Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Theater

Hbo-opleiding Theater

Zelf op het podium staan en spelen of liever theater maken achter de schermen? Afhankelijk van de richting die je kiest, leidt de hbo-opleiding Theater je op voor een beroep als toneelschrijver, acteur, docent of vormgever voor theater, film of televisie. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met diverse facetten van het theatervak. 

Wat kun je ermee worden?

Wat je na je afstuderen kunt worden, is afhankelijk van de richting die je tijdens je opleiding gekozen hebt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

Wat is je kans op een baan?

Talent is een voorwaarde om aan werk te komen, maar je moet het vooral ook heel erg graag willen. Als je gaat voor de glamour die rond het theatervak hangt, kun je bedrogen uitkomen. De banen liggen niet voor het oprapen en vaak heb je te maken met tijdelijk werk. Veel afgestudeerden hebben regelmatig een bijbaantje om voldoende inkomsten te hebben.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Voordat je aan de opleiding begint maak je een keuze voor een richting, bijvoorbeeld toneel, theaterdocent, regie, dramaschrijven, theatertechniek of theatervormgeving. Die keuze bepaalt vervolgens welke vakken je krijgt. Bij toneel bijvoorbeeld wordt veel aandacht besteed aan improvisatie, theatergeschiedenis, stem en beweging. Je maakt voorstellingen en leert teksten en beeldmateriaal te analyseren om deze treffend in te zetten voor je spel. Kies je voor theatervormgeving, dan leer je decors en kostuums te ontwerpen. Je leert deze verschillende onderdelen vanuit een bepaalde visie tot een samenhangend geheel te maken. Per hogeschool variëren de opleidingen, maar stages en een afstudeeropdracht zijn bij elke opleiding vaste onderdelen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding Theater moet je over een havo- of vwo-diploma met profielaanduiding of een mbo-diploma op niveau 4 beschikken en de selectieprocedure met succes afronden. Tijdens de selectieprocedure word je beoordeeld op je artisticiteit en motivatie. Soms gelden nog aanvullende eisen, bijvoorbeeld aan je leeftijd. Informeer daarom goed bij de opleiding van je keuze naar de toelatingseisen.

Hoe zwaar is het?

De theateropleidingen zijn echte praktijkstudies en dat maakt de opleiding zowel fysiek als in tijd relatief zwaar.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Theater wellicht iets voor jou. Oriënteer je op de diverse afstudeerrichtingen door open dagen te bezoeken, en je goed te informeren over de mogelijkheden.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/kunst/theater Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger