Oudere sollicitant
Te duur, versleten en niet flexibel zijn vooroordelen waar je als werkloze 45-plusser tegen aanloopt als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Veel werkgevers kiezen liever voor een ‘jonkie’, omdat die goedkoper, kneedbaarder en ambitieuzer is. Leeftijdsdiscriminatie komt in alle branches en op alle niveaus voor. Of het nu eerlijk is of niet, het is een feit dat je als oudere sollicitant lastig(er) aan de bak komt. Velen raken hierdoor verbitterd en voelen zich afgedankt. En dat is ook niet zo gek: eerst (onverwacht) ontslagen worden en vervolgens afwijzing na afwijzing krijgen, is een killer voor het zelfvertrouwen. Maar op een mopperpot zit geen enkele werkgever te wachten. Of die nu jong of oud is. Wat kun je als 45-plusser doen en wat kun je beter laten om jezelf in de kijker van werkgevers te spelen?
Blijf positief
Als 45-plusser krijg je te maken met vooroordelen. Helaas, want je hebt als oudere sollicitant een bedrijf veel te bieden. Hoe vervelend dit ook is, probeer positief te blijven. Blijf geloven in je eigen kennis, kunde, talenten en kijk naar je kansen in plaats van je beperkingen. Benadruk tijdens sollicitaties de positieve kanten van je leeftijd. Zo heb je een schat aan (levens)ervaring en kennis en kunde die je goed kunt gebruiken om jongere collega’s te coachen. Door je ervaring hoef je minder lang ingewerkt te worden en kun je meer verantwoordelijkheden aan dan een jongere kandidaat. Dat bespaart de werkgever veel tijd en geld. Ook weet je vaak beter welke aanpak en benadering werkt, en welke niet. Ook heb je als oudere minder de neiging tot jobhoppen en hoef je geen rekening te houden met (jonge) kinderen.
Kijk welke kennisgebieden of vaardigheden je je nog verder kunt ontwikkelen met een cursus of training, zodat je je arbeidsmarktwaarde vergroot. Houd je sollicitatiebrief positief, gooi geen modder naar je vorige werkgever en kruip tijdens het sollicitatiegesprek niet in een slachtofferrol. Zorg dat je jong van geest en energiek overkomt en stort je hart liever uit bij familie en vrienden of zoek professionele hulp wanneer dit niet helpt.
Vacatures vinden
Verdiep je in de wijze waarop werkgevers en recruiters in jouw branche of sector naar personeel zoeken. Vacatures vind je in kranten en vakbladen, op vacaturesites en via social media als LinkedIn en X. Breng goed in kaart welke vacatures interessant voor je zijn en solliciteer gericht, want met lukraak solliciteren kom je niet geloofwaardig over en het levert vaak alleen maar teleurstellingen en frustraties op.
Gebruik ook je netwerk in je zoektocht naar een nieuwe baan en vergeet de verborgen arbeidsmarkt niet.Veel banen worden niet via de officiële kanalen ingevuld, maar via-via. Wees hierbij duidelijk in wat je precies zoekt. Hoe vager je bent, hoe minder respons je zult krijgen. Daarnaast voorkom je dat je op vacatures wordt gewezen die helemaal niet in je straatje passen. Je kunt je ook inschrijven bij detacheringsbureaus en gespecialiseerde (uitzend)organisaties die zich richten op werkzoekende mediors en seniors.
… en gevonden worden
LinkedIn is niet alleen handig om op de hoogte blijven van interessante vacatures, het is ook een prima podium om jezelf te verkopen en te laten zien wat jouw toegevoegde waarde voor een organisatie is. Veel recruiters struinen LinkedIn af op zoek naar interessante kandidaten. Zorg er dus voor dat je opgemerkt wordt en maak een profiel aan. Heb je er al een, kijk er dan nog eens kritisch naar. Zorg voor een mooi, helder en persoonlijk visitekaartje waarin jouw uniciteit en sterke kanten duidelijk naar voren komen. Voorzie je profiel van een professionele en eigentijdse foto.
Wat voor je LinkedIn-profiel geldt, geldt ook voor je sollicitatiebrief en cv. Je moet hierin duidelijk kunnen maken wat jou zo geschikt en bijzonder maakt voor de functie en welke voordelen je de werkgever te bieden hebt. Een open sollicitatie sturen is prima, maar verdiep je dan ook echt in de organisatie en maak met STAR-voorbeelden zo concreet mogelijk duidelijk op welke wijze jij van toegevoegde waarde bent. Zorg voor een goede motivatie en verwoord je drijfveren pakkend.
Doe vrijwilligerswerk
Vooral wanneer je al wat langer thuiszit, wordt je wereldje steeds kleiner. Op je werk had je je collega’s en klanten waar je een praatje mee maakte. Om toch onder de mensen te komen en je verder te ontwikkelen, kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Probeer werk te vinden dat aansluit op de baan die je voor ogen hebt.
Eisen bijstellen
Uiteraard ga je op zoek naar een baan op hetzelfde niveau, met dezelfde arbeidsvoorwaarden en dichtbij je huidige woonplaats. Maar als je na een tijdje solliciteren geen succes hebt, zul je je eisen moeten wijzigen of bijstellen. Wellicht moet je je zoekgebied vergroten, solliciteren op functies van een lager niveau of met minder salaris genoegen moeten nemen. Wees flexibel, kijk open naar je mogelijkheden en blijf vooral denken in kansen en niet in beperkingen.