Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Je profileren met LinkedIn

Je profileren met LinkedIn

Ben je als professional op zoek naar (nieuw) werk, dan is het zeer waardevol een profiel aan te maken op LinkedIn. LinkedIn is een online sociaal netwerk dat jou als werkzoekende de mogelijkheid biedt om jezelf te profileren en je zakelijke netwerk op te bouwen, uit te breiden en te onderhouden. Maar ook bedrijven en recruiters gebruiken het platform om de beste kandidaten te vinden voor een vacature. Welke voordelen heeft LinkedIn jou als professional te bieden en hoe vul je je profiel zo optimaal mogelijk in?

Voordelen van LinkedIn

De belangrijkste redenen om LinkedIn te gebruiken om (nieuw) werk te vinden zijn:

Student?

Ook als je student bent, kan een LinkedIn-profiel heel handig zijn. Je kunt zo in een vroeg stadium in contact komen met studenten, alumni en docenten. Toegegeven, door de geringe werkervaring die je hebt is het wat lastiger om je profiel in te vullen, maar met de nodige creativiteit kun je best ver komen. Naast bijbaantjes en stages kun je nevenactiviteiten zoals bestuurswerk bij verenigingen, projecten en vrijwilligerswerk vermelden. Je kunt deze informatie onderbouwen met video’s, presentaties en documenten.

Je profiel: waar moet je op letten?

Twee zaken zijn heel belangrijk wanneer je een profiel op LinkedIn aanmaakt: je foto en de tekst in de kopregel: de headline. Deze worden namelijk getoond bij alles wat je binnen LinkedIn doet. Samen vormen ze dus je visitekaartje en moeten ze ervoor zorgen dat een recruiter geïnteresseerd in je raakt.

Vervolgens vul je alle onderdelen van je profiel in. Dit zijn:

Voor het invullen van je profiel kun je gebruikmaken van je cv. Voorkom hierbij significante verschillen tussen beide documenten en lieg niet; je LinkedIn-profiel is immers voor iedereen zichtbaar (oké, je kunt je profiel afschermen maar we gaan er nu even vanuit dat je dit niet doet). Vind je het lastig om een goed LinkedIn-profiel te schrijven? In Aansprekend LinkedIn-profiel: headline en summary vind je tips en tricks hoe je jezelf zo goed mogelijk op de kaart zet.

Algemene tips

Als je je profiel volledig hebt ingevuld, leg je vervolgens contact met oud-studiegenoten, vrienden, kennissen, (oud-)collega's en mensen uit voor jou interessante 'groups'. Het is raadzaam om af en toe deel te nemen aan discussies. Daarmee breng je jezelf onder de aandacht en ben je beter vindbaar voor potentiële nieuwe werkgevers. Plaats ook regelmatig een update om in de picture te blijven. Dit doe je in 'Status Update' dat boven aan je profiel staat. Je kunt het zien als jouw persoonlijke nieuwsbrief waarmee je jezelf steeds weer onder de aandacht brengt van de connecties in je netwerk. 

Vacatures zoeken

Met de zoekfunctie onder 'jobs' kun je zoeken naar passende vacatures. Door je zoekterm tussen aanhalingstekens te zetten en OR of AND tussen de woorden tussen de aanhalingstekens te gebruiken, kun je verfijnd zoeken.

Voorbeeld: Hanneke wil een baan vinden als sales manager. Ze woont in Hilversum en zoekt in een straal van 35 kilometer een nieuwe baan. Haar zoekinstelling wordt: “sales manager” OR "product manager" OR "marketing manager" AND "Hilversum” "Amsterdam" OR "Utrecht".

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het heel eenvoudig om van te voren op LinkedIn even te checken met wie je het gesprek zult hebben. Dit helpt je in je voorbereiding en ook kun je tijdens het gesprek refereren naar onderwerpen die je hebt opgepikt uit het profiel van je gesprekspartner.

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/banenjacht/linkedin-profiel Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger