Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Loopbaanonderbreking met een sabbatical

Loopbaanonderbreking met een sabbatical

Je kunt een tijdje je loopbaan onderbreken door een sabbatical te nemen (of met 'sabbatical leave' te gaan). Tot enkele jaren geleden was een sabbatical een verlof voor wetenschappers, waarin ze een aantal maanden van alledaagse verplichtingen werden vrijgesteld en ongestoord aan hun onderzoek konden werken (eventueel aan een andere universiteit). Maar inmiddels is het fenomeen uitgebreid naar het bedrijfsleven en kun je via je werkgever dagen en geld sparen om een tijdje (onbetaald of betaald) vrijaf te nemen om iets bijzonders te doen.

Waarom een loopbaanonderbreking?

Een loopbaanonderbreking in de vorm van een sabbatical kan nuttig zijn in de volgende gevallen:

Een sabbatical kan heel nuttig zijn voor je zelfontwikkeling. Wel is het verstandig als je uit kunt leggen waarom juist die invulling die jij kiest bij je past of waarom je precies dat project graag wil. Gebruik je zelfkennis om dat uit te kunnen leggen. Het zal je kans van slagen vergroten, zowel in het verkrijgen van wat je van anderen nodig hebt, als ook bij het omgaan met moeilijkheden en tegenslagen.

Geen woorden maar daden

Iedereen droomt wel eens van een tijdje heel iets anders doen: een boek schrijven, een wereldreis maken, een studie doen of deelnemen aan een vrijwilligersproject. Het daadwerkelijk opnemen en organiseren van een sabbatical is werk voor echte doorzetters. Want alleen met doorzettingsvermogen en lef kun je je vage dromen werkelijkheid  laten worden.
Dat gaat meestal niet zonder slag of stoot:

Plannen en organiseren

Heb je eenmaal een concreet plan en heb je het besluit genomen om werkelijk een sabbatical te gaan nemen, dan moet je duizend-en-één dingen regelen, zeker als je naar het buitenland gaat, en helemaal als je ook nog kinderen hebt. Lees het hoedoe-artikel Hoe pak ik een sabbatical aan? om te zien waar je zoal aan moet denken.

Een van de lastigste dingen is onderhandelen met je werkgever over je afwezigheid – én je terugkeer. Het beste is als je een win-winsituatie weet te creëren. Bedenk dingen waar jij mee terugkomt die voor het bedrijf nuttig zijn, op wat voor manier dan ook. Dat kan zijn: kennis, contacten, nieuwe kansen voor het bedrijf, inspiratie, nieuwe stageplekken, een bijdrage aan het imago van het bedrijf.

Om wat voorbeelden te noemen:

Ga je onderhandelen met je werkgever, bereid het gesprek dan zorgvuldig voor. Zorg voor een goede timing (niet op het drukste moment van de week) en gooi niet meteen al je troeven op tafel. Doe desnoods een korte cursus onderhandelen, als je niet zo zeker bent van je vaardigheden op dit gebied. Zorg vooral voor een goed plan, dat je goed kunt verwoorden en dat je met enthousiasme kunt presenteren.

Wie zal dat betalen?

Een sabbatical leave kost geld. Er zijn verschillende manieren om dit te financieren:

Alternatieven

Je begrijpt dat een sabbatical nogal wat voeten in de aarde heeft. Het is echter lang niet altijd nodig om helemaal van het werktoneel te verdwijnen om toch je plannen te kunnen verwezenlijken:

Aanbevolen websites

Aanbevolen boek

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/sabbatical Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger