Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Economie en management Commercieel NIMA

NIMA

Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) is een beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales. NIMA is vooral bekend van de examinering van opleidingen in deze vakgebieden. Met een NIMA-diploma heb je meer mogelijkheden om in commerciële functies door te groeien en carrière te maken. Je kunt de verschillende opleidingen volgen via een groot aantal hogescholen en particuliere opleidingsinstituten.

Wat kun je ermee worden?

Wat is je kans op een baan?

Met een NIMA diploma leg je een goede basis voor een carrière in de marketing, communicatie of verkoop. Het instituut staat hoog aangeschreven bij het bedrijfsleven. Je zult dan ook vrij gemakkelijk een baan vinden die aansluit bij het NIMA-examen dat je hebt gedaan. 

NIMA examens

Naast de oriënterende basiscursus, zijn er opleidingen op drie niveaus:

Marketing

Online/Digital Marketing

Sales

Communicatie

Wat doe je tijdens de opleiding?

Zoals je al hebt gezien, bestaat er een reeks opleidingen waar je uit kunt kiezen. Hieronder worden enkele wat nader toegelicht om een indruk van de opbouw en de onderwerpen te geven.

NIMA A Sales brengt je kennis bij van verkoopsystemen. Dat betekent onder meer dat een aantal verkooptechnieken worden behandeld. Je leert hoe je gesprekken met bestaande of potentiële klanten moet voeren en hoe je in het algemeen met hen moet omgaan. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het opstellen van bijvoorbeeld verkoopplannen en offertes. Je krijgt bij dit eerste deel ook informatie over account management. Verder komen de financiële en administratieve kant, de interne organisatie en marketingprincipes aan bod. Nuttig is ook het blok Persoonlijke Effectiviteit, waarin je communicatieve vaardigheden ontwikkeld worden door middel van het geven van demonstraties en presentaties.

NIMA B Sales diept de onderwerpen van A Sales uit. Deze opleiding besteedt veel aandacht aan verkoopstrategieën, time-management, verkoopmanagement en coaching. Je krijgt inzicht in de organisatie van de verkoop. B Sales is al een stuk persoonlijker. Het is niet alleen gericht op kennis en inzicht in de verkoopwereld, maar ook op je karakter, gedrag en vaardigheden op de werkvloer. Na afloop krijg je zelfs een persoonlijk rapport mee, dat aangeeft waar je op dat moment staat en hoe je je verder kunt ontwikkelen.

Hoe zwaar is het?

De NIMA opleidingen zijn pittig. Je krijgt veel verschillende vakken en ook het aantal uren dat je er thuis aan moet besteden is hoog. Toch is de uitval maar een paar procent omdat de motivatie doorgaans goed is. Met een flinke dosis discipline moet je het zeker kunnen halen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Stel jezelf de volgende vragen. Als je de meeste met een 'ja' kunt beantwoorden, kun je ervan uitgaan dat een NIMA-opleiding geschikt is voor jou.

Opleidingstrajecten waar NIMA in past

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Aanbevolen websites

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/economie-en-management/commercieel/nima Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger