Hbo-opleiding Docent Drama

De hbo-opleiding Docent Drama is een creatieve en veelzijdige opleiding waarmee je veel kanten op kunt. Tijdens de opleiding ontwikkel je je eigen spelvaardigheden en leer je hoe je anderen begeleidt in hun spelontwikkeling en het realiseren van een eigen theatervoorstelling. Je krijgt les in toneelspelen, lesgeven en regisseren. Daarnaast maak je samen met medestudenten producties. Hierbij worden alle vakken geïntegreerd. In de praktijklessen en stages oefen je in het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je.

Wat kun je ermee worden?

Met je diploma op zak beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid en kun je in het voortgezet onderwijs naast drama ook Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) 1, 2 en 3 doceren. Maar omdat je breed bent opgeleid, behoren ook banen als theaterconsulent in het amateurtheater, acteur tijdens trainingen, trainer of educatieve theatermaker tot de mogelijkheden.

Hoe lang duurt het?

Zowel de voltijd- als de deeltijdopleiding duurt vier jaar. Heb je een kunstvakopleiding in een verwant vakgebied voltooid, dan heb je soms recht op vrijstellingen, waardoor je de studieduur kunt verkorten. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Theatre in Education voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de volle breedte van het vak theater en het docentschap. Je verwerft kennis en inzicht over het theatervak en de kunsten en je wordt intensief begeleid in de ontwikkeling van je eigen spelvaardigheden. Je bent veel praktisch bezig, zowel met het uitvoeren van oefeningen als het leren van verschillende technieken. Je volgt vakken als theaterterminologie, dramaturgie, literaire en muzikale vorming, psychologie, spreektechniek en cultuur- en theatergeschiedenis.

In de hoofdfase van de opleiding - het tweede tot en met het vierde jaar - verschuift het accent steeds meer naar onderwijs en regie. Je leert lesgeven, begeleiden, trainen en regisseren, drama en scripts schrijven. Je krijgt vakken als toneeldidactiek en -agogiek en videodrama. Om theorie en praktijk aan elkaar te kunnen koppelen, loop je verschillende stages en voer je alleen of samen met medestudenten projecten uit. In het vierde jaar kies je twee minors om je te profileren. Je sluit de studie af met een stage, verslag of werkstuk, een productie en een eindgesprek.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding Docent Drama moet je over een havo- of vwo-diploma met profielaanduiding of een mbo-diploma op niveau 4 beschikken en de selectieprocedure met succes afronden. Tijdens de selectieprocedure wordt beoordeeld of je over voldoende talent en motivatie beschikt. Soms gelden nog aanvullende eisen, bijvoorbeeld aan je leeftijd. Informeer goed bij de opleiding van je keuze naar de toelatingseisen. Heb je weinig ervaring met spel en theater? De meeste hogescholen bieden een voortraject aan waarin je je kunt voorbereiden op de selectiedag(en).

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

  • Observeer je vaak mensen en situaties?
  • Kruip je graag in de huid van een ander?
  • Sta je graag in de schijnwerpers?
  • Sta je bol van het spelplezier en wil je anderen dat gevoel ook laten beleven?
  • Vind je het leuk anderen te begeleiden in hun spel?
  • Werk je graag samen met anderen?
  • Bezoek je regelmatig een theatervoorstelling?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Docent Drama wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Docent Drama