Denkbeeldig curriculum

Stel: je hebt je leven vanaf nu volledig zelf in de hand. Jij bepaalt hoe het verder gaat. Een andere baan: kies maar. Je droom om een restaurant op een exotisch eiland te beginnen... wordt vervuld. En als je daarop uitgekeken bent: een man en vijf kinderen? Je krijgt ze! Dat boek dat je altijd al wilde schrijven? Komt ook voor elkaar.

De rest van je leven is aan jou. Kortom: je leven tussen nu – het moment dat je deze opdracht leest – en je dood ga je zelf beschrijven in je denkbeeldig curriculum. Het helpt je om je wensen die je hebt voor je carrière in het echt, scherper te formuleren.

Hoe ga je te werk?

Stap 1. Het einde beschrijven

Bepaal als eerste het einde van je leven. Wanneer ga je dood en waaraan? Sterf je bijvoorbeeld op 80-jarige leeftijd thuis in je eigen bed, omgeven door je partner, je drie kinderen, je zeven kleinkinderen en drie goede vrienden? Zonder ziek te zijn geweest, maar wel in de wetenschap dat je ging sterven?

Of is jouw dood een meer heroïsche: bij het redden van drenkelingen tijdens een watersnoodramp? Of voel je op je zeventigste dat het je tijd is en trek je je terug, zoals de Indianen dat doen?

Stap 2. Terugkijken

Dan ga je terugkijken: hoe ben je op die plek van je dood en op die leeftijd terechtgekomen? Wat heb je daarvoor gedaan? En wat heb je bereikt, in je werkleven en in je privéleven?

Basis hiervoor is natuurlijk wat jij wilt! Wat wil je gedaan hebben in die 30 tot 70 jaar die jij jezelf gegeven hebt (vanaf nu tot je dood)? Welke dromen ga je realiseren, welke stappen ga je nemen?

Schrijf alle dingen die je te binnen schieten op. Maak aantekeningen, kras, vul aan, schrijf steekwoorden op. Kies werkresultaten, maar ook privézaken. Maak een eerste versie, tweede versie, derde, enzovoort. Het is een proces, dit schrijven van je denkbeeldige curriculum. Net zolang tot je het gevoel hebt dat je alles hebt. Dan ga je het uitwerken, groeperen, net zoals je een echt cv maakt. Gebruik als je wilt het formulier Denkbeeldig curriculum.

Stap 3. Vergelijken

Leg nu je 'echte' cv en je denkbeeldig curriculum naast elkaar. Vergelijk ze en kijk of je lijnen kunt trekken. Ga je met je echte cv de kant op van je denkbeeldig curriculum? Is het een logisch vervolg op je cv tot nu toe?

1. Zo ja, vraag je af of je wel genoeg dromen hebt, wel genoeg durft te leven. Als dat antwoord positief is: ga zo door! Als het antwoord ontkennend is: verander, durf, besluit! Wat is er nodig om het leven te gaan leven wat je wenst? Maak keuzes en zet stappen.

2. Zo nee, waar zit 'm dat in?

  • Heb je wellicht te weinig zelfkennis: wil je allerlei dingen waar je helemaal geen talent voor hebt? Zijn dit wellicht oppervlakkige dromen, niet wat je ten diepste wenst? Want op de een of andere manier is het praktisch nooit zo dat mensen oprecht iets wensen wat ze helemaal niet kunnen.
  • Ben je bang om eruit te halen wat erin zit? Wil je klein blijven leven?
  • Vind je het wel lekker om te dromen, maar wil je dat helemaal niet ten uitvoer brengen?
  • Wil je wel maar durf je niet? Dan doe je het gewoon zonder durf!!!

Kortom: trek je conclusies. Wil je zo doorgaan?

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Denkbeeldig curriculum