Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Speciale categorieën Werkloos

Werkloos

Een reorganisatie, een faillissement, boventallig verklaard of zelf ontslag genomen; het zijn allemaal gebeurtenissen waardoor je werkloos kunt raken. Uitingen van boosheid en onmacht, mogelijk ook verdriet en schaamte zijn hele normale gevoelens op het moment dat je geen baan meer hebt. Laat deze gevoelens tot je doordringen en besef dat deze heel normaal zijn. Daarmee kun je je werkloosheid een plaats geven. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je in een dergelijke situatie zo actief mogelijk blijft.

Ga niet bij de pakken neerzitten

De realiteit laat zien dat het vinden van een baan moeilijker is als je langer uit het arbeidsproces bent. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk werk te maken van je zoektocht naar een nieuwe baan.

Misschien duurt de zoektocht naar de baan die je voor ogen hebt langer dan je had gedacht of gehoopt. Belangrijk is dat je je tijd zinvol besteedt. Op deze manier kun je het gat in je cv positief verkopen aan een potentiële werkgever. Het negatieve beeld dat een werkgever misschien heeft van iemand die lang werkloos is, stel je op die manier bij.

WW

Als je buiten je schuld om werkloos bent geraakt, dan heb je recht op een tijdelijk inkomen op grond van de Werkloosheidswet (WW).

Nadat je werkloos bent geworden, moet je je zo snel mogelijk als werkzoekende inschrijven bij het UWV WERKbedrijf en je beschikbaar houden voor werk. Daar vraag je ook een WW-uitkering aan. Het UWV beoordeelt vervolgens of je voor een WW-uitkering in aanmerking komt. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal een half jaar gewerkt hebben. De hoogte en duur van je uitkering zijn afhankelijk van je arbeidsverleden. De belangrijkste voorwaarde om een WW-uitkering te behouden, is dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Het UWV WERKbedrijf kan je hierbij ondersteunen.

Je bent vrij om tijdens je WW-uitkering vrijwilligerswerk te doen, maar het mag je zoektocht naar een betaalde baan niet in de weg staan.

Vanuit een werkloosheidssituatie solliciteren is veelal moeilijker dan wanneer je solliciteert vanuit een dienstbetrekking. Laat je hierdoor in ieder geval niet ontmoedigen en ga zeker niet aan jezelf twijfelen, de aanhouder wint!

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/speciaal/werkloos Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger