Hbo-opleiding Docent Dans

De hbo-opleiding Docent Dans is een breed georiënteerde vakopleiding. Je leert op een creatieve en analytische manier danstechnieken te combineren en choreografieën te ontwikkelen. Ook doe je de nodige didactische vaardigheden op, waardoor je dansers vertrouwen geeft en het beste uit hen naar boven kunt halen. Je krijgt les in veel verschillende dansstijlen en volgt workshops in improvisatie, compositie, spel, theatervormgeving, dans- en kunsttheorie.

Wat kun je ermee worden?

Na het afronden van je opleiding beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid en kun je als dansdocent aan de slag op bijvoorbeeld balletscholen, muziekscholen of kunstcentra. Maar ook in het basis- en middelbaar onderwijs kun je werk vinden.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd hbo-opleiding Docent Dans duurt vier jaar. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Dance in Education (BdaEd) voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding volg je oriënterende vakken gericht op dans en kunst in een breder perspectief. Je traint je vaardigheden in verschillende danstechnieken, improvisatie, compositie en repertoire. De meeste docenten die je opleiden tot dansdocent zijn zelf ook werkzaam in de professionele of amateurdanssector, waardoor de opleiding een directe relatie met de dagelijkse praktijk heeft. Vanaf het tweede jaar wordt de didactiek een belangrijk opleidingsonderdeel. Je doet praktijkervaring op in lesgeven via een korte stage. Ook het maken van een choreografie staat centraal. In het derde jaar maak je de overstap naar langere projecten van praktijkgericht leren, via binnenlandse en buitenlandse projecten en stages. In het vierde jaar ligt de nadruk op het ontwikkelen van een eigen visie en eigen producties. Bij sommige opleidingen kies je daarnaast een specialisatie. Je sluit je studie af met een dansproject dat wordt uitgevoerd voor echt publiek in een echt theater.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot de hbo-opleiding Docent Dans moet je beschikken over een havo- of vwo-diploma met profielaanduiding of een mbo-diploma op niveau 4. Daarnaast is je auditie positief beoordeeld. Tijdens de selectieprocedure word je beoordeeld op je dansvaardigheden, creativiteit, fysieke gesteldheid en motivatie.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb je passie voor dans?
  • Bezoek je graag een dansvoorstelling?
  • Lijkt het je leuk om dansonderwijs te verzorgen? 
  • Vind je het leuk om anderen te begeleiden en te ondersteunen in hun dansontwikkeling?
  • Ben je creatief?
  • Lijkt het je leuk om dansproducties te maken?
  • Kun je goed in teamverband werken?

Kun je de meeste vragen met 'ja' beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Docent Dans wellicht iets voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

Verreweg de meeste studenten zijn vrouw en ze delen dezelfde passie: dans.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Droom je toch meer van een leven in de schijnwerpers? Wellicht dat de hbo-opleiding Dans dan beter bij je past. Heb je belangstelling voor beweging in het algemeen, al dan niet in combinatie met onderwijs, dan kun je ook denken aan de opleidingen Lichamelijke Opvoeding, Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, Oefentherapie Cesar/Mensendieck of Fysiotherapie.

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Docent Dans