Opleiding niet afgemaakt

Je bent aan een opleiding begonnen, maar om een bepaalde reden heb je deze niet afgemaakt. Hoe leg je dat uit in je sollicitatiegesprek?

Reden

Het kan zijn dat je bent begonnen met een opleiding tot leraar, maar gedurende de opleiding tot de ontdekking kwam dat het beroep je toch niet echt aansprak. Of je werd tijdens je opleiding ziek, waardoor je niet meer in staat was om de opleiding te vervolgen. Je hebt altijd een reden voor het stoppen met je opleiding.

Het is belangrijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek onderbouwt waarom je je opleiding hebt afgebroken. Dit zegt namelijk iets over jou als persoon. En die persoon wil je potentiële werkgever graag leren kennen.

Geef een positief antwoord waaruit blijkt dat je de keuze om te stoppen met je opleiding weloverwogen hebt genomen. Als je zegt dat je met je opleiding bent gestopt omdat je er gewoon geen zin meer in had, zal je werkgever hoogstwaarschijnlijk denken dat je geen doorzetter bent of erger, dat je bij hem hetzelfde zult doen als het je even te zwaar wordt.

Een goed voorbeeld van een antwoord is: "Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik een meer praktisch en minder theoretisch ingesteld persoon ben en liever met mijn handen werk dan met mijn neus in de boeken zit. Na een aantal maanden heb ik - in overleg met mijn studiebegeleider - besloten om te stoppen met de opleiding." Je geeft met dit antwoord aan dat je iets over jezelf hebt geleerd en dat je niet alleen keuzes durft te maken, maar dat ook weldoordacht doet.

Wees erop voorbereid dat een goede interviewer hierop zal doorvragen.

Wel of niet vermelden in je cv?

Mogelijk brak je je opleiding af, omdat je een moeilijke periode doormaakte en wil je liever niet meer aan die tijd worden herinnerd. Het kan dan heel aantrekkelijk zijn om de opleiding niet in je cv te vermelden. Toch is dit niet verstandig, want je cv is een beschrijving van je levensloop, jouw levensverhaal. Ook een niet-afgemaakte opleiding hoort daarbij. Bovendien zit je dan met een gat in je cv dat je in een eventueel sollicitatiegesprek toch zult moeten verantwoorden.

De opleiding in je cv opnemen zonder de toevoeging dat je het diploma niet hebt behaald, is evenmin verstandig. Als tijdens het sollicitatiegesprek je studie ter sprake komt, moet je alsnog toegeven dat je voortijdig met je studie bent gestopt. De selecteur zal niet alleen onaangenaam verrast zijn, hij zal zich ook afvragen wat je nog meer voor hem verzwijgt.  

En net doen of je de opleiding hebt afgerond en een diploma hebt behaald, is helemaal uit den boze. De selecteur kan vragen om een kopie van je diploma of een uittreksel uit het diplomaregister van DUO. Als je dan moet opbiechten dat je niet helemaal eerlijk bent geweest, kun je de baan direct op je buik schrijven.

En in je sollicitatiebrief?

In je sollicitatiebrief kun je in een korte zin uitleggen waarom je je opleiding niet hebt afgemaakt. Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, leg je de nadruk op je werkervaring of een opleiding waarvoor je wel een diploma hebt behaald.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Uitdagingen Opleiding niet afgemaakt