Hbo-opleiding Kunst en Economie
De praktijkgerichte hbo-opleiding Kunst en Economie (ook bekend als Kunstmanagement) bestaat eigenlijk uit vijf afstudeerrichtingen - Event, Media, Music, Theatre of Visual Art and Design Management - die je opleiden voor een leidinggevende functie binnen de creatieve sector. Na een algemeen propedeutisch jaar, waarin je kennismaakt met de vakgebieden van de vijf afstudeerrichtingen, maak je een definitieve keuze. Je kunt deze voltijdopleiding alleen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht volgen.
Wat kun je ermee worden?
Afhankelijk van de richting die je kiest, kun je na je opleiding gaan werken bij onder meer musea, schouwburgen, overheden, ontwerpbureaus, platenmaatschappijen, evenementenorganisaties, festivals, communicatie- en boekingsbureaus. Mogelijke functies zijn:
- bureaucoördinator
- medewerker PR
- communicatiemedewerker
- medewerker marketing
- productieleider
- beleidsmedewerker
- producer
- accountmanager
- projectleider
- eventmanager
- conceptontwikkelaar
Je kunt ook voor jezelf beginnen en je eigen marketingcommunicatiebureau, boekingskantoor of evenementenbureau starten.
Wat is je kans op een baan?
Volgens de HKU vindt negentig procent van de afgestudeerden na diplomering een baan. Sommige studenten krijgen zelfs in hun derdejaarsstage al een baan aangeboden. Het is dus verstandig om je contacten – die je opdoet tijdens praktijkopdrachten en stage – warm te houden.
Hoe lang duurt de opleiding?
De hbo-opleiding Kunst en Economie is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk in het tweede jaar in te stromen bij een afstudeerrichting, bijvoorbeeld wanneer je in het bezit bent van een propedeuse van een verwante opleiding zoals de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming.
Wat doe je tijdens de opleiding?
Het grootste deel van het eerste jaar volg je het algemene kunstmanagementprogramma, waarbij je inzicht verwerft in de diverse afstudeerrichtingen. Je krijgt vakken als kunst-, theater- en mediageschiedenis, maar ook projectmanagement, zakelijke communicatie, bedrijfseconomische vaardigheden, marketing en bedrijfskunde. Naast colleges en werkgroepen volg je ook workshops en lezingen. Daarnaast loop je ongeveer een dag in de week stage. In het tweede jaar van de opleiding volg je vakken die zijn toegespitst op de door jou gekozen richting. In het derde jaar loop je een half jaar stage en doe je een project. In het vierde jaar doe je een groepsopdracht en rond je je studie af met een individueel afstudeeronderzoek.
Welke toelatingseisen zijn er?
- Havo: elk profiel
- Vwo: elk profiel
- Mbo niveau 4
De hbo-opleiding Kunst en Economie heeft een numerus fixus. Meld je dus op tijd aan.
Als je niet beschikt over de gewenste vooropleiding en 21 jaar of ouder bent, dan kun je deelnemen aan de 21+-toets.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Spreekt de culturele sector je aan, maar wil je niet zelf op de planken staan of de kwast ter hand nemen?
- Zit regelen en organiseren je in het bloed?
- Ben je zakelijk ingesteld?
- Heb je oog voor cijfers?
- Ben je creatief?
- Ben je een doener?
- Ben je flexibel?
- Kun je goed zelfstandig werken?
- Ben je een teamplayer?
- Kun je zowel mondeling als schriftelijk goed communiceren?
Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Kunst en Economie wellicht iets voor jou.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
Aanbevolen websites
- Op de website van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht vind je meer informatie over de hbo-opleiding Kunst en Economie.
Auteur: Marieke van Oosterhout