Gat in je cv

Bij een sollicitatie haal je natuurlijk alles uit de kast om je potentiële werkgever ervan te overtuigen dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de vacante functie. Maar stel nu dat je een tijdje niet hebt gewerkt en daardoor te maken hebt met een gat in je cv. Zolang je eerlijk bent en je sterke kanten benadrukt, hoeft zo'n gat geen belemmering te zijn bij een sollicitatie, en maak je net zoveel kans op die droombaan als iedere andere sollicitant.

Reden vermelden?

Soms is het noodgedwongen en soms is het een bewuste keuze om een bepaalde tijd geen betaald werk te verrichten: je hebt bijvoorbeeld in de WAO gezeten, je bent ontslagen of je bent er een tijdje tussenuit geweest om je volledig aan je kinderen en hun opvoeding te wijden. Een gat in het cv zal in ieder geval bij elke werkgever vragen oproepen.

Ooit beweerde een sollicitant in zijn sollicitatiebrief dat hij een wereldreis had gemaakt. Hij kon tijdens het sollicitatiegesprek het ene na het andere verhaal vertellen over de meest verre en exotische oorden. Uiteindelijk kwam de werkgever er door het raadplegen van een referentie achter dat de sollicitant helemaal geen wereldreis had gemaakt. De sollicitant werd geconfronteerd met deze ontdekking en biechtte op dat hij had gelogen. Hij had een jaar thuis gezeten omdat hij geen baan kon vinden en had deze 'sabbatical' gebruikt om in de plaatselijke bibliotheek alle reisliteratuur die hij kon vinden te lezen. 

Door de reden voor het gat in je cv te vermelden, voorkom je dat je potentiële werkgever een mogelijke verklaring gaat bedenken die misschien helemaal niet gerechtvaardigd is. Hij denkt misschien dat je een periode had waarin je zoekende was of niet wist wat je wilde, terwijl je in werkelijkheid een periode voor je zieke moeder hebt gezorgd.

Als je een reden opgeeft voor het gat in je cv, zorg dan dat je eerlijk bent, want als je potentiële werkgever erachter komt dat je gelogen hebt, dan betekent dat vaak het einde van de sollicitatieprocedure. Als je in je cv vermeldt dat je vier jaar bij een bedrijf hebt gewerkt terwijl het in werkelijkheid een paar maanden minder was en je nieuwe werkgever ontdekt dat, dan kun je een verdere toekomst bij deze werkgever wel vergeten.

Soms verbloemen mensen een gat in hun cv met begrippen als 'een adempauze', 'een werkpauze' of 'een sabbatical'. Daar is niets mis mee, zolang de benaming ook echt de lading dekt. Heb je in werkelijkheid een tijdje in de WAO gezeten, dan is het niet verstandig een dergelijke periode te omschrijven als 'sabbatical'.

Soms is het wel verstandig om de reden van het gat in je cv achterwege te laten, bijvoorbeeld wanneer je dienstverband is beëindigd als gevolg van een arbeidsconflict. Werkgevers denken dan al gauw dat ze met jou een probleem in huis halen. Ongetwijfeld krijg je tijdens je sollicitatiegesprek de vraag voorgeschoteld waarom je bent weggegaan bij de eerdere werkgever. Houd het antwoord kort en laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever.

Benadruk je sterke kanten

De manier waarop je naar jezelf kijkt - je zelfbeeld - zet de toon voor het verloop van je sollicitatie. Daarom is het van belang dat je het gat in je cv op een positieve manier benadert en er op een positieve manier over spreekt. Als jij zelf al denkt dat geen enkele werkgever zit te wachten op een sollicitant met een gat in het cv, waarom zou een werkgever dan wel geïnteresseerd zijn in jou? Maak dus positieve reclame voor jezelf.

Veel werkgevers vragen in personeelsadvertenties naast werkervaring en opleiding, ook om specifieke kwaliteiten en vaardigheden. Deze kwaliteiten en vaardigheden heb je wellicht opgedaan in de periode dat je geen betaald werk verrichtte. Maak duidelijk dat een dergelijke periode geen gat in je ontwikkeling betekende. Het runnen van een huishouden bijvoorbeeld draagt bij aan de ontwikkeling van kwaliteiten en vaardigheden als organisatievermogen, stressbestendigheid en flexibiliteit. Wellicht heb je vrijwilligerswerk verricht en had je taken en verantwoordelijkheden waarbij deze kwaliteiten en vaardigheden ook van toepassing waren.

In plaats van een chronologisch cv kun je bijvoorbeeld kiezen voor een functioneel cv of vaardigheden-cv waarbij je je werkervaring niet per tijdsperiode beschrijft, maar sterk de nadruk legt op je kwaliteiten en vaardigheden, taken en verantwoordelijkheden. Vergeet ook niet relevante cursussen en opleidingen te vermelden!

Benadruk in je sollicitatiebrief je geschiktheid en motivatie en geef concrete voorbeelden die aantonen dat je over de vaardigheden en kwaliteiten beschikt die in de vacaturetekst worden genoemd.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Uitdagingen Gat in je cv