Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Van droomscenario naar missie

Van droomscenario naar missie

Wat geeft zin aan jouw leven? Een moeilijk te beantwoorden vraag waarschijnlijk. In deze oefening gebruik je een droomscenario om je persoonlijke levensmissie te bepalen.
Benodigdheden:

Stap 1. In de mijmerstand komen

Ga op een rustige plek zitten, waar je ongestoord kunt werken gedurende ongeveer een uur. Sluit je ogen en doe de oefening In de mijmerstand komen of mediteer kort. Ga na een paar minuten over naar stap 2.

Stap 2. Droomscenario vormgeven

Houd je ogen gesloten en stel je voor dat jij de onbeperkte mogelijkheden had om het komende jaar te doen wat je zou willen doen, te ervaren wat je zou willen ervaren. Onbeperkte mogelijkheden houdt ook echt onbeperkt in:

Kortom, jij hebt een heel jaar, je hebt tijd, geld en de macht alles zo in te richten als jij zou willen. Je hebt de mogelijkheid een vol jaar te doen wat je ten diepste wenst. Het is jouw droomscenario.

Als je allerlei ideeën hebt opgedaan, open je je ogen en pak je het vel papier en de krijtjes. Schrijf met de krijtjes alles op wat in je opkomt. Tekenen mag ook. Kriskras door elkaar, in verschillende kleuren, hoeken, schrijfstijlen, wat je maar wilt.

Gebruik het papier en gebruik de kleuren. Je kunt tussendoor even opstaan, rondlopen en dan weer verdergaan als je weer op ideeën gebracht bent.

Ga hier net zolang mee door tot er niets meer in je opkomt.

Stap 3. Laten inwerken

Bekijk op je gemak wat je allemaal hebt opgeschreven. Jouw dromen. Laat het op je inwerken. En leg het even weg, voor een paar uur of enkele dagen.

Stap 4. Waarden ontdekken

Pak na een tijdje weer jouw kunstwerk erbij. Jouw droomscenario. Lees opnieuw wat je hebt opgeschreven. Ga dan voor jezelf na welke waarden áchter al jouw wensen zitten.

Ga je parachute springen? Wat zit daarachter? Wil je je verliezen in de natuur, iets heroïsch doen, records breken, je grenzen verleggen? Wil je dood of het leven ontstijgen?
Wil je een boek schrijven? Waarom? Wat moet het jou brengen? "Gewoon, een boek schrijven", zul je zeggen. Maar de een wil een boek schrijven om na zijn dood nog herinnerd te worden, de ander wil een boek schrijven om iets over te dragen, een derde wil het om te creëren of te spelen met de taal. Of om verhalen in het leven te roepen.

Hele verschillende waarden dus.

Schrijf al je associaties op, voor elke term die op je droomscenario staat. Voel welke emoties voor jou spelen, welke waarden aangeraakt worden. Schrijf ook die op.

Kijk tot slot naar de termen die je hebt opgeschreven. Klopt het zo of zitten er nog lagen achter? Heb je hier staan waar het wezenlijk om draait, wat je in de kern wilt?

Als het zover is, kun je naar stap 5. Zo niet, kijk er later nog een keer naar en vul het aan of pas het aan.

Stap 5. Kernzin formuleren

Vervat het voorgaande in een kernzin, met drie tot zes waarden erin die voor jou de essentie van jouw leven weergeven. Waarom jij leeft en wanneer je geniet en zin ervaart. Deze kernzin omschrijft jouw missie in het leven. Jouw zingeving.

Voorbeelden hiervan:

Als je missie klopt, bewaar hem dan goed!

Elke beslissing die je moet nemen, kun je toetsen aan je missie. Elke baan die je tegenkomt, kun je toetsen aan je missie. Draagt die baan bij aan je missie, ga ervoor! Komt hij niet overeen met jouw missie, dan is het misschien een tijdelijke oplossing, maar zul je er op den duur geen bevrediging uithalen.

Auteur: Susanne Biemans
Vrij bewerkt naar een oefening van Alien Verhoef

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/gereedschapskist/van-droomscenario-naar-missie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger