Kunst, cultuur en vormgeving

Droom jij van een prachtig atelier in het centrum van Londen, het verzorgen van de slotact op Lowlands of van een eigen modelabel? Talent, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen als je een opleiding in de kunst-, cultuur- of ontwerpsector ambieert.

Je kunt je op verschillende manieren beeldend uitdrukken. Tijdens de hbo-opleiding Beeldende Kunst leer je veel van die manieren kennen. Je leert diverse technieken en krijgt volop de ruimte om jezelf als beeldend kunstenaar te ontwikkelen. Hoe die ontwikkeling eruitziet, bepaal je grotendeels zelf. Vandaar dat vaak het woord autonoom aan de opleidingsnaam wordt toegevoegd; je werkt zeer zelfstandig. Je komt op eigen houtje tot creaties.

Graphic Design, Man and Communication of Grafisch Ontwerpen: de hbo-opleiding Grafische Vormgeving kent verschillende benamingen. Eén ding is in ieder geval zeker: wie zich de kunst van het grafisch vormgeven wil eigen maken, moet naar de kunstacademie. Dat is de plek waar je op hbo-niveau leert over ruimtelijke vormen, typografie en fotografie. Dit alles met het doel om informatie te kunnen omzetten in een visuele vorm die iedereen begrijpt. Je maakt brochures, websites, maar ook videoproducties en tentoonstellingen.

De popmuzikant van nu is niet alleen een muzikaal talent, maar ook een ondernemer die zijn weg weet in de muziekbusiness. Vanuit die gedachte zijn de laatste jaren een aantal voltijd opleidingen op hbo-niveau ontstaan met namen als Rockacademie en Academie voor Popcultuur.

Van klassiek ballet tot musicalshowdans en van jazz tot moderne dans. Het hbo-onderwijs kent een breed aanbod van dansopleidingen. Elke opleiding heeft zijn eigen doel, zijn eigen studieprogramma en zijn eigen sfeer. Wie carrière wil maken in de danswereld doet er goed aan zich goed te oriënteren op de vele mogelijkheden. Maar dan ben je er nog niet: slechts een beperkt aantal dansers wordt jaarlijks op de diverse opleidingen aangenomen.

De hbo-opleiding Docent Dans is een breed georiënteerde vakopleiding. Je leert op een creatieve en analytische manier danstechnieken te combineren en choreografieën te ontwikkelen. Ook doe je de nodige didactische vaardigheden op, waardoor je dansers vertrouwen geeft en het beste uit hen naar boven kunt halen. Je krijgt les in veel verschillende dansstijlen en volgt workshops in improvisatie, compositie, spel, theatervormgeving, dans- en kunsttheorie.

De hbo-opleiding Archeologie is een praktijkgerichte studie die je opleidt tot veldtechnicus; een manager die allerlei zaken rondom en omtrent een archeologisch project regelt. Naast praktische vaardigheden doe je veel theoretische kennis op over historische perioden, bodem en landschap, vondsten, gereedschap en ICT. Je kunt de hbo-opleiding Archeologie alleen volgen bij hogeschool Saxion te Deventer.

De hbo-opleiding Docent Drama is een creatieve en veelzijdige opleiding waarmee je veel kanten op kunt. Tijdens de opleiding ontwikkel je je eigen spelvaardigheden en leer je hoe je anderen begeleidt in hun spelontwikkeling en het realiseren van een eigen theatervoorstelling. Je krijgt les in toneelspelen, lesgeven en regisseren. Daarnaast maak je samen met medestudenten producties. Hierbij worden alle vakken geïntegreerd. In de praktijklessen en stages oefen je in het lesgeven, begeleid je spelers, speel je in een productie of regisseer je.

Zelf op het podium staan en spelen of liever theater maken achter de schermen? Afhankelijk van de richting die je kiest, leidt de hbo-opleiding Theater je op voor een beroep als toneelschrijver, acteur, docent of vormgever voor theater, film of televisie. Tijdens de opleiding kom je in aanraking met diverse facetten van het theatervak.

In de hbo-opleiding Cultureel Erfgoed word je opgeleid tot erfgoedprofessional in de breedste zin van het woord. Tijdens de opleiding besteed je aandacht aan alle typen erfgoed: van objecten tot niet-tastbare zaken als tradities, rituelen en volksgebruiken. Je leert de informatie die een (kunst)voorwerp bevat te ‘lezen’, te beschrijven en documenteren en archiveren. Ook leer je hoe je een tentoonstelling organiseert en de collectie op een aantrekkelijke manier aan het publiek presenteert. Op het rooster staan vakken als: materialenkennis, publieksonderzoek, management, marketing, communicatieve tentoonstellingsvormgeving, beroepsethiek, technisch tekenen, kunst- en cultuurgeschiedenis, overheidsbeleid en erfgoedtheorie. Hoor- en werkcolleges, practica en stages, binnen- en buitenlandse excursies wisselen elkaar in deze studie af. De opleiding Cultureel Erfgoed is een unieke opleiding in Nederland en wordt alleen verzorgd door de Reinwardt Academie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Met ingang van september 2018 valt de hbo-opleiding Kunst & Techniek onder de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies. Hierdoor kun je je niet meer voor de studie Kunst & Techniek aanmelden.

De praktijkgerichte hbo-opleiding Kunst en Economie (ook bekend als Kunstmanagement) bestaat eigenlijk uit vijf afstudeerrichtingen - Event, Media, Music, Theatre of Visual Art and Design Management - die je opleiden voor een leidinggevende functie binnen de creatieve sector. Na een algemeen propedeutisch jaar, waarin je kennismaakt met de vakgebieden van de vijf afstudeerrichtingen, maak je een definitieve keuze. Je kunt deze voltijdopleiding alleen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht volgen.

Ben je helemaal weg van games? In de Engelstalige bacheloropleiding Game Architecture and Design leer je alles wat je moet weten om games te kunnen ontwikkelen. Deze opleiding is een afstudeerrichting van de stamopleiding Creative Media and Game Technologies. Je kunt je specialiseren in onder meer programmeren, grafisch ontwerpen en design & productie. Game Architecture and Design wordt alleen door Breda University of Applied Sciences aangeboden.

De hbo-opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving leidt je op tot docent in de beeldende vakken. Als docent beeldende vakken geef je les in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Maar je kunt ook uit de voeten met digitale kunstuitingen als animaties en websites. Beeldende vakstudie, de theorie van kunst en cultuur en leren lesgeven staan in deze hbo-studie centraal.

De hbo-opleiding Allround Styling leidt je op tot professional op het gebied van mode-, interieur-, food- en mediastyling. Na afronding van de opleiding ben je een expert in het signaleren van trends en het bedenken van nieuwe concepten. Je kunt de opleiding alleen volgen aan Academie Artemis - Hogeschool voor Styling en Vormgeving te Amsterdam of Rotterdam.

Tijdens de universitaire studie Geschiedenis duik je in het verleden van de mensheid en verdiep je je in de achtergronden van historische gebeurtenissen. Dat is zeker zinvol, want historisch inzicht helpt om actuele maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen en te verklaren. Geschiedenis kun je aan zeven universiteiten studeren.

Van klassieke muziek tot dirigent en van accordeon tot viool; aan het conservatorium word je op het hoogste niveau opgeleid tot een veelzijdig musicus. Je leert niet alleen musiceren, maar krijgt ook vakken waarin de zakelijke aspecten van je latere beroepspraktijk centraal staan.

De hbo-opleiding Circus and Performance Art leidt je op tot professioneel uitvoerend kunstenaar binnen het nieuwe circus(theater). Je specialiseert je in één circusdiscipline, zoals Chinese pole, aerial of cyr wheel, maar je krijgt daarnaast ook een brede basis aan circustechnieken aangeleerd.

Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving