Hbo-opleiding European Studies

Meewerken aan het externe communicatiebeleid van Amnesty International, onderhandelen over een nieuw exportproduct met zakenpartners in Portugal of stukken voorbereiden voor een Europarlementariër: zomaar een greep uit de uitdagingen voor afgestudeerden van de hbo-opleiding European Studies, voorheen bekend onder de naam Hogere Europese Beroepen Opleiding (HEBO). De opleiding leidt je op voor een internationale functie in het bedrijfsleven of bij de overheid. Zoals de naam al doet vermoeden, staat Europa centraal tijdens je studie. Je krijgt te maken met vakken als economie, recht, geschiedenis en communicatie. Daarnaast leer je drie vreemde talen.

Wat kun je ermee worden?

Deze opleiding leidt je op voor een breed scala van beroepen en functies die allemaal in de ruimste zin van het woord met Europa te maken hebben. Met een diploma European Studies op zak kun je aan de slag bij internationaal opererende bedrijven zoals multinationals, maar ook in het midden- en kleinbedrijf en bij overheidsorganisaties in binnen- en buitenland. Afgestudeerden komen terecht in internationale bestuurlijke beroepen, internationale beroepen op het gebied van communicatie en public relations en commerciële beroepen (denk aan internationale marketing en export). Enkele voorbeelden van functies zijn:

Wat is je kans op een baan?

De vooruitzichten zijn heel gunstig. Door je brede inzetbaarheid en internationale ervaring ben je zeer gewild op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt deze vierjarige hbo-opleiding aan drie hogescholen in voltijd volgen. De particuliere instelling NTI biedt de opleiding aan in deeltijd. Na je studie mag je de titel Bachelor of European Studies voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

European Studies vertoont veel overeenkomsten met de opleiding International Business and Languages, maar European Studies besteedt wat minder aandacht aan economie en richt zich meer op Europa. Je doet kennis op over economie, recht en de historische achtergronden van Europa. Daarnaast besteed je veel aandacht aan het schrijven in en spreken van drie vreemde talen. Als eerste taal volg je Engels, voor de tweede en derde taal heb je de keuze uit Frans, Duits en Spaans. De exacte invulling van de opleiding verschilt per hogeschool, maar globaal ziet de studie-opbouw er als volgt uit:

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – verdiep je je in de cultuur, historie, economie en politiek van Europa. Daarnaast besteed je ook veel aandacht aan de beroepsmogelijkheden die je na je studie hebt. Belangrijk bij de opleiding (en ook daarna) is dat je je eigen professionele ontwikkeling leert managen: je leert jezelf evalueren en bekijkt of je persoonlijke ontwikkeling volgens plan verloopt. In het tweede jaar ga je je specialiseren door een minor te kiezen. Je kunt kiezen uit drie specialisaties: business management, bestuur en beleid of communicatiemanagement. Die keuze bepaalt je studieprogramma in het derde en vierde jaar. In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf of een overheidsinstelling. Voorwaarde is dat de organisatie internationaal actief is. Daarnaast ga je een semester aan een andere Europese universiteit of hogeschool studeren. Maar als je dat wilt, kun je bijvoorbeeld ook naar Amerika, Azië of Australië.

Hoe zwaar is het?

European Studies is een praktijkgerichte opleiding, die voor mensen met een talenknobbel goed te doen is.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo en vwo

  • Cultuur & Maatschappij: direct toelaatbaar
  • Economie & Maatschappij met een tweede moderne vreemde taal
  • Natuur & Gezondheid met een tweede moderne vreemde taal
  • Natuur & Techniek met een tweede moderne vreemde taal

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen. Informeer bij de hogeschool van je keuze dus goed naar de toelatingsvoorwaarden.

Verkorte route

Heb je een mbo-diploma, dan kun je misschien in aanmerking komen voor een verkort opleidingstraject. Voor sommige mbo-diploma's bestaat er namelijk een aparte instroomregeling, waardoor je de opleiding in drie jaar kunt afronden. Ben je een vwo’er en houd je van aanpakken? Voor vwo’ers is een versneld programma van drie jaar mogelijk. Je moet dan wel harder werken dan de gemiddelde student. Informeer bij de hogeschool van je keuze naar de mogelijkheden.

21+ toets

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt, dan kun je voor vrijstelling van de vooropleidingseis in aanmerking komen. Je moet dan een toelatingsonderzoek - de 21+ toets - doen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Ben je nieuwsgierig aangelegd?
  • Heb je een goed taalgevoel?
  • Heb je commercieel inzicht?
  • Ben je geïnteresseerd in andere landen en culturen?
  • Zie je een internationale carrière wel zitten?
  • Zoek je graag zelfstandig dingen uit, maar werk je ook graag samen met anderen?

Kun je deze vragen met 'ja' beantwoorden, dan is deze studie wellicht iets voor jou.

Wat is het profiel van de studenten?

De studenten zijn globetrotters die geïnteresseerd zijn in andere culturen. Studenten zijn goed in de talen, maar ook in organiseren, regelen en communiceren.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Als je geïnteresseerd bent in de hbo-opleiding European Studies, kijk dan ook eens bij de volgende hbo-opleidingen:

Welke wo-bacheloropleidingen lijken erop?


Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Commercieel Hbo-opleiding European Studies