Opleiding tot uitgever

De best passende hbo-opleiding tot uitgever is de opleiding Media, Informatie en Communicatie met de specialisatie Media, Marketing en Publishing van het Instituut voor Media en Informatie Management (MIM, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam). Maar er zijn ook andere wegen om je op dit beroep voor te bereiden.

Andere hbo-opleidingen

Een aantal van deze opleidingen kun je wél in deeltijd volgen en dat is een groot voordeel. Echter je mist altijd een deel van de competenties die je nodig hebt. Kies je voor een economische ingang, dan mis je product- en proceskennis; kies je voor de informatie- of communicatie-ingang, dan mis je weer marketingkennis.

Je kunt natuurlijk ook met een universitaire opleiding uitgever worden. Sterker nog, veel uitgevers hebben een universitaire achtergrond. Dat kan variëren van economie tot Russisch. Stel dat je bij een juridische uitgeverij als Kluwer of Sdu wilt werken, dan is een opleiding Rechten zeer gewild. De competenties die een uitgever nodig heeft, kun je verwerven in specifieke trainingen.

Cursussen en trainingen

NIMA-diploma

Gedegen marketingkennis is essentieel voor een uitgever. Met de NIMA-diploma’s verhoog je je waarde op de arbeidsmarkt voor uitgevers dan ook aanzienlijk. Het moet dan wel minstens niveau B zijn. Je bent dan op gelijke hoogte met het eindniveau van de opleiding Uitgever/Marketingmanager. NIMA is goed in deeltijd te doen.

Auteur: Isabelle Langeveld

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Commerciële functies Uitgever Opleiding tot uitgever