Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Commercieel Marketing manager

Marketing manager

Als marketing manager ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om behoeftes van klanten te bevredigen en producten aan de man te brengen. Je adviseert over nieuwe markten en producten aan de directie. Je zorgt voor een slimme en effectieve reclamecampagne en andere manieren om een product gewild te maken. Je werkt in een commercieel bedrijf met consumentenproducten of producten voor andere bedrijven. Soms zijn de taken van de marketing manager en die van de communicatiemanager gecombineerd en ben je bijvoorbeeld hoofd marketing en communicatie. Ook een combinatie met sales management is niet ongebruikelijk.

Piet Hein Stassen is hoofd marketing en communicatie bij Far West, een projectontwikkelaar (huizen) in Amsterdam: “ Het leukste aan mijn vak is dat ik steeds vernieuwend moet zijn, steeds sneller en beter moet inspelen op de behoefte van de markt. Er is steeds meer diversiteit in consumentenwensen en de individuele consument wil ook steeds wat anders. Hierdoor is het een afwisselend en spannend beroep.”

Wat doet een marketing manager?

1. Blijft op de hoogte van ontwikkelingen in de markt

Als marketing manager ben je eigenlijk continu bezig met het bedenken van wat klanten van de producten, het merk en bedrijf vinden en wat ze eventueel nog meer willen. Veel gegevens over de klant zijn binnen het bedrijf zelf al bekend. Bijvoorbeeld klant- en aankoopgegevens, registraties van klachten en eventueel suggesties van de klant. Deze worden door de verkopers in een database gezet.

Als het gaat om gegevens over de markt, schakel je meestal een andere partij in, zoals een marktonderzoekbureau. Nadat de opdracht duidelijk geformuleerd is, gaan zij voor jou aan de slag.

Bij nieuwe producten kies je voor een diepgaand kwalitatief onderzoek. Het marketingbureau laat bijvoorbeeld een groep mensen kennismaken met een product. Vervolgens vragen onderzoekers hen de oren van het hoofd over wat ze ervan vinden, welke associaties (verbanden met ander producten) ze erbij hebben en of ze het zouden kopen. Bij het bepalen van welke vragen er worden gesteld, heb jij een stevige vinger in de pap als opdrachtgever. Natuurlijk krijg je een rapport met de antwoorden op je vragen. Als je meer wilt weten van een grote groep mensen kies je voor een kwantitatief onderzoek – gericht op het krijgen van harde cijfers. Ook gegevens uit databanken en bijvoorbeeld van supermarkten geven je een indruk over wat er zich afspeelt op de markt. Soms heeft jouw organisatie zelf marktonderzoekers in dienst, anders besteed je het uit aan een gespecialiseerd marktonderzoekbureau.

Door al dat onderzoek weet je wat de voorkeuren en behoeftes van consumenten zijn, wie potentiële klanten zijn en wat zij vinden van jouw product in vergelijking met dat van de concurrent. Daarnaast is het belangrijk te weten wat het marktaandeel is van jouw bedrijf ten opzichte van dat van concurrenten.

Financiële tijger2. Bepaalt de marketingstrategie

Commerciële bedrijven zijn vrijwel altijd gericht op groei. De vraag aan jou als marketing manager is dan: welke nieuwe markten ga je innemen en welke nieuwe producten gaat jouw bedrijf brengen? Als marketing manager heb je daar een goede neus voor. Hierin is je rol veelal adviserend, omdat een verandering van strategie zo ingrijpend is, dat het hele bedrijf erbij betrokken is. De beslissing wordt daarom door de directie genomen.

De basis voor alle nieuwe plannen is een SWOT analyse: je kijkt zowel naar de sterke en zwakke kanten van je bedrijf, als naar de kansen en bedreigingen in de markt. Je schrijft daar een rapport over, en trekt conclusies over de richting die het bedrijf moet volgen.  

Er zijn verschillende mogelijkheden voor uitbreiding, zoals:

3. Stelt marketingplannen op

Verkoop- en winstdoelen vertaal jij in een marketingplan. Dit heeft een kortere tijdshorizon en is concreter dan de marketingstrategie. De inzichten uit het marktonderzoek en onderzoek naar wat concurrenten op de markt doen, bepalen grotendeels jouw plan. Daarbij spelen ook de harde cijfers een rol. Wat is het marktaandeel van jouw product en hoe succesvol zijn de campagnes van je concurrenten?

Het plan beantwoordt onder andere de volgende vragen:

Een voorbeeld: jouw bedrijf heeft een nieuw soort parfum ontwikkeld. Jij wilt ervoor zorgen dat het goed verkocht wordt. Je insteek hierbij is dat het een exclusief product moet zijn voor de welgestelde consument. Dit heeft gevolgen voor de prijs, de plaatsen waar het verkocht gaat worden en de reclamecampagne eromheen. Zo zul je kiezen voor een relatief hoge prijs, zal het product verkocht worden bij de betere drogisterijen en parfumerieketens en straalt de reclamecampagne luxe uit. Het personeel dat je product gaat verkopen, krijgt uitgebreide productinformatie en wordt geprikkeld door een bonus voor de beste verkoper.

4. Ontwikkelt advertentiemateriaal, acties en evenementen

Belangrijk in marketing is naamsbekendheid van je product(en). Je moet steeds met iets nieuws komen om de consument te blijven bereiken met jouw boodschap. In samenwerking met reclamebureaus ontwikkel je campagnes. Dit begint met de selectie van reclamebureaus. Je nodigt er een aantal uit, en laat ze hun idee presenteren. Je beslist op basis van de kwaliteit van het idee en het budget wat ze nodig hebben met welk bureau je in zee gaat.

Je koopt reclametijd en advertentieruimte bij kranten of tijdschriften in. Daarnaast bepaal je op welke evenementen jij je gezicht laat zien. Dat hangt natuurlijk van het product af: voor een nieuw ultra wasmiddel ben je natuurlijk op de huishoudbeurs, voor een hip drankje sta je op alle rockfestivals, een nieuwe auto laat je zien op de auto-Rai.

Een goede actie op zijn tijd (`deze week in de aanbieding´) doet soms wonderen voor de verkoop. En misschien win je er nieuwe klanten mee.

Van al deze promotieactiviteiten evalueer je het resultaat. Hoeveel mensen hebben je reclame-uitingen gezien? Is de naamsbekendheid toegenomen? Heeft de campagne een positief resultaat op de verkopen? Dit kan weer een opdracht zijn voor een marktonderzoekbureau. De resultaten neem je mee in je volgende plan: wat werkt, kun je misschien nog een keer proberen. Wat niet werkt, doe je in het vervolg niet meer.

5. Stuurt de marketingmedewerkers aan

Je bent natuurlijk ook marketing mánager. Je stuurt een team marketingmedewerkers aan. Soms zijn de taken zo verdeeld dat productmanagers de marketing doen van producten en dat jij je met de grote lijnen bezighoudt. Of je stuurt ook een team van marktonderzoekers aan. Ieder bedrijf heeft zijn marketingafdeling op een eigen manier ingericht. Je vervult daarnaast de taken die bij de manager horen, zoals leidinggeven en medewerkers ontwikkelen.

Daarnaast heb je als marketing manager de taak de salesafdeling te voorzien van promotiemateriaal en inspiratie. In ruil daarvoor leveren zij allerhande informatie over klanten en klantencontacten.

Welke rollen vervul je?

Waar werk je?

Je vindt marketing managers in ieder commercieel bedrijf, zowel bedrijven in consumentenproducten als bedrijven die op andere bedrijven gericht zijn. Dat maakt het aantal mogelijkheden groot. Je kunt bij een supermarkt aan de slag, maar ook bij een fabrikant van landbouwmachines. Dat stelt natuurlijk heel andere eisen aan de aanpak die je als marketing manager hebt.

Wat is je plaats in de organisatie?

Als marketing manager ben je het hoofd van een afdeling marketing. Je bent soms lid van een management team (MT), in andere organisaties word je aangestuurd door de commercieel directeur, die dan op zijn beurt weer lid is van het MT. Je werkt veel samen met de afdelingen sales, communicatie en productontwikkeling.

Welke competenties moet je hebben?

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je de gevraagde eigenschappen en vaardigheden goed naar voren laat komen.  

Jan Houben is marketing manager van een bedrijf in consumentenproducten. “ Wij zitten in een markt met veel concurrentie. Om medewerkers steeds bij de les te houden, hangen we de grafieken van onze verkopen en die van onze grootste concurrent in de gang. We hebben zelfs een dartbord met het hoofd van de directeur van onze grootste concurrent opgehangen. Daar gooien we regelmatig pijltjes op, ter inspiratie.”

Wat onderscheidt een topmarketingmanager van een gewone?

Een top marketing manager heeft een zeer scherpe marktvisie. Dat betekent dat hij keuzes durft te maken. Het voorbeeld van Apple – “wij leveren electronicamode”- is daar een duidelijk voorbeeld van. Dat betekent namelijk ook dat je heel veel dingen niet doet (zoals het leveren van saaie grijze computerkasten). Daarbij moet je erg vasthoudend zijn: het kan een behoorlijke tijd duren voordat je product, merk of bedrijf herkenbaar wordt in de markt. Durven door te zetten om een bepaalde naam te maken in de markt kan een paar jaar duren. Een gewone marketing manager is minder vernieuwend. Hij maakt campagnes voor zijn producten, maar durft niet de hele markt en het hele bedrijf op zijn kop te zetten.

Wat is je carrièreperspectief?

Vanuit een functie als marketing manager heb je de volgende doorgroeiperspectieven:

Hoe word je marketing manager?

Om een baan te vinden als marketing manager heb je minimaal hbo-niveau nodig en doorgaans minimaal vijf jaar werkervaring. Je kunt doorgroeien vanaf de functie product manager of marketingmedewerker. Enige ervaring in sales en/of marktonderzoek is een pre. Hbo-opleidingen die je goed voorbereiden op deze functie zijn Marketing Management, Commerciële Economie en Media, Informatie en Communicatie. Met een andere achtergrond, bijvoorbeeld meer technisch, kun je door middel van andere opleidingen en cursussen, bijvoorbeeld de NIMA-opleidingen je ook (om)scholen tot marketing manager.

Welke beroepen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/commercieel/marketing-manager Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger