Realistisch zoeken naar een baan: vuistregel
Als je stappen zet om een nieuwe baan te zoeken, dan heb je natuurlijk allerlei eisen en wensen. Soms is het lastig om in te schatten of jouw eisen en wensen wel realistisch zijn. Ga je er (snel genoeg) een baan mee vinden? Dat is uiteraard wel belangrijk!
Via de volgende stappen kun je aan de hand van een heel behulpzame vuistregel bepalen of jouw zoekgebied voor het vinden van een baan groot genoeg is. En dus: of je realistische eisen stelt aan de banen die je zoekt.
Stap 1. Minimumeisen bepalen
Zet al jouw minimumeisen op een rij, dus datgene waaraan jouw toekomstige baan echt minimaal moet voldoen. Dus bijvoorbeeld: ik zoek een baan...
- als secretaresse
- binnen een straal van 30 kilometer van mijn huis
- voor 32 uur in de week
- met een minimumsalaris van 2000 euro bruto per maand
- waarin de werkgever pensioen en ziektekosten betaalt
- met afwisselende werkzaamheden; ik wil niet alleen achter de computer zitten maar ook dingen regelen en organiseren
- waarin ik kan blijven groeien, door opleidingen of wisselende werkzaamheden of meer verantwoordelijkheid
Als jouw minimumeis 32 uur is, dan zou je dus een baan voor 28 uur weigeren. Vind je 28 uur ook wel oké, dan moet je je minimumeis aanpassen, bijvoorbeeld in 'tussen de 26 en 34 uur per week'.
Stap 2. Wensen op een rij zetten
Maak daarnaast een rij met je wensen: dingen die je wel heel graag zou willen hebben in je volgende baan, maar die, als ze zouden ontbreken, niet automatisch maken dat je de baan weigert. Het zijn 'nice to have’s', terwijl je eisen 'must have’s' zijn.
Je wensen zouden er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: ik zoek een baan…
- bij een bedrijf in de voedingsindustrie, of in de richting van sportartikelen, kleding of make-up
- in een bedrijf met een informele cultuur
- liefst als directiesecretaresse, maar in ieder geval niet als typemiep op een kamer met allemaal secretaresses
- en als er zakenreizen bij zouden komen is dat een enorm pre
- liefst met een salaris van rond de 2600 euro bruto per maand
Stap 3. Aantal vacatures vaststellen
Als je je eisen- en wensenpakket in kaart hebt gebracht, is het zaak te gaan achterhalen hoeveel vacatures er zijn die aan jouw zoekcriteria voldoen. Dat kun je op twee manieren doen:
a) Met wat meer geduld
Houd gedurende twee maanden eens bij:
- hoeveel vacatures jij tegenkomt die voldoen aan jouw eisen en
- hoeveel vacatures voldoen aan jouw eisen + wensen.
Je maakt dus twee lijsten: de minimumlijst en de lijst van banen die je echt graag zou willen. Houd het goed en consequent bij: lees de kranten, zoek op internet, ga bij het UWV WERKbedrijf langs, gebruik je netwerk en houd je ogen en oren open. Rijd door de stad en langs bedrijventerreinen en kijk naar vacatures op winkelramen en bij bedrijven. Je hoeft op zich niets anders te doen dan te turven: hoeveel banen kom ik tegen die aan mijn eisen of aan mijn eisen en wensen voldoen? Uiteraard is het van harte aan te raden om te solliciteren als je echt wat leuks ziet, maar dat was niet het doel van deze oefening.
b) Snel en korter door de bocht
Als je het snel wilt weten, pak je de kranten, vacaturesites en dergelijke van de afgelopen twee maanden erbij en ga je turven. Dit is minder nauwkeurig, want je zult niet alle vacatures meer op kunnen sporen. En minder inspirerend, want je kijkt naar vacatures die vervuld of gepasseerd zijn. Maar goed, als indicatie werkt het wel. Houd vervolgens de systematiek van ‘met wat meer geduld’ aan: maak twee lijsten en turf.
Stap 4. Vuistregel
Als je twee maanden de vacatures bijhoudt en je komt per maand tenminste vier tot tien vacatures tegen die aan jouw eisen voldoen en een tot vier die ook aan jouw wensen voldoen, dan zit je heel goed. Dan kun je je eisen- en wensenlijstje aanhouden en in je eigen tempo gaan solliciteren.
Let op: dit zijn natuurlijk algemene vuistregels. Al jij iets heel specifieks hebt gestudeerd of een uniek talent hebt, dan kom je misschien maar uit op een paar vacatures per jaar. Maar dan maak je ook heel serieus kans op elk van die vacatures. Maar ja, hoeveel mensen worden er nu paus of illusionist? Dus voor het merendeel van ons geldt de vuistregel toch wel.
Als je echt op de schopstoel zit en zo snel mogelijk wat anders móet of wíl hebben, verdubbel dan deze getallen. Als je elke maand tenminste acht tot twintig vacatures tegenkomt die aan jouw eisen voldoen en twee tot acht die ook aan jouw wensen voldoen, dan zit je heel goed. Dan is het zaak om met je eisen- en wensenlijstjes in de hand zo snel mogelijk te gaan solliciteren.
Kom je niet aan het bovenstaande aantal vacatures, dan zul je je eisen- en wensenlijstjes opnieuw onder de loep moeten nemen. Kennelijk heb jij te veel noten op je zang en zul je op deze manier niet een baan vinden. Althans: niet binnen een redelijke termijn. Ik raad je dan ook van harte aan om je eisen en wensen naar beneden toe bij te stellen. Als je dat hebt gedaan, kun je voorgaande stappen opnieuw doen, net zolang tot je binnen de genoemde marges valt.
Auteur: Susanne Biemans