Werkloos

Een reorganisatie, een faillissement, boventallig verklaard of zelf ontslag genomen; het zijn allemaal gebeurtenissen waardoor je werkloos kunt raken. Uitingen van boosheid en onmacht, mogelijk ook verdriet en schaamte zijn hele normale gevoelens op het moment dat je geen baan meer hebt. Laat deze gevoelens tot je doordringen en besef dat deze heel normaal zijn. Daarmee kun je je werkloosheid een plaats geven. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je in een dergelijke situatie zo actief mogelijk blijft.

Ga niet bij de pakken neerzitten

De realiteit laat zien dat het vinden van een baan moeilijker is als je langer uit het arbeidsproces bent. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk werk te maken van je zoektocht naar een nieuwe baan.

  • Maak een beschrijving van je profiel. Zet voor jezelf op een rijtje wat je wilt en wat je kunt.
  • (Her)oriënteer je op de arbeidsmarkt. Het is mogelijk dat de baan die je eerst had niet meteen voor je is weggelegd bij een ander bedrijf. Overweeg of om-, her- of bijscholing noodzakelijk is om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
  • Je kunt naar een werkcoach van het UWV WERKbedrijf gaan. De werkcoach kent de arbeidsmarktsituatie in je regio goed en hij weet de weg bij de verschillende instanties.
  • Ga op zoek naar vacatures die je interessant vindt, bijvoorbeeld op internet of in de personeelsadvertenties in de krant. Schrijf je in bij uitzendbureaus, detacheringsbureaus en werving- en selectiebureaus.
  • Profileer je op social media, zoals LinkedIn en zorg voor een aansprekend LinkedIn-profiel.
  • Maak gebruik van je netwerk. Laat weten dat je op zoek bent naar een baan. De meeste werkzoekenden vinden nog altijd werk via kennissen, familie en vrienden.
  • Je kunt overwegen voor jezelf te beginnen, bijvoorbeeld als freelancer.

Misschien duurt de zoektocht naar de baan die je voor ogen hebt langer dan je had gedacht of gehoopt. Belangrijk is dat je je tijd zinvol besteedt. Op deze manier kun je het gat in je cv positief verkopen aan een potentiële werkgever. Het negatieve beeld dat een werkgever misschien heeft van iemand die lang werkloos is, stel je op die manier bij.

  • Als je weet wat je wilt en in welke branche je wilt werken, maar het lukt je niet om een baan daarin te krijgen, dan kun je proberen een vorm van stage of werkervaringsplek te bemachtigen.
  • Je kunt je als vrijwilliger bij verschillende organisaties verdienstelijk maken. Wellicht doe je nog contacten op die je aan een baan kunnen helpen.
  • Volg een studie die in het verlengde ligt van de baan die je graag wilt.

WW

Als je buiten je schuld om werkloos bent geraakt, dan heb je recht op een tijdelijk inkomen op grond van de Werkloosheidswet (WW).

Nadat je werkloos bent geworden, moet je je zo snel mogelijk als werkzoekende inschrijven bij het UWV WERKbedrijf en je beschikbaar houden voor werk. Daar vraag je ook een WW-uitkering aan. Het UWV beoordeelt vervolgens of je voor een WW-uitkering in aanmerking komt. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal een half jaar gewerkt hebben. De hoogte en duur van je uitkering zijn afhankelijk van je arbeidsverleden. De belangrijkste voorwaarde om een WW-uitkering te behouden, is dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het UWV WERKbedrijf kan je hierbij ondersteunen.

Je bent vrij om tijdens je WW-uitkering vrijwilligerswerk te doen, maar het mag je zoektocht naar een betaalde baan niet in de weg staan.

Vanuit een werkloosheidssituatie solliciteren is veelal moeilijker dan wanneer je solliciteert vanuit een dienstbetrekking. Laat je hierdoor in ieder geval niet ontmoedigen en ga zeker niet aan jezelf twijfelen, de aanhouder wint!

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Werkloos