Wensen: wat wil ik?

'Wat wil ik nou echt?', 'Wat wil ik met mijn leven?', 'Wat wil ik bereiken?' Het zijn kwellende vragen waar je, als je met loopbaantwijfels kampt, eindeloos mee kunt worstelen. Je wikt en weegt en je komt er niet uit. Hoe komt dat toch? En wat kun je doen om toch een antwoord te vinden?

Lastige vraag

Waarom is het zo lastig om de vraag 'wat wil ik nou echt' te beantwoorden? Daar zijn verschillende redenen voor.

  • Veel mensen worden in hun leven geregeerd door dingen die moeten en dingen die nu eenmaal gaan zoals ze gaan. Ze denken dat ze geen keuze hebben en staan daarom maar niet meer stil bij de vraag wat ze echt willen.
  • Het kan bedreigend zijn om stil te staan bij de vraag wat je echt wilt. Want het kan betekenen dat je moeilijke keuzes moet maken. Het kan betekenen dat je ideeën, gewoontes en zelfs de omgang met sommige mensen in je leven moet loslaten. Het kan betekenen dat je voortaan de dingen anders gaat doen. En dat is toch precies wat je wilt? Of toch maar liever niet?
  • Je verwart je werkelijke wensen met de voorwaarden. Je denkt dat je alleen aan je echte wensen toe kunt komen als je eerst een grote erfenis hebt gekregen of de loterij hebt gewonnen. "Als ik geld had, zou ik…" Maar dat geld komt misschien niet, en zo valt je wensdroom ook in het water. Zonde!
  • Je denkt onmiddellijk aan de realiteit en de dingen die de uitvoering van je wens misschien onmogelijk maken. Je hebt bijvoorbeeld een stiekeme wens om een heel ander vak te gaan uitoefenen. Het vergt jaren opleiding om dat te bereiken. Je denkt onmiddellijk: 'dat gaat dus nooit lukken.'

Maar wees eens eerlijk. Het is toch eeuwig zonde, al die wensen die als sneeuw voor de zon verdwijnen? Terwijl die wensen zo immens zouden kunnen bijdragen aan een authentiek en gelukkig leven, aan een loopbaan die echt bij je past, aan jou als krachtig mens

Om het allemaal nog helderder te zien kun je de oefening Schrikbeeld doen. Daarin omschrijf je stap voor stap wat je niet wilt. Dat helpt je om een duidelijker beeld te krijgen van wat je nu eigenlijk wel wilt.

Dus nu…

Op zoek naar het antwoord

Ben je op zoek naar een antwoord op de vraag 'wat wil ik echt?', dan kunnen de volgende dingen helpen:

  • Neem de tijd om stil te staan en te mijmeren over je wensen. Oordeel niet meteen over wat wel kan of niet, en of de wens raar is of onrealistisch. Geef je hersens de tijd om te spelen met de wensgedachten en mijmer daarover. Maak contact met jezelf om antwoorden te vinden. Laat tot je doordringen hoe het voelt. Word je er blij van? Praat in dit stadium niet met anderen over je gedachten, zodat je je niet laat afleiden door wat anderen ervan vinden. Sta je wens of wensen toe te rijpen.
  • Formuleer je wensen positief. Vaak gaan je eerste gedachten over wat je allemaal niet meer wilt ('ik wil niet meer voor zo'n saai kantoor werken'), maar dat is geen echte wens. Een wens is iets waar je van droomt: 'in mijn hart zou ik artistiek leider willen zijn van een zomermuziekfestival'.
  • Als je het moeilijk vindt, begin dan klein. Als je niet gewend bent om iets voor jezelf te willen, dan kan het helpen met kleine wensen te beginnen. Misschien wens je wel zoiets:  'Ik zou weleens iemand willen interviewen' of 'Wat zou ik graag eens een dagje sfeer willen proeven in een laboratorium.'
  • Wees niet te bescheiden. Als je de vorige stap gezet hebt, of als je gewoon al lef hebt, formuleer dan flinke wensen. Geloof het of niet: de wereld heeft meer aan bevlogen mensen met grote wensen dan aan mensen die alles bij het voorzichtige en kleine houden. Aan de andere kant, als je zo niet in elkaar zit, houd het dan klein.
  • Neem een lichtend voorbeeld. Neem iemand die jouw wensdroom al heeft bereikt, tot voorbeeld. Daaraan kun je je optrekken. Als het die persoon is gelukt om zijn of haar wensdroom te verwezenlijken, waarom jou dan niet? Het helpt om jezelf af en toe te herinneren aan dat lichtende voorbeeld, ter inspiratie. Wist je dat de Amerikaanse topschaatser Shani Davies al jaren een fotootje van Erben Wennemars op de koelkast heeft hangen?
  • Zoek naar de wens achter de wens. Heel veel wensen zijn realistisch en haalbaar. Meestal niet zonder inspanning en moeite, maar uiteindelijk haalbaar. Helaas zijn er wensen die, bijvoorbeeld door fysieke omstandigheden, niet uitvoerbaar zijn. Iemand in een rolstoel kan geen koorddanser worden, bijvoorbeeld. Maar deze rolstoelgebruiker kan zich wel afvragen waarom hij eigenlijk wil koorddansen. Wil hij in de schijnwerpers staan en toegejuicht worden door een vrolijk publiek? Of wil hij iets gevaarlijks doen in zijn leven? Dit zijn wensen die ook voor de rolstoelgebruiker heel goed realiteit kunnen worden.
  • Neem je wensen en verlangens serieus. Laat je wens niet te snel varen omdat je denkt dat de buitenwereld het niks zal vinden, of omdat er allerlei praktische barrières zijn. Blijf anderzijds eerlijk over de authenticiteit van je wens: komt de wens echt voort uit je innerlijk? Of luister je stiekem toch weer naar de stemmen van je ouders, de omgeving of je gedroomde publiek? Meestal is het voldoende om naar je gevoel te luisteren om te weten of je met een echte, eerlijke wens te maken hebt. Als je blij en enthousiast wordt van je wens, dan zit het goed. Word je moe of zijn er gevoelens bij betrokken die iets te maken hebben met rechtzetten wat eerder misging, of met boosheid of teleurstelling, mijmer dan nog een tijdje verder.

Suggesties voor oefeningen

En dan?

Heb je eenmaal een rijtje wensen (één wens is ook goed), dan wordt het na verloop van tijd zaak daar werk van te maken. Misschien moet je nog wat keuzes maken, wat weerstanden uit de weg ruimen, maar hoe dan ook: het wordt tijd om werk te gaan maken van je wensen!

Aanbevolen website

  • Op de website van André Meiresonne kun je zijn boek Zin! downloaden. Je vindt er inspirerende teksten over leven naar je eigen wensen. Met de nodige vragen ter overdenking.

Aanbevolen boek

  • Knoope, Marinus. De creatiespiraal. Nijmegen: KIC. Een ontroerend eerlijk boek dat je doet stilstaan bij je ware wensen in het leven.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Wensen: wat wil ik?