Succesverhalen: je kerncapaciteiten opsporen

Vaak is het lastig om voor jezelf te benoemen waar je nu precies goed in bent. De dingen die je goed kunt, doe je vaak heel vanzelfsprekend. En als het zo vanzelfsprekend gaat, realiseer je je vaak niet dat dát juist bijzonder is en dat niet iedereen het met hetzelfde gemak doet of kan.

Om scherp te krijgen waar nu precies jouw capaciteiten liggen, werkt het goed om je succesverhalen in kaart te gaan brengen: die dingen die jij tot een succes hebt gemaakt. Dingen waar je best een beetje trots op bent. Of héél trots. Het hoeven geen megagrote prestaties te zijn – tenslotte hebben we maar één wereldkampioen sprinten per jaar. Maar wel zaken waarvan jij durft te zeggen: "Dat heb ik best een beetje goed gedaan." Of zelfs "supergoed".

Als je het heel moeilijk vindt om voor jezelf succesverhalen te bedenken, maak dan een lijst van zaken waarvan anderen hebben gezegd dat je het goed hebt gedaan.

Voorbeelden van succesverhalen kunnen zijn:

  • Ik heb zelf mijn huis verbouwd.
  • Ik heb een moeilijk project succesvol afgerond.
  • Ik heb iets gedaan dat ik heel eng vond.
  • Ik ben verhuisd en heb allerlei dingen ondernomen om me weer te settelen.
  • Ik heb een medaille gewonnen.
  • Ik heb bij mijn baas om promotie gevraagd.
  • Ik ben een studie begonnen naast mijn werk.
  • enzovoort…

Het is de bedoeling om te komen tot vijf succesverhalen, liefst drie van het werk en twee privé. Maar begin maar met het eerste verhaal, dan komen de volgende er wel achteraan. Ga als volgt te werk:

Stap 1

Bedenk een succesverhaal en schrijf het stap voor stap uit. Alle dingen die jij hebt ondernomen om tot het resultaat te komen, horen in je verhaal te staan. Je kunt hiervoor eventueel de STAR-methode gebruiken.

Stap 2

Pak je lijst met capaciteiten erbij. Als je die niet hebt, print dan de lijst capaciteiten en vaardigheden uit die je hier op Carrièretijger vindt. Kruis alle capaciteiten aan die je voor dit succesverhaal nodig hebt gehad.

Stap 3

Kies uit die lange lijst met capaciteiten die jij hebt aangekruist (en die jij dus in huis hebt!) die vaardigheden die echt onontbeerlijk zijn geweest; de capaciteiten dus waarmee het succesverhaal staat of valt. Zonder die capaciteiten was het nooit een succesverhaal geworden. Dit moeten er ongeveer vijf zijn; eentje meer of minder is ook prima.

Schrijf die op.

Stap 4

Doe alle voorgaande stappen voor je overige vier succesverhalen. Begin elke keer opnieuw, blanco. Schrijf het hele verhaal uit, kies vervolgens alle capaciteiten die je nodig hebt gehad en maak vervolgens weer je top vijf.

Tip. Het kan ook heel erg de moeite waard zijn je succesverhalen te vertellen aan iemand die je goed kent en/of die je vertrouwt. Diegene kan ook weer meedenken welke capaciteiten nodig waren. Misschien heeft hij of zij nog zinvolle aanvullingen!

Stap 5

Als je vijf keer je top vijf hebt, is het zaak te gaan kijken of je je definitieve top vijf (top zes of zeven mag ook, maar niet meer dan dat) kunt maken van jouw capaciteiten. Kijk eerst welke capaciteiten telkens naar voren komen. Als dat ook degene zijn die jij het meest bij jezelf vindt passen, dan heb je je top vijf zo klaar. Als daar verschil in zit, moet je kijken waar dat door komt: doe jij de hele tijd dingen goed, maar hoort het toch niet bij jou (meestal is dit niet het geval overigens)? Overleg met mensen die jou goed kennen als je er zelf niet uitkomt.

Het nut van deze top vijf is dat je nu kunt concluderen: telkens als je de capaciteiten uit de top vijf in hebt gezet, heeft dat tot succes geleid. Je kunt er dus gevoeglijk van uitgaan, dat als je in een nieuwe baan deze capaciteiten kunt benutten, dat weer tot succes zal leiden. Dit zijn jouw kerncapaciteiten.

Stap 6

Formuleer nu een krachtige zin, waarin jij jezelf met deze capaciteiten beschrijft. Gebruik daarbij deze formule:

Ik ben een .............. (beroep of soort persoon), die door .............. (kerncapaciteit) en .............. (kerncapaciteit) tot .............. (resultaat) komt.

Bijvoorbeeld:

'Ik ben een professional, die door goed te luisteren, door te vragen en scherp te analyseren tot helpende oplossingen komt.'

of

'Ik ben een nauwkeurig controller, die door precisie, kennis van zaken en doorzettingsvermogen lacunes en fouten in boekhoudingen opspoort.'

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Succesverhalen: je kerncapaciteiten opsporen