Wat kan ik op de arbeidsmarkt met mijn profiel?

De eerste stap in het zoekproces naar een baan, is inzicht in je mogelijkheden en je wensen. Als je weet wat je kunt en wat je wilt, is de zoektocht naar een passende baan veel gemakkelijker.

Zelfportret

Je profiel is het geheel van je opleidingen en werkervaring, eigenschappen en vaardigheden: je 'zelfportret'. Het beschrijven van de 'harde' kant van je zelfportret levert de meeste sollicitanten minder problemen op dan het benoemen van de 'zachte' kant: je eigenschappen en vaardigheden. Maar door goed in kaart te brengen wat je sterke eigenschappen zijn, wat je leuk vindt om te doen en wat je belangrijk vindt in het leven en in je toekomstige werk, kun je gerichter zoeken naar jouw droombaan. Met een grondig en gedegen zelfonderzoek leg je de basis voor je zoektocht naar een passende baan.

Wie ben ik?

Beschrijf welke sterke eigenschappen je hebt en welke eigenschappen je nog zou kunnen verbeteren. Ben je extravert (op anderen gericht) en enthousiast? Of misschien juist het tegenovergestelde: introvert, dus in jezelf gekeerd en rustig? 

Wat kan ik?

Beschrijf je capaciteiten en vaardigheden. Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in? Heb je bijvoorbeeld een goed technisch inzicht of juist een talenknobbel?

Wat vind ik belangrijk?

Beschrijf wat jij belangrijk vindt in je werk. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan creativiteit en zelfstandigheid of vind je veel geld verdienen en status belangrijk? 

Wat wil ik?

Interesse is een belangrijke motiverende en richtinggevende factor. Als je ergens in geïnteresseerd bent, gaat het werken en leren op dat terrein veel gemakkelijker dan wanneer je iets niet interessant vindt. Stel dat alle mogelijkheden voor je open zouden liggen en er geen enkele belemmering zou zijn, wat zou je dan willen doen in de toekomst? Waar zou je willen werken? Met wie? Hoeveel uur? Kortom: hoe ziet jouw ideale baan er uit?

Om te bepalen wat je wilt, kun je gebruikmaken van onderstaande checklist:

  • In welke branche wil je werken? Je kunt hierbij denken aan: detailhandel, ICT, productie, dienstverlening, consultancy, logistiek of bouw.
  • Gaat je voorkeur uit naar het bedrijfsleven of werk je liever voor de (semi-)overheid? Er is een groot verschil in werkwijzen, cultuur en overlegstructuren tussen organisaties in de profit- en non-profitsector.
  • Wil je voor een grote multinational werken of ben je meer gecharmeerd van een middelgroot of klein bedrijf? Kleinere bedrijven zijn vaak wat informeler en kostenbewuster. Grote bedrijven bieden meestal meer opleidingsmogelijkheden en doorgroeikansen. Daar staat tegenover dat je in grote bedrijven vaak te maken krijgt met bureaucratie.
  • Zoek je een werkomgeving met een formele of een informele bedrijfscultuur?
  • Geef je de voorkeur aan een operationele functie, waarbij je direct betrokken bent in de dagelijkse gang van zaken, of gaat je voorkeur uit naar een staffunctie met een wat meer ondersteunend karakter?
  • Wil je in teamverband werken of werk je liever zelfstandig?
  • Wil je dicht bij huis werken of maakt dat je niet zoveel uit? Wat is je maximale reisafstand
  • Ben je bereid om te verhuizen en zo ja, waar zou je dan willen werken én wonen?
  • Zoek je een fulltime- of een parttimebaan?

Wat kun je met je profiel?

Er zijn vele soorten banen en dat maakt solliciteren soms zo lastig. Hoe weet je nu of je geschikt bent voor een functie?

Als je weet hoe je profiel eruit ziet, kun je het naast een interessante functie leggen. In één oogopslag zie je of de functie en het bedrijf bij je passen en of jij degene bent naar wie de organisatie op zoek is. Dit bespaart je onnodig veel tijd en teleurstellingen.

Ook werkgevers maken gebruik van profielen. Functie-eisen worden vertaald in een profiel van de ideale werknemer. Een politieagent moet bijvoorbeeld durf hebben en stressbestendig zijn, een adviseur moet over de nodige overtuigingskracht  beschikken en vasthoudend zijn.

Tijdrovend

Het in kaart brengen van je profiel neemt veel tijd en energie in beslag. Je zult over zaken na moeten denken waarover je misschien nog niet eerder hebt nagedacht. Wellicht schrikt dit je af en besluit je om deze stap over te slaan. Bedenk dan wel dat de kans dan groter is dat je een baan vindt die bij nader inzien toch niet zo leuk blijkt te zijn. Als je pech hebt, moet je de zoektocht naar je droombaan zelfs weer van voor af aan beginnen. 

Hulp inschakelen

Om te ontdekken waar je interesses liggen kun je een beroepentest doen. En als je er zelf niet uitkomt, dan kun je overwegen de hulp van een loopnbaanadviseur in te schakelen.

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Oriënteren op de arbeidsmarkt Wat kan ik op de arbeidsmarkt met mijn profiel?