Studies in Economie en management

Bedrijven. Ze zijn een wereldwijd fenomeen. Ze bepalen grotendeels ons leven. Je kunt ze ondersteunen, adviseren, controleren en reorganiseren. Je stuurt er eentje compleet aan of je neemt alleen de personeelsafdeling, de marketing of de facilitaire zaken voor je rekening. Voor elk deeltje, schroefje en boutje waar een bedrijf uit bestaat zijn mensen nodig die het binnen- en buitenwerk gesmeerd laten lopen. En dat gaat niet zonder een passende opleiding… juist ja, op het gebied van economie en management.

Dat specialistische kennis niet altijd noodzakelijk is, bewijst de populariteit van afgestudeerden van algemeen economische hbo-opleidingen als Bedrijfskunde MER. Werkgevers zien je graag als je thuis bent in allerlei economische en management vakgebieden en hebt geleerd hoe je in organisaties bruggenbouwer kunt zijn tussen verschillende afdelingen; door je generalistische kennis begrijp jij iedereen en kun je informatie gemakkelijk doorgeven.

Deze opleidingingen leiden op tot ondersteunende en staffuncties. Wat dacht je van de hbo-opleiding Human Resource Management? Je leert er alles over hoe je in een organisatie de factor mens het beste in kunt zetten. Of spreekt de hbo-opleiding Facility Management je misschien meer aan? Van de inrichting van een bedrijfspand: van kantoortuin en kantoormeubilair tot paperclip, dit alles is de boeiende wereld van facility management.

Als je succesvol wilt worden in het bedrijfsleven is een commerciële opleiding een goede basis. Commercieel zijn heeft natuurlijk alles te maken met verkopen en winst maken. In de commerciële opleidingen leer je de ontwikkelingen in de markt te analyseren. Zo kun je producten of diensten goed aan de man brengen met realistische doelstellingen. Aan de andere kant betekent commercieel zijn dat je ook rekening houdt met de kosten van je marketingplannen.

Uiteindelijk draait het toch om de centen, nietwaar? In de financiële opleidingen leer je alles over de financiën van een bedrijf en de manier waarop geldstromen geadministreerd worden. Bovendien leer je de samenhang met bijvoorbeeld marketing en P&O, want vooral het verhaal áchter de cijfers is belangrijk. Na een opleiding bedrijfseconomie of accountancy ligt de arbeidsmarkt voor je open. Mensen met verstand van geld én een brede kijk op organisaties zijn onmisbaar in iedere organisatie.

Als je ervan houdt om het mensen naar hun zin te maken, dan zijn deze opleidingen iets voor jou. Wat niet wil zeggen dat je later thee gaat schenken. De horeca- en vrijetijdssector zijn ware industrieën, waarin allerlei managementfuncties op het gebied van marketing, sales en PR te vervullen zijn.

Informatie zoeken kun je op verschillende manieren. Boeken, rapporten, databases, internetsites: bronnen zijn er legio. Alleen moet je informatie ook op waarde kunnen schatten; wat heb je aan een internetbron als je niet weet of die betrouwbaar is? In de hbo-opleidingen waarin research centraal staat, leer je daarom niet alleen informatie te vinden, maar ook te analyseren.

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management