Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Commercieel Hbo-opleiding Modemanagement

Hbo-opleiding Modemanagement

De hbo-opleiding Modemanagement leidt je op voor een commerciële functie in de (inter)nationale modebranche. Mode is hierbij een breed begrip. Niet alleen kleding valt hieronder, maar ook schoenen, sport en interieurstyling. Tijdens de opleiding volg je vakken op het gebied van mode, financiën, communicatie, product- en branchekennis, management en marketing. Je doet veel projecten en volgt trainingen. Modemanagement kun je maar aan één hogeschool studeren, namelijk TMO Fashion Business School in Doorn.

Wat kun je ermee worden?

Na het afronden van de hbo-opleiding Modemanagement mag je de titel Bachelor of Business Administration in Fashion voeren. Je kunt dan zowel in de detailhandel als in de tussenhandel aan de slag in functies als:

Je kunt er ook voor kiezen om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Wat is het carrièreperspectief?

De hbo-opleiding Modemanagement geeft je een goede basis als je een leidinggevende functie in de modebranche ambieert. Na je afstuderen zul je waarschijnlijk eerst als assistent/junior aan de slag gaan. Na een aantal jaren werkervaring groei je door naar een zwaardere leidinggevende functie.

Wat is je kans op een baan?

Als je de studie Modemanagement hebt afgerond, zijn je kansen op een baan goed. De opleiding staat goed aangeschreven bij het bedrijfsleven. Eén op de drie studenten vindt al tijdens de stage een baan in de modebranche. 

Wat zijn de belangrijkste competenties?

De belangrijkste competenties die je tijdens de opleiding leert ontwikkelen zijn:

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de opleiding alleen in voltijd volgen. De studie duurt 3,5 jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De opleiding is opgedeeld in zeven semesters. Een semester duurt een half jaar. De semesters een tot en met vijf bestaan ieder uit twee blokken. Elk blok is weer opgesplitst in een lesperiode van vijf weken, een projectperiode van twee weken en een toetsperiode van een of twee weken.

Tijdens de opleiding krijg je een breed vakkenpakket, waarin alle modebranches (kleding, schoenen, sport en wonen) en veel verschillende aspecten van management (financiën, marketing, informatica, psychologie, vreemde talen) aan bod komen. Tijdens de projectweken breng je de opgedane theorie in praktijk. Dit gebeurt op verschillende manieren. Je bezoekt bijvoorbeeld belangrijke buitenlandse steden zoals Parijs, Londen, Berlijn of Antwerpen om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Je analyseert er trends en koopt fictief goederen in. Verder bezoek je binnen- en buitenlandse winkelcentra en verschillende bedrijven. Om de praktijk realistisch te kunnen nabootsen zijn er speciaal ingerichte trainingsruimtes, bijvoorbeeld voor de vakken visual merchandising en verkopen. Ook zijn er assortimentslokalen met uitgebreide collecties en is er een laboratorium.

Hoe zwaar is het?

Je doet een volledige hbo-opleiding in 3,5 jaar en dat maakt Modemanagement een vrij pittige studie. Je hebt bijvoorbeeld minder vakantie – de zomervakantie duurt vier weken – en je zult in bepaalde semesters een tandje moeten bijzetten. Maar om je aan de hoge studielast te laten wennen, is de opleiding zo opgebouwd dat in het eerste jaar de studielast nog niet zo hoog is. Na de propedeuse wordt de studielast steeds een beetje zwaarder.

Daar staat tegenover dat de opleiding erg praktijkgericht is. Daarnaast is er door de kleinschaligheid van de opleiding (er studeren ongeveer 350 studenten) veel persoonlijke begeleiding.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding toegelaten als je een van de volgende diploma’s hebt:

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Ben je 21 jaar of ouder en voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan bestaat de mogelijkheid een 21+-toelatingsonderzoek te doen. Als je daarvoor slaagt, kun je alsnog tot de opleiding worden toegelaten. Toelating vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Hoe weet je of de opleiding bij je past?

Als je veel van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Modemanagement waarschijnlijk iets voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

De studenten die de opleiding Modemanagement volgen hebben ‘iets’ met mode, zijn ambitieus en commercieel ingesteld. Veel studenten willen uiteindelijk voor zichzelf beginnen.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/commercieel/modemanagement Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger