Hbo-opleiding Dans

Van klassiek ballet tot musicalshowdans en van jazz tot moderne dans. Het hbo-onderwijs kent een breed aanbod van dansopleidingen. Elke opleiding heeft zijn eigen doel, zijn eigen studieprogramma en zijn eigen sfeer. Wie carrière wil maken in de danswereld doet er goed aan zich goed te oriënteren op de vele mogelijkheden. Maar dan ben je er nog niet: slechts een beperkt aantal dansers wordt jaarlijks op de diverse opleidingen aangenomen. 

Wat kun je ermee worden?

Afhankelijk van de richting die je kiest kun je na je afstuderen aan de slag als professioneel danser, variërend van klassiek danser tot show-, musical- of theaterdanser of choreograaf (ontwerper van dansen).

Wat is het carrièreperspectief?

Als professioneel danser zul je genoegen moeten nemen met een salaris onder het hbo-gemiddelde. Daarnaast is een tijdelijk contract eerder regel dan uitzondering.  Van de studenten die jaarlijks afstuderen krijgt maar een aantal een vast contract bij een dansgezelschap. Een deel van de studenten vindt tijdelijk werk bij een productiebedrijf of een musical, maar er is ook deel dat geen werk vindt. Sommigen besluiten na hun studie verder te studeren en beginnen aan een masteropleiding Choreografie.

Hoe lang duurt het en wat doe je tijdens de opleiding?

De hbo-dansopleidingen kun je alleen in voltijd volgen en duren vier jaar. Wat je tijdens de opleiding precies doet, is afhankelijk van de richting die je kiest. Aan alle opleidingen krijg je veel techniek, repertoire en improvisatie. Afhankelijk van de richting die je kiest, krijg je ook les in muziek, acteren, zang en acrobatiek. Je gaat vaak op excursie en loopt enkele korte en langere stages bij dansgezelschappen in binnen- en/of buitenland.

Voordat je een opleiding kiest is het belangrijk voor jezelf te weten wat je wilt bereiken als danser. De opleidingen verschillen nogal in stijl en mogelijkheden. De Rotterdamse Dansacademie bijvoorbeeld is gespecialiseerd in moderne dans, terwijl de Koninklijke Academie in Den Haag expert is in het opleiden van klassieke dansers. Wil je graag danser worden, maar spreekt lesgeven je ook aan? Bij enkele opleidingen is het mogelijk de hbo-opleiding Dans te combineren met de hbo-dansdocentopleiding. Je moet dan wel van goeden huize komen, want het betekent extra studiebelasting.

Hoe zwaar is het?

Een hbo-dansopleiding vergt zowel fysiek als mentaal veel van je. Je maakt lange dagen – een sociaal leven heb je vaak niet – en je moet fysiek tot het uiterste kunnen gaan. Daarnaast moet je geestelijk gezien veel veerkracht hebben. De danswereld is een keiharde wereld . Je moet continu vechten voor je plekje op de opleiding en je krijgt veel commentaar op je prestaties. Daar moet je tegen kunnen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Om toegelaten te worden tot een hbo-dansopleiding moet je beschikken over een havo- of vwo-diploma met profielaanduiding of een mbo-diploma op niveau 4. Daarnaast is je auditie positief beoordeeld. Tijdens de selectieprocedure word je beoordeeld op je dansvaardigheden, creativiteit, fysieke gesteldheid en motivatie. Soms gelden nog aanvullende eisen. Informeer goed bij de dansopleiding van je keuze.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je altijd met dans bezig?
  • Heb je danstalent?
  • Droom je van een leven in de schijnwerpers?
  • Wil je serieus carrière maken als danser?
  • Ben je een doorzetter?
  • Ben je gedisciplineerd?
  • Schuw je hard werken niet?
  • Sta je stevig in je schoenen?
  • Heb je passie voor dans?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is een hbo-dansopleiding wellicht iets voor jou. Weet je nog niet welke dansopleiding je wilt doen, bezoek dan eens de website van het gezelschap of van de organisatie waar jij later wilt gaan dansen. Doorgaans  vind je er een overzicht van de dansers uit het gezelschap en kun je zien waar zij hun opleiding hebben gedaan. Ook kun je kijken welke opleidingen een samenwerkingsovereenkomst met de gezelschappen in Nederland. Op deze manier maak je meer kans om in je laatste jaar van je opleiding een stage te doen bij een van deze gezelschappen.

Wat is het profiel van de studenten?

De meeste studenten zijn vrouw en delen een passie voor dans. Ze zijn gedreven om de top te bereiken en zijn bereid daar hard voor te werken.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Heb je wel passie voor het dansvak, maar ontbeer je het talent of de fysieke mogelijkheden om topdanser te worden, dan is de hbo-opleiding Docent Dans wellicht iets voor jou. Hou je vooral van bewegen en wil je dat overbrengen aan anderen, dan zijn hbo-opleidingen zoals Lichamelijke Opvoeding, Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie, Oefentherapie Cesar/Mensendieck en zelfs Fysiotherapie opleidingen waar je aan kunt denken.

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Dans