Jobhopper

Jobhoppen is regelmatig overstappen naar een andere werkgever. Je 'hopt' (springt) als het ware van baan naar baan en werkt niet veel langer dan 1 of 2 jaar in dezelfde job.

Ik ben (te) vaak van baan veranderd

De tijd dat een werknemer zijn hele leven loyaal was aan één en dezelfde werkgever, is al lang voorbij. Desondanks bekijken veel werkgevers een 'jobhop-cv' nog steeds met argusogen. Heb je zo'n cv, dan zul je je - om je kansen op een nieuwe baan te vergroten - op een zorgvuldige manier aan potentiële werkgevers moeten presenteren.

Op geld belust, onbetrouwbaar of wispelturig zijn typeringen die vaak worden gebruikt voor werknemers die - met het oog op hun carrière - niet langer dan één à twee jaar bij een werkgever blijven plakken en daardoor een waslijst met werkgevers op hun cv hebben staan. Als je veel korte banen hebt gehad, zal een potentiële werkgever zich bij het zien van je cv ongetwijfeld afvragen waarom je zo vaak van baan bent veranderd en hoe lang je bij zijn organisatie zult blijven.

Je kunt hierop inspelen door:

  • Een creatief cv te maken, met de verschillende korte banen onder één noemer gebracht. Ben je bijvoorbeeld projectleider geweest bij verschillende bedrijven, dan vermeld je onder de functietitel de namen van de verschillende organisaties en de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden die je had.
  • Een goede verklaring te bedenken voor de 'bonte' verzameling op je cv. Presenteer jezelf zodanig dat je potentiële werkgever ervan overtuigd raakt dat je bewust hebt geprobeerd ervaring op te doen en jezelf hebt willen ontwikkelen. Leg een verband tussen de waardevolle ervaringen die je hebt opgedaan, zodat je in je sollicitatiebrief, maar ook in het eventuele sollicitatiegesprek duidelijk de meerwaarde hiervan kunt aangeven. Je voorkomt hiermee dat de werkgever gaat denken dat je alleen maar op een hoger salaris of meer status uit bent of gewoon niet weet wat je wilt.
  • In je sollicitatiebrief duidelijk te laten merken dat je een bewuste keuze maakt voor de functie en het bedrijf.
  • Nooit kritiek te leveren op vorige werkgevers. Je eventuele nieuwe werkgever krijgt zo het idee dat je later ook zo over zijn bedrijf praat.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Uitdagingen Jobhopper