Je 50+ bent
Wanneer je als vijftigplusser werkloos bent geraakt, is het niet eenvoudig om weer aan het werk te komen. Een van de redenen hiervoor is de minder positieve beeldvorming van werkgevers over vijftigplussers: je zou als gevolg van lichamelijke beperkingen minder goed inzetbaar zijn, slechter nieuwe kennis tot je nemen en je vaker ziek melden. Werkgevers zijn hierdoor terughoudend in het aannemen van vijftigplussers. Betekent dit dan dat je de handdoek maar in de ring moet gooien? Zeker niet, maar je zult actief moeten zoeken en strategisch te werk moeten gaan.
Update je curriculum vitae
Maak je cv up-to-date en spits het toe op de functie waarop je wilt solliciteren. Prop dus niet al je kennis en ervaring in je cv; twee kantjes is echt het maximum. Wil je solliciteren op een functie die niet helemaal overeenkomt met je kennis en ervaring, gebruik dan een vaardigheden-cv. Met een dergelijk cv leg je de nadruk op de competenties die je hebt opgedaan. Voeg een foto toe die de werkgever het beeld geeft van een vitaal en energiek persoon. Zo ziet je potentiële werkgever wie de brief geschreven heeft en wordt je niet alleen op je leeftijd beoordeeld. Laat in elk geval niet je geboortedatum uit je cv weg. Uit andere gegevens, zoals je afstudeerdatum en de datum waarop je aan je eerste baan begon, kan de werkgever toch wel opmaken hoe oud je ongeveer bent.
Zoek actief
Mede door de minder positieve beeldvorming die werkgevers hebben over vijftigplussers zul je actief aan de slag moeten om een baan te vinden. Met alleen maar de vacaturesites afstruinen en standaardbrieven versturen, kom je er niet. Verdiep je goed in de wervingsmethoden die bedrijven tegenwoordig gebruiken om nieuwe medewerkers werven.
Veel bedrijven werven via social media, zoals Facebook, X en LinkedIn. Ben je als professional op zoek naar werk, dan is het raadzaam om een aansprekend LinkedIn-profiel aan te maken. Heb je al een dergelijk profiel, zorg ervoor dat deze ook actueel is en overeenkomt met de informatie die in je cv staat. Maak tot slot in de kopregel duidelijk dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.
Laat ook je offline netwerk weten dat je op zoek bent naar werk. Lang niet alle vacatures worden via advertenties kenbaar gemaakt. Denk bij je netwerk niet alleen aan oud-collega’s, maar ook aan vrienden, kennissen en mensen die je van de sportclub kent. Heb je een goed netwerk, dan hoor je van een vacature nog voordat deze op de bedrijfswebsite of in de krant is gepubliceerd. Bezoek verder vacaturecafés, banenmarkten en inspiratiedagen om interessante contacten op te doen en je te profileren. Wees niet te bescheiden over je talenten en vertel wat je sterke punten zijn. Vind je dit lastig, probeer dan de volgende vragen eens te beantwoorden:
- Welke problemen heb jij opgelost?
- Welke procedures en beleidsonderdelen heb jij samengesteld?
- Wat heb je veranderd of verbeterd?
- Welke belangrijke (organisatie)doelen heb je behaald?
- Is er meer omzet behaald door jouw inzet ?
Wijs werkgevers op voordelen en gunstige regelingen
Als vijftigplusser heb je een werkgever veel te bieden. Als oudere werknemer heb je namelijk veel kennis en ervaring, beschik je over een groot netwerk, kun je collega’s coachen, ben je loyaal, gemotiveerd en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Verder kun je werkgevers erop wijzen dat er regelingen zijn die het voor werkgevers en intermediairs interessant maken om 56-plussers aan het werk te helpen. Met deze regelingen lopen zij minder risico of krijgen financieel voordeel ze een 56-plusser aannemen.
Houd je kennis up-to-date
Als oudere werknemer heb je vaak een schat aan ervaring en kennis. Dat onderscheidt je van de jongere concurrentie. Maar hoe staat het met je ervaring en kennis? Zijn deze nog up-to-date? Kijk eens kritisch naar waar je staat. Als je bij de tijd bent en over actuele kennis en ervaring beschikt, ben je veel interessanter voor werkgevers. Volg een cursus of opleiding om je kennis bij te spijkeren of vaardigheden te verfijnen. Heb je veel kennis en ervaring in huis, maar kun je dit niet aantonen, dan kun je een overwegen om een Ervaringscertificaat (EVC) aan te vragen. Met een EVC heb je die competenties zwart op wit en dat vergroot je marktwaarde.
Doe vrijwilligerswerk
Werkloosheid kan zelfs de besten overkomen. Ga je echter op de bank zitten kniezen of vul je je tijd met zinvolle bezigheden, zoals vrijwilligerswerk? Werkgevers zijn hier gevoelig voor. Door vrijwilligerswerk te doen vergroot je niet alleen je netwerk, door je competenties zichtbaar te maken vergroot je ook je kansen op een nieuwe baan.
Prijs jezelf niet uit de markt
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, bereid je dan goed voor op de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden en wees hierbij reëel. Raadplaag een site als www.loonwijzer.nl om te zien wat je waard bent. Vraag een marktconform salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden; baseer je salariseis niet op wat je bij je laatste werkgever - waar je misschien al vele jaren werkzaam was – verdiende.
Blijf positief
En last but not least: blijf positief. Keer op keer een afwijzing krijgen, is niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen en kan op den duur voor sollicitatiemoeheid zorgen. Dat is begrijpelijk, maar geen enkele werkgever zit te wachten op een zwartgallige nieuwkomer. Als je chagrijnig aan de sollicitatietafel zit, maak je geen goede indruk en kun je de baan naar alle waarschijnlijkheid op je buik schrijven. Probeer je gemoedstoestand dus positief te houden en ga fietsen of wandelen als het even wat minder gaat. Bewegen is goed voor je mentale welbevinden.
Aanbevolen websites
- Er zijn verschillende intermediairs die zich richten op de bemiddeling van vijftigplussers, zoals Outstanding.
- Op de website van het UWV vind je meer informatie over de regelingen die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om 56-plussers aan het werk te helpen.
- Voorbeeldbrief en tips voor een sollicitatie als 50-plusser - Plus Online
Auteur: Marieke van Oosterhout