Hbo-opleiding International Business and Languages

Bij de opleiding International Business and Languages draait alles om economie en taal. Aan het einde van je studie beheers je drie vreemde talen en heb je een goede kennis van de (internationale) markt. Een semester (vijf maanden) stage lopen of studeren in het buitenland is verplicht bij IBL, behalve bij de deeltijd en duale variant. Verder kom je via vakken als cross-cultural management en internationaal recht precies te weten hoe het bedrijfsleven over de grens eruit ziet en hoe je met andere wetten en bedrijfsculturen om moet gaan.

International Business and Languages heeft veel gemeen met de hbo-opleiding European Studies (de vroegere Hogere Europese Beroepenopleiding (HEBO). Het grootste verschil is dat bij European Studies meer de nadruk ligt op politiek en Europa dan op economie.

Het diploma International Business and Languages geeft je vrijstelling van het NIMA-A examen. Hierdoor kun je meteen met NIMA-B beginnen, en als je wilt daarna ook NIMA-C voltooien.

Lindy Groen (23) studeerde af in International Business and Languages aan de HES:

"Ik vond mijn hele studie leuk, maar vooral aan de uitwisseling heb ik met heel veel plezier meegedaan. Ik ging naar Canada.

Je zit hier in Nederland ook met veel buitenlandse studenten in de klas. Door deze twee factoren leer je heel snel welke verschillen er tussen culturen bestaan en hoe mensen van andere nationaliteiten op bepaalde situaties reageren."

Wat kun je ermee worden?

Je komt met IBL in aanmerking voor commerciële functies waarin buitenlandse contacten een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld als public relations manager bij een multinational of een Europese organisatie. Andere mogelijke beroepen:

Wat is het carrièreperspectief?

International Business and Languages is een brede studie; IBL'ers zijn zodoende echte generalisten. In de praktijk krijgen ze functies in bijvoorbeeld de communicatie (communicatiemanager of voorlichter), bij banken, accountantskantoren, of worden makelaar of intercedent. Het zijn dus niet altijd functies over de grens of in een internationale organisatie. Maar ook daarvan bestaan genoeg voorbeelden, zoals een studente die een managementfunctie heeft gekregen in een hotel in Mexico of een afgestudeerde IBL'er die sinds kort een traineeship doet bij het hoofdkantoor van Adidas in Duitsland. 

Je hebt als IBL'er voor bedrijven met internationale contacten veel te bieden door je generalistische kennis en taalvaardigheid. Wil je je verder specialiseren, dan heb je ruime mogelijkheden om verder te studeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een master Intercultural Management of International Financial Management. Daarnaast kun je ook proberen via je werkgever in een bepaalde richting te groeien. Bijvoorbeeld via cursussen of deeltijdopleidingen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

  • Resultaatgericht. Je bent bij alle onderdelen van je studie resultaatgericht, dus bij het talenonderwijs, de theorievakken en de verschillende projecten. Je wilt laten zien wat je in je mars hebt en bent in staat met oplossingen te komen. Daarvoor boor je je creativiteit aan en durf je nieuwe initiatieven te nemen.
  • Communicatieve vaardigheden. Aan je mondelinge en schriftelijke vaardigheden wordt tijdens de studie veel aandacht besteed. Omdat talen een vooraanstaande plaats in de studie innemen is oog en talent voor communicatie belangrijk.
  • Discipline. Met name voor het talenonderwijs wordt veel discipline en doorzettingsvermogen gevraagd. Je krijgt een taal niet onder de knie als je deze niet consequent bijhoudt. Trouw colleges bezoeken en schools oefenen geven je uiteindelijk de beste resultaten.

Lindy:

"Voor deze studie heb je discipline nodig. Nadat ik terugkwam uit het buitenland, had ik nog maar weinig tijd over voor mijn stage en scriptie.

En omdat je daarnaast ook nog een paar vakken moet doen, kom je al gauw in de knel als je niet gelijk een stage vindt en op tijd met je scriptie begint."

  • Samenwerken. Je werkt regelmatig met andere studenten aan praktijkopdrachten. Via dit soort projecten worden je vaardigheden in groepsverband getest. Denk daarbij onder andere aan de competenties assertiviteit, flexibiliteit, luistervermogen en overtuigingskracht.
  • Cijfermatig inzicht. Voor vakken als statistiek, wiskunde en financieel management schrikken studenten met een talenknobbel nogal eens terug. Toch is het belangrijk dat je op economisch gebied een allrounder bent en dus ook kunt rekenen met bijvoorbeeld im- en exportcijfers.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd-, deeltijd-, en duale variant duren allemaal vier jaar. Heb je mbo gedaan, dan kun je onder bepaalde voorwaarden vrijstellingen krijgen. Je studietijd kan dan worden verkort tot drie jaar. Vwo'ers kunnen kiezen voor de turboroute: deze duurt drieënhalf jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het propedeusejaar, dat je soms deelt met studenten van andere opleidingen, krijg je algemene economische vakken als marketing, communicatie, bedrijfseconomie, management, en commerciële economie. Voor de voltijdopleiding geldt dat de hoofdlijnen van deze vakken voor het projectgerichte onderwijsgedeelte worden samengebracht in een bepaald thema. Je voert dan bijvoorbeeld een praktijkopdracht uit over het onderwerp internationale handel. Zo leer je meteen de theorie in de praktijk toe te passen. De helft van het studieprogramma bestaat uit talenonderwijs. Naast Engels ben je verplicht twee andere talen erbij te nemen. Je kunt kiezen uit Frans, Duits of Spaans. Bij de Hanzehogeschool Groningen kun je ook Italiaans in je studieprogramma opnemen.

In het tweede, derde en vierde jaar verdiep je je kennis van de talen en economie. Om je taalvaardigheid te toetsen houd je bijvoorbeeld een presentatie in het Duits of is de voertaal tijdens de lessen Spaans. Je krijgt workshops waarin je je verkooptechnieken oefent of leert hoe je een reclamecampagne moet opzetten voor een bestaand bedrijf. Belangrijk zijn ook modules als cross cultural management. Hier leer je de verschillende waarden en omgangsvormen binnen andere landen kennen.

Het derde jaar ga je een semester in het buitenland studeren. Dit is bij alle IBL-opleidingen verplicht. Verder loop je meestal in dat jaar ook stage. Bij sommige opleidingen is de stage in het vierde jaar ingepland. Deze mag ook in het buitenland plaatsvinden. In het vierde jaar schrijf je je afstudeerscriptie. Het onderwerp is afhankelijk van de specialisatie die je hebt gekozen. Enkele mogelijkheden: e-business, ICT, Europees management, import en inkoop, toerisme, sport en evenementen. Deeltijdstudenten en de mensen die kiezen voor de duale variant zijn vrijgesteld van de onderdelen stage (mits ze relevante werkervaring hebben) en studie in het buitenland. 

Hoe zwaar is het?

"Het is een wat zwaardere studie dan de meesten van tevoren inschatten. Het zwaarst vond ik de vele lessen, vooral de taallessen."
Marrie over IBL, in het forum.

Deeltijders vinden het een zware opleiding, omdat International Business and Languages vier dagdelen per week in beslag neemt en er geen praktijkopdrachten in hun studieprogramma zitten. Daarnaast kost het verwerven van de vreemde talen ook veel tijd en inzet. Voor voltijd geldt dat de meeste studenten afkomstig zijn van havo en mbo. De combinatie van talen met exacte vakken is voor sommige mensen zwaar. Je kunt dan ook niet aan deze studie beginnen zonder een basiskennis van moderne vreemde talen en je moet geen problemen hebben met de financiële (en dus wiskundige) vakken. Ook het regelmatig bijwonen van de colleges en het doen van je huiswerk is een voorwaarde om de opleiding goed te kunnen afronden.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding International Business and Languages toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma.

Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid met economie of management & organisatie
  • Natuur & Techniek met economie of management & organisatie

Vwo

  • Cultuur & Maatschappij met economie of management & organisatie
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur & Gezondheid met economie of management & organisatie
  • Natuur & Techniek met economie of management & organisatie

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Een IBL'er is in staat om:

  • Op hbo-niveau de economische vakken te beheersen en om die kennis in een internationale context toe te passen. Het is dus niet zo dat je achter je bureau alleen maar sommetjes zit op te lossen. Stel: een bedrijf wil uitbreiden en een dochteronderneming oprichten in het buitenland. Dan moet je weten welke haken en ogen daar aan zitten en welke cultuurverschillen er zijn.
  • Op een hoog niveau drie vreemde talen te leren beheersen.
  • Zich thuis te voelen in een internationale omgeving.
  • Zijn communicatieve vaardigheden uit te breiden. Dit is een sleutelcompetentie van IBL. Het is bij uitstek een studie waarin je wordt voorbereid op een baan waarin het contact met mensen (uit andere culturen) op de voorgrond staat.

Soms onderschatten mensen de talenkant van de studie, of juist het economische gedeelte. International Business and Languages is niettemin een echte allround opleiding: in beide onderdelen behoor je dus goed te zijn. 

Lindy:

“Ik vond het talenonderwijs op de HES redelijk, vooral het Spaanse onderwijs was van hoog niveau. Ik heb Engels, Frans en Spaans gedaan en kan nu gemakkelijk communiceren in de landen waar deze talen gesproken worden. Daar ben ik best een beetje trots op.”

Wat is het profiel van de studenten?

IBL'ers zijn extraverte types met goede contactuele eigenschappen. Ze tonen initiatief en hebben interesse in andere culturen en landen. De meeste studenten hebben een actieve werkhouding en hebben geleerd goed in te spelen op verschillende situaties in hun (internationale) omgeving. Qua talenkennis weten ze bovendien hun mondje te roeren.

Met z’n hoevelen ben je?

International Business and Languages is geen massale opleiding. Gemiddeld schommelt het aantal eerstejaars bij de voltijdvariant rond de vijftig. Bij de deeltijdopleiding en de duale variant is dat uiteraard minder: reken op ongeveer tien tot dertig medestudenten. De studie is erg populair onder vrouwelijke studenten: 1 op de 3 eerstejaars is man.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?


Auteur: Vera van Dijk

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding International Business and Languages