leidt tot een vast contract bij een bedrijf. Het bedrijf weet wat ze aan jou hebben en jij kent het bedrijf en de functie inmiddels goed.

Andere activiteiten

Steeds meer uitzendbureaus houden zich naast het plaatsen van uitzendkrachten ook bezig met werving- en selectie en detachering:

  • Sommige bedrijven besteden de werving en selectie van hun vaste personeel uit aan uitzendbureaus. Dit betekent dat je, nadat je bent aangenomen, in dienst komt van het bedrijf waar je gaat werken.
  • Als detacheringsmedewerker ben je in dienst van het uitzendbureau en word je door verschillende opdrachtgevers ingehuurd. Overigens kan dit via een uitzendbureau, maar er zijn ook gespecialiseerde detacheringsbureaus. Als je nog niet precies weet wat je na je studie wilt, dan kan detacheren een optie voor je zijn.

Vacatures vinden

Bij vrijwel alle grote uitzendbureaus kun je online vacatures bekijken, en direct solliciteren als je een leuke vacature ziet. Ook kun je een digitaal profiel aanmaken. Zodra er een vacature is die correspondeert met je profiel, word je hiervan op de hoogte gesteld.

Aanbevolen website

  • Wil je je zonder al te veel moeite bij zoveel mogelijk uitzendbureaus inschrijven, kijk dan eens op Uitzendbureau.nl. Hier kun je een profiel aanmaken met je opleiding, beschikbaarheid, ervaring, salariswensen en het soort baan dat je zoekt. Uitzendbureaus kunnen in deze profielen zoeken naar geschikte kandidaten.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Starter Werken voor een uitzendbureau