Spijt

Een van de jammerlijkste dingen in je leven is terugkijken op je leven met spijt. “Had ik maar dit gedaan….”. Of “Had ik maar dat gezegd…” of “Had ik maar een andere keuze gemaakt…”.

Dit kan gaan over je leven als geheel: dan word je een treurig of wrokkig oud mannetje of vrouwtje. Het kan ook gaan over gebeurtenissen in je leven.

Ikzelf ben bijvoorbeeld een jaar met sabbatical gegaan: ik heb een paar maanden door Afrika gereisd en ruim een half jaar vrijwilligerswerk in twee Afrikaanse wildparken gedaan. Super! Maar om dat te gaan doen, heb ik ontslag genomen bij mijn werkgever. Doodeng! Hoeveel mensen mij toentertijd niet hebben verteld dat ze dat ook hadden willen doen. Tientallen! Maar allemaal hadden ze redenen waarom ze het niet hadden gedaan: geld, werk, verantwoordelijkheden, huis… Begrijpelijk. Het zijn hele goede, legitieme redenen om niet een jaar weg te gaan. Het gaat er ook niet om dat al die mensen op sabbatical hadden moeten gaan. Afrika zou nog vol raken. Het gaat erom dat ze spijt hebben dat ze het niet hebben gedaan. En dat schiet niet op.

Spijt is een totaal zinloze bezigheid. Je verandert er niets mee. Datgene waar je spijt over hebt, ligt achter je. En het leidt ook niet tot veranderingen in het hier en nu. Wat het wel oplevert: een zwaar klotegevoel. Héél negatief! Vandaar: spijt is totaal zinloos.

Besluit

Het gaat er niet om dat je in je leven nooit fouten zult maken. Nooit verkeerde keuzes zult maken. Reken maar van 'yes': je leven zal bezaaid zijn met verkeerde beslissingen, domme fouten, gemiste kansen. Waar het om gaat is dat je kiest: 'Ik doe niet aan spijt.'

Wat mij heeft geholpen om op sabbatical te gaan: het besef dat als ik het niet zou doen, ik er spijt van zou krijgen. En dat wil ik niet, want ik doe niet aan spijt! En dat is beslist een aanrader!

Dus als jij voor een lastige keuze staat, doe dan het volgende:

Stap 1

Neem nu het besluit: 'Ik doe niet aan spijt.'

Stap 2

Vraag jezelf bij belangrijke beslissingen, zoals loopbaankeuzes, af: 'Ga ik er spijt van krijgen als ik het doe? Of ga ik er spijt van krijgen als ik het niet doe?'

Als het antwoord op een van die vragen 'Ja' is, dan is je beslissing duidelijk. Je gaat dat doen waar je geen spijt van krijgt. Wat de consequenties er ook van zijn. Want het kan eng, moeilijk, lastig, groot, ingewikkeld, omvangrijk, discutabel, onsympathiek, confronterend, spannend, zwaarwegend, geruchtmakend zijn. Dat zal allemaal best.

Maar het voldoet wel aan die ene, belangrijke voorwaarde: 'Ik doe niet aan spijt.'

Auteur: Susanne Biemans

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Carrièreswitch Gereedschapskist Spijt