Schrikbeeld

Veel mensen die voor keuzes in hun carrière staan, weten wel te zeggen wat ze niet willen, maar vinden het schier onmogelijk te zeggen wat ze wel willen.

Voor iedereen die zich daarin herkent, wees gerust! Heel precies omschrijven wat je niet wilt, is een uitstekende opstap naar helder krijgen wat je wel wilt.

Daartoe de volgende oefening:

Stap 1. Ga op een rustige plek zitten, waar je niet gestoord wordt. Doe je ogen dicht, ontspan je. Volg je ademhaling en laat je gedachten langzaam los. Gebruik hiervoor eventueel de oefening In de mijmerstand komen. Als je enkele minuten hebt gezeten en ontspannen in het hier-en-nu bent, ga je door naar stap 2.

Stap 2. Stel je voor dat je helemaal niets verandert aan je leven zoals het nu is. Je gaat precies zo verder. Alles blijft hetzelfde. Je blijft hetzelfde werk doen, je staat even laat op als nu, je werkt evenveel uur. Je dagindeling is dezelfde, je neemt dezelfde route naar je werk, je komt even laat thuis in hetzelfde huis met dezelfde gezinssamenstelling. En je geestesgesteldheid, je emotionele temperatuurmeter, blijft ook precies zoals hij is.

Stel je dit scenario zo concreet mogelijk voor. Je kunt het in gedachten doen, je kunt er ook een tekening van maken of een verhaaltje over schrijven. Maar verdiep je in dit leven, dwing jezelf erin te duiken, zodat je een duidelijk beeld hebt en er ook een duidelijk gevoel bij hebt. Als je zover bent, doe je je ogen open en beantwoord je de volgende vragen:

  • Hoe zal je situatie er in de toekomst uitzien als je nu geen actie onderneemt?
  • Wat zijn daarvan de consequenties?
  • Waar leidt dit scenario toe? Zeg niet gewoon 'nergens', want het leidt altijd ergens naartoe. Benoem het precies.
  • Waar ben je en met wie? En wat gebeurt daar?
  • En wat ontbreekt daar?
  • Wat voor gevoel roept dat beeld bij je op?
  • Hoe erg zou dat zijn (op een schaal van 0-100)?
  • Is dit hoe je je leven wilt inrichten? Kies je hiervoor?
  • Zo ja, stop met de oefening, het is duidelijk: je bent een gelukkig mens. Zo nee, lees verder.

Stap 3. Als dit toekomstbeeld je niet bevalt, is het zaak om het anders te gaan doen. Heel bewust. Dus: sla het meest afschrikwekkende beeld in je hoofd op. Of als je meer tekstueel ingesteld bent: maak een zin die je meest afschrikwekkende vooruitzicht beschrijft. Bijvoorbeeld: 'Als ik zo verder ga, word ik een wrokkige oude dame die mokkend naar haar werk gaat en de hele wereld vijandig bekijkt.'

Stap 4. Besluit vervolgens dat je het anders gaat doen. Zeg hardop: 'Ik kies ervoor mijn leven anders in te richten.' Of woorden van een strekking die beter bij jou passen. Maar zeg het hardop! Je kunt het ook opschrijven en het briefje bij je stoppen. Dat werkt onbewust door.

Sommige mensen hebben genoeg aan bovenstaande stappen om het vanaf nu anders te gaan doen. Andere mensen hebben meer houvast nodig om te weten wat ze dan anders moeten gaan doen en welke keuzes ze moeten maken. Als dat zo is, ga dan verder met de oefening Je schrikbeeld aanpakken.

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Schrikbeeld