Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Kan ik het of kan ik het niet?

Kan ik het of kan ik het niet?

Je hebt misschien een tijd besteed aan het ontdekken wat je graag wilt. Nu vraag je je af of je het wel kunt. Om te checken of wat jij wilt ook in overeenstemming is met wat jij kunt, kun je heel simpel twee formules naast elkaar leggen.

In de oefening Succesverhalen: kerncapaciteiten opsporen ben je gekomen tot jouw kerncapaciteiten en heb je die in een krachtige zin verwoord, volgens deze formule:

Ik ben een ................ (beroep of soort persoon), die door ................ (kerncapaciteit) en ................ (kerncapaciteit) tot ................ (resultaat) komt.

Diezelfde formule kun je loslaten op jouw droombaan of op een vacature die je tegenkomt en jou helemaal leuk lijkt. Neem je toekomstige baas in gedachten en herformuleer je kerncapaciteitenzin nu eens zo:

U zoekt een ................ (beroep of soort persoon), die door ................ (kerncapaciteit) en ................ (kerncapaciteit) tot ................ (resultaat) komt.

Komen de twee formules volledig overeen, dan weet je dat je goed zit en dat je vooral op zoek moet naar die baan die zo goed aansluit bij wat jij kunt en daarnaar moet solliciteren.

Als er wat verschillen in de marge zijn, dan weet je dat die verschillen in het sollicitatiegesprek aan de orde moeten komen. Dan kun je checken of het inderdaad marginale verschillen zijn of dat de verschillen zo groot blijken te zijn dat je toch niet blij wordt in die baan.

Als er echter behoorlijke verschillen in zitten, is het tijd om je te beraden. Kennelijk wil je iets wat je (nog niet) kunt of wat in ieder geval niet tot je kerncapaciteiten behoort. Je zult je dan af moeten vragen:

Blijkt je wens een 'idée fixe', iets wat je leuk leek maar niet zelf ten diepste wenst: laat hem varen. Ga op zoek naar iets dat echt bij je past en je gelukkig maakt.

Blijkt je wens toch echt die hartenwens, maak dan een plan hoe je de bijbehorende kerncapaciteiten zo snel mogelijk kunt verwerven. En realiseer je dat het misschien een lange weg wordt. Maar als het echt je hartenwens is, wel een weg die de moeite waard zal blijken te  zijn!

Auteur: Susanne Biemans

https://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfonderzoek/carriereswitch/gereedschapskist/kan-ik-het Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger