Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Factoren om rekening mee te houden

Factoren om rekening mee te houden

Het zou natuurlijk heerlijk zijn als je onbelemmerd, vrij en ongebonden het pad kon gaan dat je het liefste wenst. Maar er zijn altijd factoren in de werkelijkheid om rekening mee te houden. Je hebt nu eenmaal te maken met dingen die niet zo makkelijk te veranderen zijn (of helemaal niet). Het is zelfs zo dat als je krampachtig probeert dat te veranderen wat niet te veranderen is, je hopeloos gefrustreerd raakt en waarschijnlijk nog verder vast komst te zitten.
Factoren waar je rekening mee moet houden, liggen op het vlak van jezelf, van levensomstandigheden en de arbeidsmarkt.

Pro's en contra's

Iedereen heeft 'pro's' en 'contra's': zaken die in je voordeel werken (pro's) en zaken die in je nadeel werken (contra's). Voorbeelden van zaken die in je voordeel werken kunnen zijn: werkervaring, capaciteiten, passende opleiding, motivatie, netwerk in het desbetreffende gebied, geschikte kwaliteiten voor het beoogde vak, bereidheid concessies te doen (verhuizen, lange dagen maken, salaris). Voorbeelden van 'contra's': leeftijd, geen of nauwelijks (relevante) werkervaring, geen passende vooropleiding, ontbrekende vaardigheden, een arbeidshandicap, hoge eisen etc.

Om vast te kunnen stellen wat een haalbare ambitie is, zul je je voor- en nadelen in kaart moeten brengen.

Factoren die een rol spelen

"Aan een appelboom groeien geen peren"
– Marinus Knoope, De creatiespiraal.

Werken aan haalbare oplossingen

Eisen en grenzen
Stel: je woont in een zeven huizen tellend dorp in Lapland. Wil je daar werk vinden, dan heb je waarschijnlijk de keuze uit: visser, visser en visser.
Stel jij de eis 'Ik wil werk vinden', dan heb je geen probleem. Je wordt namelijk visser. Stel jij echter de eis 'Ik wil werk in mijn dorp vinden als accountmanager bij een groot bedrijf', dan heb je wél een probleem. Het zal namelijk niet lukken. Als je toch vast wilt houden aan deze droombaan, dan zul je je geografische grens moeten loslaten. Wellicht dat het dan lukt.

Onderzoek je kansen realistisch als je een carrièreswitch overweegt. Het is frustrerend om allerlei stappen te zetten en investeringen te doen om er uiteindelijk achter te komen dat er helemaal geen banen zijn in de richting die jij op wilt. Aan de andere kant is het de grote kunst om je ambities niet te snel te laten varen met de gedachte 'dat het toch wel nooit zal lukken'. Want voor heel veel dingen geldt nu eenmaal dat de aanhouder wint. Dus:

Aanbevolen boek

Auteurs: Ysolde Bentvelsen en Susanne Biemans

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/rekening-houden-met-factoren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger