Allochtoon

Het is voor allochtonen niet altijd gemakkelijk om werk te vinden. Opleidingsniveau is hiervan een belangrijke reden, evenals taalproblemen. Ook negatieve beeldvorming en discriminatie zijn, zowel bij lager- als hogeropgeleiden, een belangrijke belemmering bij het vinden van een baan. De Nederlandse overheid doet er echter alles aan om de integratie en participatie van allochtonen te vergroten.

Wat kun je zelf doen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten?

  • Oriënteer je goed op de Nederlandse arbeidsmarkt, zodat je weet hoe deze in elkaar steekt en een idee hebt waar je zou willen werken.
  • Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Als je de Nederlandse taal onvoldoende beheerst is het raadzaam een taalcursus te volgen.
  • Volg een opleiding of cursus zodat je opleidingsniveau op zijn minst aantoonbaar wordt.
  • Maak gebruik van je netwerk. Veel mensen komen via via aan een baan. Juist persoonlijke kennismaking kan vooroordelen wegnemen. Zorg ervoor dat je netwerk zo breed mogelijk is en niet alleen gericht op je eigen gemeenschap. 
  • Hanteer verschillende zoekmethodes. Je kunt via het uitzendbureau een baan zoeken, maar ook via werving- en selectiebureaus, personeelsadvertenties in de krant en vacaturebanken op internet. 
  • Zoek naar banen waar een multiculturele achtergrond een pré is. Vooral in de culturele sector, maar ook in de hulpverlening en sommige takken van dienstverlening, is vanwege de diversiteit van doelgroepen juist een goede afspiegeling van de samenleving gewenst. Solliciteer alleen op dit soort banen als je je als multicultureel persoon wil profileren.
  • Door vooroordelen weg te nemen. Toon aan dat je anders bent dan de vooroordelen doen geloven. Laat aan de hand van feiten in je sollicitatiebrief en in het sollicitatiegesprek weten dat een werkgever op je kan bogen.

Het UWV WERKbedrijf kan je bij je zoektocht naar een baan adviseren. Bij Werkpleinen van het UWV geven ook workshops en informatieavonden speciaal voor allochtonen. 

Vecht voor je recht

Je hebt gesolliciteerd naar een baan, maar je bent afgewezen. Als je het gevoel hebt dat je vanwege je afkomst een baan niet hebt gekregen, dan kun je een verzoek om een oordeel indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CGB beoordeelt dan of de wetgeving op het gebied van gelijke behandeling is overtreden. Zo'n juridische weg garandeert allerminst dat je de baan alsnog krijgt, maar kan er wel voor zorgen dat het bedrijf niet nogmaals in de fout gaat.

Aanbevolen boek

  • Chrifi, A. Het succes ligt op straat. Kosmos Z&K.
    Na jaren van zelfstudie en zelfonderzoek heeft Abkader Chrifi een handboek geschreven om Marokkanen te leren het heft in eigen hand te nemen op de weg naar persoonlijke geluk en succes.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Allochtoon