Hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies
Fashion & Textile Technologies (FTT) is de overkoepelende naam - ook wel ‘stamopleiding’ - van een verzameling studieroutes die je klaarstomen voor verschillende functies in de (internationale) modebranche. Het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) van Hogeschool van Amsterdam heeft drie richtingen: Fashion & Design, Fashion & Management en Fashion & Branding. Saxion kent de studieroutes Technische Commerciële Textielkunde en de Engelstalige variant ervan: Textile Egineering Management.
Wat kun je ermee worden?
Afhankelijk van de studierichting die je hebt gekozen, kun je in de modesector aan de slag in functies als:
- Product Manager
- Mechandiser
- Marketing Manager
- Designer
- Product Developer
- Materials Engineer
- Sales Manager
- Retail Manager
- Inkoper
- Verkoper
Wat is het carrièreperspectief?
Van Hema tot Hugo Boss; na je opleiding kun je bij allerlei modemerken aan de slag, maar ook bij tijdschriften en trend-, ontwerp- en reclamebureaus die zich richten op mode.
Hoe lang duurt de opleiding?
De voltijdopleiding Fashion & Textile Technologies duurt vier jaar.
Wat doe je tijdens de opleiding?
Saxion
In het eerste en tweede jaar van de opleiding doe je basisvaardigheden en –kennis op. Je volgt colleges, practica en werkt met andere studenten aan projecten. Je leert niet alleen alles over stoffen, inclusief het verven en bedrukken ervan, maar ook over confectie, styling, trends in interieur, marketing, international fashion buying en logistiek. Je krijgt ook les in sales, productontwikkeling en branding. In het derde jaar kies je een specialisatie. De keuze bestaat uit Product Management Fashion, Product Management Textiles en Marketing & Sales. Je keuze bepaalt vervolgens de inhoud van het lesprogramma, je stage en je afstudeeropdracht..
AMFI
In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met alle facetten van de modewereld. Het eerste halfjaar is voor elke afstudeerrichting hetzelfde. Je leert een eigen visie op de modewereld te ontwikkelen en volgt workshops waarin je drie beroepsproducten maakt: een stijlboek, een inspiratieboek en een prototype. In zogenaamde ‘toolshops’ leer je de technieken. Je volgt ook hoorcolleges, lezingen en krijgt films te zien die je een goed beeld geven van de historische, culturele en economische achtergronden van mode. In de tweede helft van het propedeusejaar kies je een richting waarin je je wilt specialiseren: design, management of branding. Deze keuze bepaalt de verdere invulling van het studieprogramma, je stageplaats en afstudeeropdracht. Kies je bijvoorbeeld voor de afstudeerrichting Fashion & Design, dan staat vorm, kleur, materiaal, techniek en achtergronden van mode centraal. Je ontwikkelt je eigen persoonlijke visie op mode en werkt die uit in kleding- en stylingconcepten. Bij de afstudeerrichting Fashion & Branding leer hoe je een dergelijk concept ontwikkelt, bewaakt en communiceert. Je keuze bepaalt vervolgens de inhoud van het lesprogramma, je stage en je afstudeeropdracht..
Welke titel krijg je?
Na de succesvolle afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Fashion & Textile Technologies (HvA) of Bachelor of Science (Saxion) voeren.
Welke toelatingseisen zijn er?
Je wordt tot deze studie toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo-diploma hebt met het profiel Cultuur en Maatschappij, geldt als aanvullende eis Wiskunde A of B.
Een studiekeuzecheck maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.
Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?
- Heb je veel interesse in mode, kleding en textiel?
- Heb je hier ook een eigen kijk op?
- Ben je ambitieus en bereid om (heel) hard te werken?
- Heb je commercieel inzicht?
- Ben je ondernemend?
- Kun je goed met stress omgaan?
- Kun je goed in teamverband werken?
Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Fashion en Textile Technologies wellicht iets voor jou.
Welke hbo-opleidingen lijken erop?
- Allround Styling
- Lerarenopleiding Textiele Werkvormen
- Modemanagement
- Small Business en Retail Management
Verder studeren?
Je kunt na het behalen van je bachelordiploma verdergaan met een master. Dit kan aan het hbo, maar een master aan de universiteit is ook mogelijk. Wil je naar de universiteit, dan moet je eerst een aanvullend schakelprogramma volgen dat je kennis op het vereiste niveau brengt. Bij veel hogescholen kan dit al tijdens je studie via een speciale overstapminor. Na het behalen van je diploma kun je vervolgens instromen in de universitaire masteropleiding van je keuze.
Aanbevolen websites
- Op de website van Amsterdam Fashion Institute (Hogeschool van Amsterdam) vind je meer informatie over de hbo-opleiding Fashion & Textile Technolgies en de drie afstudeerrichtingen Fashion & Design, Fashion & Management en Fashion & Branding.
- Ook Saxion geeft uitgebreide informatie over de hbo-opleiding Fashion & Textile Technolgies.