Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Loopbaanankers

Loopbaanankers

Hoe vind je een baan die past bij datgene wat jij de moeite waard vindt in het leven? Een moeilijke vraag, waar niet zonder meer een antwoord op bestaat. Wel heeft onderzoek laten zien dat als je weet wat je waarden zijn en je een baan kiest die overeenkomt met die waarden, je veel meer kans maakt om gelukkig te zijn in die baan. Die waarden heten loopbaanankers of carrièreankers. Ben je bijvoorbeeld een creatieveling in hart en nieren, dan zul je je in een routinebaan als snel gaan vervelen. En dat geldt ook voor minder extreme voorbeelden. Werk dat jouw belangrijkste loopbaananker bevat, verschaft je meer bevrediging en een gevoel van 'op je plaats' te zijn, dan werk dat niet overeenkomt met het loopbaananker dat het meest bij je past.

Er zijn acht loopbaanankers:

Loopbaanankers kunnen een drijfveer vormen bij keuzes die je in de loop van je carrière maakt. Vaak ben je je niet bewust van je loopbaanankers. Als je echter keuzes maakt die haaks staan op jouw ankers, komen ze aan de oppervlakte omdat het gaat wringen. Ken je ze wel en houd je er rekening mee, dan zullen ze bijdragen aan zowel je zelfbeeld als je zelfverwezenlijking: je doet wat het meest bij je past. Het ene loopbaananker is daarmee dus ook niet beter of slechter dan een ander loopbaananker.

Een voorbeeld:

James heeft autonomie als loopbaananker. Hij geniet veel vrijheid in zijn huidige baan als milieudeskundige. Hij schrijft rapporten voor opdrachtgevers op basis van onderzoek dat hij zelfstandig doet. James bepaalt zelf wanneer hij komt en gaat en hij is totaal vrij in hoe hij zijn werk indeelt. Onlangs is hem promotie aangeboden: hij kan teamleider worden van de afdeling waar hij werkt. Hij moet dan zeven mensen gaan aansturen. James aarzelt. Het is wel een promotie, met meer salaris en aanzien, maar het beperkt hem ernstig in de vrijheid die hij geniet en de invulling die hij nu zelf aan zijn werk kan geven.  Na flink wat wikken en wegen besluit James de promotie te weigeren. Hij voelt zich te veel een 'vrije jongen' om gelukkig te worden in een baan als teamleider.

Natuurlijk kun je tijdelijk genoodzaakt zijn om voor iets te kiezen dat niet in overeenstemming is met je loopbaananker. Als je zonder werk zit en je hebt dringend geld nodig, dan zul je alles aanpakken wat voorhanden is. Ook gezondheidsredenen of zorgtaken kunnen ervoor zorgen dat je andere carrièrestappen zet dan je hart je ingeeft. Het zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen gaandeweg toch steeds uitkomen bij hun meest geëigende loopbaananker.

Er bestaan vragenlijsten en interviews om erachter te komen wat je belangrijkste loopbaananker is. Het is vaak niet voldoende om zelf maar te bedenken wat jij als jouw loopbaananker beschouwt. In een gesprek met iemand uit je omgeving of met een loopbaanadviseur zal je loopbaananker duidelijker aan het licht komen. In het boek Loopbaan-ankers van Edgar Schein vind je een opzet voor een gesprek en een vragenlijst.

Bij veel loopbaanadviseurs kun je terecht voor uitgebreide tests en een bijbehorend gesprek.

Aanbevolen boek

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/loopbaanankers Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger