Emoties ontwarren: stel dat...
In deze oefening ga je op zoek naar de kern van je angsten die je weerhouden bij het maken van een keuze of het zetten van een carrièrestap, door je doemscenario's onder de loep te nemen.
Ga zitten op een plek waar je rustig en ongestoord kunt werken. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt. Ga goed op je stoel zitten (rug recht, voeten stevig op de grond, hoofd rechtop, kin iets ingetrokken, armen losjes op je schoot of op de armleuningen), sluit je ogen en kom enkele minuten tot rust. Gebruik eventueel de oefening In de mijmerstand komen.
Als je zo een tijdje rustig hebt gezeten, pak je pen en papier erbij.
- Ga bij jezelf na waar je je allemaal zorgen over maakt. Alles wat in je opkomt, schrijf je op. Klakkeloos. Ga niet schiften, maar zorg ervoor dat je zo volledig mogelijk inventariseert wat jou onrust baart.
- Als je een flink aantal gedachten op een rij hebt, pik je de meest verontrustende eruit. Waar heb je het meeste last van? Welke gedachte is het meest benauwend? Pik die eruit. Bijvoorbeeld: “Ik vind het meest benauwende (aan bijvoorbeeld een training organiseren) dat het zou gaan mislukken.”
- Ga mee met de gedachte en onderzoek wat nu precies zo erg is als dat wat je denkt, zou plaatsvinden. Dus je vraagt jezelf: “Stel dat het zou mislukken, wat is daar precies zo erg aan?”
Let op: onze geest heeft de neiging om dan te gaan rationaliseren en te zeggen: “Ach ja, dan mislukt het maar, dat is eigenlijk niet zo’n ramp.” En dat lijkt mooi, maar dan weet je nog niet wat je nu zo eng vond. En dat is het doel van deze oefening. Dus trap daar niet in!
Een antwoord zou kunnen zijn: “Dan krijg ik maar drie deelnemers terwijl ik er tien nodig had. Dan moet ik óf die drie afbellen óf het organiseren met die drie. En dan weten zij dat ik er tien wilde hebben en er maar drie gekregen heb.” - Nu ga je je antwoord steeds verder onderzoeken met zinnen die beginnen met 'Stel dat'. Geef telkens het antwoord waarmee jouw geest op die stel-dat-zin reageert.
“Oké, stel dat dat waar zou zijn, wat zou daar zo erg aan zijn?”
“Dan zouden ze mij niet succesvol vinden.”
“Oké, stel dat dat waar zou zijn, wat zou daar zo erg aan zijn?”
“Dan zou ik door de mand vallen.”
“Oké, stel dat dat waar zou zijn, wat zou daar zo erg aan zijn?”
“Dan moet ik met de billen bloot. Misschien denken die klanten dan ook dat ze een vergissing hebben gemaakt: dat wat zo mooi leek toch een farce is.”
“Oké, stel dat dat waar zou zijn, wat zou daar zo erg aan zijn?”
“Dan gaat iets wat ik mooi en kostbaar vind, kapot.”
Ga net zo lang door tot je weet dat je bij de kern van je angst bent. Dat is in dit voorbeeld: als je doet wat voor jou belangrijk is, ben je bang dat het kapotgemaakt wordt.
Als je bij de kern bent aangekomen, zul je merken dat er rust ontstaat, omdat je erkent wat er aan de hand is. Meer hoef je niet te doen. Erkennen wat jouw angst (achter de angst) is.
En zo kun je een voor een jouw zorgen afwerken. Je zult merken dat juist dit proces van kijken naar je angsten jou weer controle geeft, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt.
Doe ook de oefeningen De bus en Focussen, die je ook kunnen helpen bij het ontwarren van emoties.
Aanbevolen website
- Meer over het uitdagen van je gedachten vind je in de cursus RET op leren.nl.
Auteur: Susanne Biemans