Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Oriënteren op de arbeidsmarkt Sectoren

Sectoren

De Nederlandse arbeidsmarkt kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Naast de indeling in niveaus – nationaal, regionaal en lokaal – is er ook sprake van een indeling in sectoren.

Openbaar bestuur, veiligheid en rechtspraak

Binnen de sector openbaar bestuur gaat het om werkzaamheden bij gemeentelijke, regionale, provinciale en landelijke overheden. Centraal in het werk staat uitvoering en naleving van wetten en regels die door de overheid of andere bestuursorganen zijn vastgesteld.

Voorbeelden van beroepen: beleidsmedewerker, projectmanager.
Voorbeelden van opleidingen: Bestuurskunde en Overheidsmanagement, Bestuurskunde.

Bescherming, bewaking en beveiliging, daar draait het binnen de sector veiligheid allemaal om. Het gaat hierbij om het leger, de politie, de brandweer, bewakings- en beveiligingsdiensten en het gevangeniswezen. De mensen die in deze sector werkzaam zijn dragen dikwijls een uniform. Daarom wordt het ook wel de sector van de uniformberoepen genoemd.

Voorbeelden van beroepen: beveiliger, coördinator beveiliging, politieagent, militair
Voorbeelden van opleidingen: Beveiliger, Allround Politiemedewerker, Politiekundige Bachelor.  

Binnen de sector rechtspraak gaat het om werkzaamheden die gericht zijn op de toepassing van wetten en regels, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van wetsovertredingen of bij onderlinge geschillen tussen burgers, bedrijven of overheden. Het gaat om de voorbereiding en de behandeling van strafzaken en bezwaar- en beroepszaken. Ook de juridische dienstverlening rond de naleving van wetten en regels valt hieronder.

Voorbeelden van beroepen: advocaat, rechter, notaris
Voorbeelden van opleidingen: hbo-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Rechtsgeleerdheid.

Horeca en Huishouding

De horeca is de sector van eten en drinken. Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Werkzaamheden die centraal staan zijn: ontvangst van gasten, het bereiden van voedsel en het serveren van maaltijden en dranken. Deze werkzaamheden vinden onder meer plaats in cafés, restaurants, hotels, congrescentra, cateringbedrijven en snackbars. Ook de keukens van instellingen, zoals verpleegtehuizen, behoren tot deze sector.

Voorbeelden van beroepen: kok, gastheer/-vrouw, partymanager, sommelier
Voorbeelden van opleidingen: Horecamanager, Kok, Hoger Hotelonderwijs.

Dit is de sector van het facility management. De werkzaamheden hebben betrekking op de huishouding van kantoren, bedrijven, instellingen en scholen. Denk aan onder meer onderhoud van gebouwen, het uitvoeren van kleine reparaties, maar ook het beheer van spullen en materialen, zoals linnengoed in bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Voorbeelden van beroepen: conciërge, facility manager
Voorbeelden van opleidingen: Facility Management, Hoger Hotelonderwijs.

De sector schoonmaak richt zich onder meer op het reinigen van kantoren, grote instellingen, luchthavens en openbaar vervoer. Ook glazenwasserij en reinigings- en herstelwerkzaamheden na brand-, water- of stormschade vallen hieronder.

Voorbeelden van beroepen: schoonmaker, glazenwasser.
Voorbeelden van opleidingen: Schoonmaak & Glazenwasser, Reiniger Na Calamiteiten.

Opslag en Transport

In de sector magazijn, opslag en bezorging draait het om de opslag van goederen en het op tijd leveren van producten bij klanten. Verhuisbedrijven, het havenbedrijf en de brieven- en pakketbezorging vallen hier ook onder.

Voorbeelden van beroepen: postbezorger, verhuizer, vrachtwagenchauffeur, planner.
Voorbeelden van opleidingen: Manager Transport & Logistiek, Havenlogistiek.

In de sector vervoer draait het niet alleen om het vervoer van personen, maar ook van goederen. Dit kan over de weg of het water, maar ook door de lucht en per spoor plaatsvinden. Het vervoer kan zich binnen de Nederlandse afspelen, maar ook daarbuiten.

Voorbeelden van beroepen: stewardess, piloot.
Voorbeelden van opleidingen: chauffeur, machinist, piloot.

Gezondheidszorg

In de sector gezondheidszorg gaat het om het behandelen, verplegen en verzorgen van mensen die ziek zijn of een handicap hebben. De werkzaamheden vinden plaats in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook in revalidatiecentra, huisarts-, tandarts- en fysiotherapiepraktijken en bij mensen thuis.  

Voorbeelden van beroepen: tandartsassistent, hbo-verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut.
Voorbeelden van opleidingen: Doktersassistent, Mondzorgkunde, Geneeskunde.

In de sector welzijn gaat het om het helpen en begeleiden van mensen met problemen op het gebied van bijvoorbeeld verslaving, psychiatrie of opvoeding. De werkzaamheden kunnen plaatsvinden bij bureaus voor maatschappelijk werk, gezinsvervangende tehuizen en buurthuizen.

Voorbeelden van beroepen: activiteitenbegeleider, woonbegeleider, maatschappelijk werker.
Voorbeelden van opleidingen: Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg, Social Work.

In de sector persoonlijke verzorging staat het uiterlijk van mensen centraal. Het gaat om het verzorgen van gezicht, haar, handen en voeten. 

Voorbeelden van beroepen: schoonheidsspecialiste, kapper, visagist, modeontwerper.
Voorbeelden van opleidingen: Allround Schoonheidsspecialist, Kapper, Modemanagement.

Personeel, organisatie en strategie

In de sector personeel, arbeid en loopbaan draait het om de juiste persoon op de juiste plek. Werkzaamheden die hieronder vallen zijn: werving en selectie van personeel, bemiddeling via uitzend- en detacheringsbureaus en het begeleiden van scholieren, studenten en werkenden in het maken van keuzes op het gebied van studie en werk.

Voorbeelden van beroepen: loopbaanadviseur, intercedent, P&O-adviseur.
Voorbeelden van opleidingen: Human Resource Management (HRM), Toegepaste Psychologie.

In deze beroepsrichting staat het plannen van werkzaamheden en het stroomlijnen van productieprocessen die van belang zijn om efficiënt te kunnen werken centraal.

Voorbeelden van beroepen: kwaliteitsmanager, procesmanager
Voorbeelden van opleidingen: Bedrijfskunde & Agribusiness, Bedrijfskunde (wo).

In deze beroepsrichting richten de werkzaamheden zich op de organisatorische en de specifiek bedrijfsinhoudelijke ondersteuning en advisering met als doel de organisatie beter, sneller of slimmer te laten werken, waardoor de opbrengsten verhoogd kunnen worden.

Voorbeelden van beroepen: adviseur/consultant, projectmanager, beleidsmedewerker.
Voorbeelden van opleidingen: Bedrijfseconomie, Human Resource Management (HRM).

Toerisme en recreatie

In de sector toerisme draait het om de in- en verkoop van reizen en het geven van informatie over reis- en verblijfsmogelijkheden, evenals het ontvangen en begeleiden van buitenlandse gasten.

Voorbeelden van beroepen: reisleider, medewerker reisbureau, verkoper reizen
Voorbeelden van opleidingen: Internationaal Toeristisch Management.

Recreatieparken, pretparken, dierentuinen en campings zijn typische bedrijven uit de sector recreatie. De werkzaamheden hebben betrekking op het opstellen en verzorgen van animatieprogramma’s, het maken van planningen en verzorgen van reserveringen.

Voorbeelden van beroepen: animator, bedrijfsleider kampeerterrein, recreatiemedewerker, receptionist.
Voorbeelden van opleidingen: Manager Toerisme, Leisure and Events Management.

In de sector sport en ontspanning draait het om in- en ontspanning, zowel binnen (sportschool, zwembad) als buiten (outdooractiviteiten).

Voorbeelden van beroepen: personal coach, outdooractiviteitenbegeleider.
Voorbeelden van opleidingen: Sport- en bewegingsleider, Sport & Bewegen .

Taal, media en communicatie

In de sector taal gaat het om zowel geschreven als gesproken taal. Een goede beheersing van de (Nederlandse) taal is dan ook zeker een vereiste. Voor sommige beroepen is het noodzakelijk om een of meerdere vreemde talen te spreken. Werkzaamheden die hieronder vallen zijn onder meer: vertalen, tolken en lesgeven.

Voorbeelden van beroepen: tolk, vertaler
Voorbeelden van opleidingen: Tolk/Vertaler, Nederlandse taal- en letterkunde, Oriëntaalse Talen

In de sector media staat het tekstschrijven, presenteren en vormgeven van tekst en beelden voor verschillende communicatiekanalen in zowel de oude - televisie, radio, film, kranten, tijdschriften - als de nieuwe media - internet – centraal. Ook uitgeverijen en bibliotheken horen bij deze sector.

Voorbeelden van beroepen: bibliothecaris, mediathecaris, journalist, redacteur.
Voorbeelden van opleidingen: Journalistiek, Communicatie, Media, Informatie en Communicatie.

In de sector communicatie gaat het om voorlichting, bedrijfscommunicatie, public relations en reclame. Dit kan via folders, brochures, nieuwsbrieven en websites.

Voorbeelden van beroepen: pr-adviseur, copywriter, eindredacteur, fotograaf.
Voorbeelden van opleidingen: Communicatie, Communication & Multimedia Design, Communicatiewetenschappen.

Handel en administratie

In de sector handel draait het om de in- en verkoop van allerlei goederen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen detailhandel (winkels) en groothandel (levert aan winkels). Tot de sector handel behoren ook im- en export. 

Voorbeelden van beroepen: verkoper, inkoper, bedrijfsleider.
Voorbeelden van opleidingen: Small Business & Retail Management, Commerciële economie.

In de sector commerciële dienstverlening draait het om financiële en zakelijke diensten aan bedrijven en consumenten. Denk aan bank- en verzekeringsproducten, makelaardij, reclame- en marketingdienstverlening, maar ook uitvaartverzorging.

Voorbeelden van beroepen: beleggingsadviseur, financieel analist, uitvaartondernemer.
Voorbeelden van opleidingen: Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde MER, Financial Services Management

In de sector administratie draait het om het verzamelen, bewaren en verwerken van (financiële) gegevens. Secretariaat- en receptiewerkzaamheden vallen ook onder deze beroepsrechter. Typische werkgevers binnen deze sector zijn accountants- en administratiekantoren en de belastingdienst. 

Voorbeelden van beroepen: bedrijfsadministrateur, salarisadministrateur, office manager.
Voorbeelden van opleidingen: Directiesecretaresse/Managementassistent.

Techniek en productie

In de sector bouw gaat het om alle werkzaamheden die nodig zijn om huizen, kantoren en andere gebouwen te bouwen, restaureren of slopen. Werkzaamheden die hier bij komen kijken zijn ontwerpen, het maken van bouw- en werktekeningen, opstellen van begrotingen, maken van planningen en natuurlijk het bouwen of afbreken zelf.

Voorbeelden van beroepen: bouwkundig calculator, werkvoorbereider, bouwopzichter, constructeur.
Voorbeelden van opleidingen: Bouwkunde (hbo), bouwkunde (wo), Bouwtechnische Bedrijfskunde.

In de sector elektrotechniek draait het om beroepen die iets met elektriciteit te maken hebben. Dit is heel breed: van de aandrijving van motoren en apparaten, verlichting en verwarming tot telecommunicatie en high tech systemen. In de moderne informatiemaatschappij komt vrijwel niets meer tot stand zonder elektrotechniek. 

Voorbeelden van beroepen: software engineer, tester, productontwerper.
Voorbeelden van opleidingen: Elektrotechniek, Autotechniek, Werktuigbouwkunde (hbo), Werktuigbouwkunde (wo).

In de sector installatietechniek worden verschillende werkgebieden onderscheiden, zoals koeltechniek, luchtbehandeling, water & gas en verwarming. Ook dakdekken valt hieronder.

Voorbeelden van beroepen: dakdekker, cv-monteur, ontwerper/tekenaar.
Voorbeelden van opleidingen: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde (hbo), Industrieel Product Ontwerpen.

In de sector metaal gaat het om montage, onderhoud en reparatie van allerlei voorwerpen en apparaten. Werkzaamheden die hieronder vallen zijn: lassen, plaatwerk, fijne instrumenttechniek en autotechniek. Er kan gewerkt worden met (roestvrij staal), aluminium, maar ook met kunststoffen.

Voorbeelden van beroepen: programmeur/verspaner CNC, vliegtuigonderhoudstechnicus, instrumentmaker.
Voorbeelden van opleidingen: Lasser, Tekenaar/Constructeur, Werktuigbouwkunde (hbo) .

In de sector delfstofwinning draait het om de winning van allerlei grondstoffen, zoals zand, grind, olie en gas.

Voorbeelden van beroepen: operator, projectmanager, productmanager, safety officer.
Voorbeelden van opleidingen: Meet- en regeltechniek, Chemische Technologie, Chemie, Milieukunde.

In de sector procestechniek gaat het om bedrijven die procesmatig, met geautomatiseerde machines, producten maken op het gebied van voeding, chemie en milieu. Hiertoe behoren ook de aardolie en chemische industrie, papier-, rubber en kunststofverwerkende industrie, voeding- en genotsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. Maar ook bedrijven die milieubeheer uitvoeren, vallen hieronder. Denk bijvoorbeeld aan de vuilverbranding, recycling van afvalstoffen en de waterschap- en zuiveringsinstallaties.

Voorbeelden van beroepen: procesoperator, laborant, analist, onderhoudsmonteur.
Voorbeelden van opleidingen: Applied Science, Voedingsmiddelentechnologie.

Van postzegel tot reclamefolder en van tijdschrift tot boek. In de sector grafische techniek gaat het om alle technieken die gebruikt worden om drukwerk te ontwerpen en te vervaardigen.

Voorbeelden van beroepen: dtp’er, ontwerper, multimediavormgever.
Voorbeelden van opleidingen: Allround dtp’er, Communication & Multimedia Design .

In de hout- en meubileringsindustrie gaat het om de houthandel, de timmer- en meubelindustrie, standbouw, interieurbouw en de parketbranche. Interieurdesign en -stoffering vallen hier ook onder.

Voorbeelden van beroepen: meubelmaker, woningstoffeerder.
Voorbeelden van opleidingen: Allround Woningstoffeerder, Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer.

In de sector glas-, aardewerk en keramiek staat het vervaardigen van onder meer servies, ruiten en kalk- en gipsproducten centraal. Ook natuursteenbewerking (bijvoorbeeld voor grafzerken) en de productie van keramische producten voor de bouw – denk aan bakstenen en plavuizen – vallen hieronder.

Voorbeelden van beroepen: natuursteenbewerker, pottenbakker, glasblazer, operator glasblazen.
Voorbeelden van opleidingen: Kaderfunctionaris Natuursteenbedrijf, Glazenier.

In de sector textiel en mode draait het om het ontwerpen, maken en bewerken van allerlei textiele vezels, stoffen en leer. Niet alleen voor kleding, maar ook voor gordijnen, meubels en schoenen.

Voorbeelden van beroepen: dessinontwerper, medewerker styling.
Voorbeelden van opleidingen: Modemanagement, Autonome Beeldende Kunst.

De sector industriële reiniging richt zich op het reinigen van onder meer installaties, systemen en leidingen in bijvoorbeeld fabrieken en scheepsruimten. Ook het reinigen van riolen, wegen en gevels valt hieronder. 

Voorbeelden van beroepen: medewerker industriële reiniging.
Voorbeelden van opleidingen: VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemer).

Landbouw, natuur en milieu

In de sector planten draait het om planten, bloemen, groente, fruit en bomen. De werkzaamheden kunnen plaatsvinden in kassen, kwekerijen, tuincentra en bloemenwinkels. Maar ook buiten, in de bossen of bij mensen in de tuin.

Voorbeelden van beroepen: boswachter, hovenier, kweker.
Voorbeelden van opleidingen: Bos- en Natuurbeheer, Tuinbouw en Akkerbouw, Tuin- en Landschapsinrichting.

In de sector dieren gaat het om het verzorgen (en fokken) van dieren. Dit kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld op kinderboerderijen, kennels, dierentuinen of in een dierenartspraktijk.  
Ook de verzorging van proefdieren valt onder deze sector.

Voorbeelden van beroepen: kennelhouder, dierverzorger, dierenarts.
Voorbeelden van opleidingen: Dier- en veehouderij, Diermanagement, Diergeneeskunde.

De sector visserij staat in het teken van het vangen en kweken van vis. Er wordt onderscheid gemaakt tussen binnen- en zeevaart.

Voorbeelden van beroepen: stuurman/scheepswerktuigkundige
Voorbeelden van opleidingen: Stuurman/werktuigkundige kleine/alle schepen, Maritiem Officier.

Binnen de sector agrarische ondersteuning draait het om het ondersteunen van het agrarische proces zoals het keuren van agrarische producten, laboratoriumonderzoek naar nieuwe productiemethoden en de werkzaamheden in proefstations.

Voorbeelden van beroepen: veredelaar, laborant, medewerker proefstation.
Voorbeelden van opleidingen: Allround Laborant, Bedrijfskunde & Agribusiness, Voedingsmiddelentechnologie.

Binnen de sector milieu draait het om het verbeteren en behouden van het milieu. De werkzaamheden kunnen te maken hebben met het beheer van natuurparken en -landschappen, opsporen van milieuovertredingen en de bestrijding van ongedierte.

Voorbeelden van beroepen: inspecteur, beleidsmedewerker.
Voorbeelden van opleidingen: Milieukunde, Watermanagement, Biologie.

Automatisering en ICT

De sector ontwerp en ontwikkeling staat in het teken van het bouwen van nieuwe computers en computerprogramma’s (hard- en software).

Voorbeelden van beroepen: software engineer, it-architect, systeemontwerper, webdesigner.
Voorbeelden van opleidingen: HBO-ICT, Informatica (wo).

Binnen de sector beheer draait het om het onderhouden van hard- en software. ICT-helpdesks vallen hier ook onder.

Voorbeelden van beroepen: helpdeskmedewerker, applicatiebeheerder.
Voorbeelden van opleidingen: HBO-ICT.

In de sector advies en informatie staat het geven van advies en informatie over ict-toepassingen in organisaties centraal. 

Voorbeelden van beroepen: adviseur/consultant, manager, projectleider.
Voorbeelden van opleidingen: HBO-ICT, Informatica (wo).

Onderwijs, cultuur en wetenschap

In de sector onderwijs, training en instructie gaat het om het onderwijzen, trainen en begeleiden van kinderen en volwassenen. De werkzaamheden vinden plaats op scholen en opleidingsinstituten, maar ook op sportvelden. Ook rijles valt hieronder. 

Voorbeelden van beroepen: leraar basisonderwijs, leraar voortgezet onderwijs, leraar lichamelijke opvoeding.
Voorbeelden van opleidingen: Onderwijsassistent, Lerarenopleiding Basisonderwijs, Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs, opleidingskunde.

In de sector cultuur gaat het alle werkzaamheden op het gebied van muziek, kunst en cultuur.

Voorbeelden van beroepen: acteur, danser, archeoloog, beeldend kunstenaar.
Voorbeelden van opleidingen: Theater, Popmuziek, Docent Dans, Archeologie, Cultureel Erfgoed.

In deze sector staat onderzoek en onderwijs op uiteenlopende gebieden centraal. De opgedane kennis wordt schriftelijk via rapporten, artikelen en mondeling – denk aan lezingen en colleges – overgedragen.

Voorbeelden van beroepen: hoogleraar, onderzoeker.
Voorbeelden van opleidingen: alle universitaire opleidingen.

Bron: www.werk.nl

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/arbeidsmarkt/sectoren Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger