Wees je eigen coach en loopbaanadviseur: gereedschapskist met oefeningen en opdrachten

Het is een hele klus om jezelf en je drijfveren in het leven te onderzoeken, je situatie onder de loep te nemen en in de toekomst te kijken, op zoek naar een nieuwe loopbaan, een nieuwe levensinvulling of een nieuwe balans. Om je daarbij te helpen heeft loopbaanadviseur Susanne Biemans een gereedschapskist vol oefeningen en opdrachten samengesteld, waarmee je zelf aan de slag kunt.

Doe stap voor stap alle oefeningen, of kies eruit wat je nuttig lijkt. Doe niet alle opdrachten in één keer. Je zult merken dat je tijd nodig hebt om te reflecteren op wat je ontdekt en tegenkomt en dat sommige oefeningen je aan het denken zullen zetten. Neem dus de tijd!

De oefeningen zijn opgedeeld naar de onderwerpen die je tegenkomt in de rubriek Carrièreswitch. Lees die artikelen door voordat je met de oefeningen aan de slag gaat.

Vooraf

Voor veel oefeningen is het belangrijk om eerst even de dagelijkse beslommeringen achter je te laten. Daarvoor is de oefening In de mijmerstand komen geschikt. Wil je het grondiger aanpakken, leer dan mediteren.

Wensen: wat drijft mij, wat wil ik?

Oefeningen:

Capaciteiten: wat kan ik?

Carrièretijger vult beroepentest inOefeningen:

Identiteit: wie ben ik, wat voor mens ben ik, wat past bij mij?

Oefeningen:

Zingeving: welke dingen geven zin aan het leven?

Oefeningen:

Waarden: welke levens- en werkwaarden heb ik?

Oefeningen:

Weerstanden en angsten: wat weerhoudt mij? Hoe ga ik daarmee om?

Oefeningen:

Keuzes maken

Oefeningen:

Stappen zetten

Oefeningen:

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist