In de mijmerstand komen
Voor veel oefeningen en overdenkingen is het goed als je je even losmaakt van je dagelijkse beslommeringen en eventuele vastzittende gedachten. Het helpt om jezelf in een 'mijmertoestand' te brengen, waarin je je gedachten vrijelijk kunt laten gaan.
De volgende meditatieachtige oefening kan je helpen om in een 'mijmertoestand' te komen. Wil je uitgebreider mediteren, gebruik dan de oefening Mediteren.
- Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten. Ga rechtop zitten op een stoel, met je voeten op de grond, je onderrug tegen de rugleuning en je bovenlichaam los van de stoel. Je rug is gestrekt. Je hoofd staat recht op je romp, je kin is iets ingetrokken, je kruin is het hoogste punt. Je lichaam wordt als het ware vanaf je kruin aan een touwtje omhoog getrokken. Je handen liggen losjes in je schoot of op de armleuningen.
- Sluit je ogen (als je dat niet prettig vindt, kijk dan naar een rustig punt, zoals een witte muur of lege tafel) en neem een tijdje om je gedachten tot rust te laten komen. Laat de dagelijkse beslommeringen langzaam achter je.
- Concentreer je op je ademhaling. Neem waar hoe je inademt, uitademt, inademt, uitademt, inademt, uitademt …
- Loop je lichaam in gedachten langzaam langs en voel of je ergens spanning hebt zitten. Voel je op een bepaalde plek spanning, ga daar dan met zachte aandacht naartoe en laat de spanning los. Heb je plaatsen in je lichaam waar je pijn voelt, ga daar dan ook met zachte aandacht naartoe en laat de pijn los. Wellicht verdwijnt niet alle pijn, maar treedt er wel verzachting op. Loop zo je hele lichaam langs en laat de spanning, pijn, druk of stress rustig uit je lijf verdwijnen.
- Als er gedachten in je opkomen, laat ze dan met hetzelfde gemak waarmee ze in je opkwamen ook weer los en aan je voorbij drijven.
- Doe hier een mijmeroefening naar keuze, bijvoorbeeld Mijmeren in ouderdom, Schrikbeeld, Tijdmachine.
- Als je zo een tijdje hebt gezeten of je gedachten over een thema hebt laten gaan, laat je je mijmeringen langzaam los en kom je terug naar het hier en nu. Schrijf je belangrijkste bevindingen op.
Auteur: Susanne Biemans