Hbo-opleiding Allround Styling

De hbo-opleiding Allround Styling leidt je op tot professional op het gebied van mode-, interieur-, food- en mediastyling. Na afronding van de opleiding ben je een expert in het signaleren van trends en het bedenken van nieuwe concepten. Je kunt de opleiding alleen volgen aan Academie Artemis - Hogeschool voor Styling en Vormgeving in Amsterdam of Rotterdam.

Wat kun je ermee worden?

  • Allround stylist. Als allround stylist ben je binnen alle deelgebieden - mode, interieur, food en media - werkzaam.
  • Modestylist. Als modestylist houd je je bezig met het ontwikkelen van modeconcepten. Je bepaalt de ‘look’ van een merk of collectie. Je weet alles over kleur, materiaal, vorm, afwerking en accessoires. Ook winkelpresentatie, shows, fotoreportages of de aankleding van bijvoorbeeld acteurs voor een televisieprogramma zijn voorbeelden van werkzaamheden van een modestylist.
  • Mediastylist. Als mediastylist houd je je bezig met de communicatiestyling voor televisie, reclame, evenementen, websites en de tijdschriftenbranche. Je bepaalt de uitstraling van de inhoud en visuele uitwerking van de boodschap en je weet hoe je deze moet communiceren om de toeschouwer aan je merk of product te verbinden. Het verbeelden van beleving in producties is de hoofdtaak van een mediastylist..
  • Interieurstylist. Als interieurstylist houd je je bezig met het ontwikkelen van interieurconcepten. Aan zowel particulieren als bedrijven geef je advies over kleur, licht, materiaal, vorm, belevingsaspecten, afwerkingen en interieurproducten. Bijvoorbeeld voor de inrichting van woningen, winkels en kantoren. Ook houd je je bezig met winkelpresentatie en fotoreportages.
  • Foodstylist. Als foodstylist houd je je bezig met het ontwikkelen van foodconcepten voor restaurants, events, horecabeurzen tot aan de vormgeving van menukaarten. Daarnaast verzorg je de styling voor foodreportages in magazines als Elle eten, Delicious, Foodies en Avantgarde. Ook kun je de foodconcepten en styling verzorgen voor particuliere opdrachtgevers tijdens bruiloften, diners en cocktailborrels.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Allround Styling duurt vier jaar. Je hebt vier dagen per week les van docenten die werkzaam zijn in het vakgebied. Je kunt de opleiding alleen volgen aan Academie Artemis - Hogeschool voor Styling en Vormgeving. Academie Artemis is een particulier opleidingsinstituut. Dit betekent dat de opleiding niet door de overheid wordt bekostigd en dat het collegegeld dus hoger is dan het collegegeld voor bekostigd onderwijs. De hbo-opleiding Allround Styling is door de NVAO geaccrediteerd, wat inhoudt dat je een erkend diploma ontvangt en recht hebt op studiefinanciering.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar - de propedeuse - is een algemeen jaar waarin je kennismaakt met alle aspecten van het stylingvak. Je volgt vakken als kleur & materiaal, grafische vormgeving, (model)tekenen, beeld & beleving, cultuurbeschouwing, prognose en concept. Je neemt deel aan diverse excursies en bezoekt gastlezingen van professionals uit de praktijk. Naast  theoretische kennis leer je ook praktische vaardigheden aan de hand van opdrachten die je onder begeleiding uitvoert.
In het tweede jaar van de opleiding voer je praktijkopdrachten uit voor zowel de mode -, interieur - als mediabranche. Alle onderdelen van het stylingvak komen aan de orde in projectmatig onderwijs. Tijdens projectweken werk je gericht aan de verschillende deelgebieden die het vak kent.
In het derde jaar volg je een stage bij een bedrijf om zowel de praktijk beter te leren kennen als je eigen kennis en vaardigheden te toetsen. Na afloop van je stage schrijf je een verslag en krijg je een beoordeling van het stagebedrijf. De tweede helft van het derde studiejaar staat verder in het teken van het verdiepen van je kennis en werk je aan projecten.
In het vierde en tevens laatste jaar van de opleiding volg je nog een (korte) stage. Deze stage sluit je af met een scriptie. Daarna kies je een definitieve afstudeerrichting en werk je in de tweede helft van het jaar aan je eindexamenopdracht.

Hoe zwaar is het?

Tijdens de opleiding wordt van je verwacht dat je, zowel op de Academie als thuis in je eigen tijd, aan opdrachten werkt. De zware studielast (en met name de hoeveelheid huiswerk) moet je niet onderschatten. Het volgen van de voltijdopleiding Allround Styling vraagt om discipline en doorzettingsvermogen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Vooropleiding

Om aan de opleiding Allround Styling te kunnen beginnen, moet je in het bezit te zijn van een havo-, vwo- of een mbo-diploma op niveau 4.

Selectieprocedure

Naast de eisen aan je vooropleiding moet je deelnemen aan een selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat uit het uitvoeren van een opdracht die je presenteert tijdens het toelatingsgesprek. Er wordt gekeken naar je motivatie, originaliteit, verbale communicatie en creatief talent. Afhankelijk van de uitslag van de selectie word je toegelaten tot de opleiding of afgewezen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Allround Styling wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

  • Op de website van Academie Artemis vind je meer informatie over de hbo-opleiding Allround Styling.
  • BNS Crisp is de beroepsvereniging voor interieurstylisten. Op de website van de vereniging vind je onder meer informatie over het beroep van interieurstylist.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Allround Styling