Opleiding tot bedrijfsleider/vestigingsmanager

Een goede voorbereiding op het beroep van bedrijfsleider geven hbo-opleidingen als Commerciële Economie en Small Business and Retail Management. Via projectgericht onderwijs leer je hier met name wat het betekent om een bedrijf in de praktijk aan te sturen. Het zijn breed opgezette studies, die alle aspecten van de bedrijfsvoering behandelen (denk aan inkoop, verkoop, rechten en marketing).

Andere hbo-opleidingen

De volgende economische opleidingen bieden eveneens een ingang voor het beroep van bedrijfsleider/vestigingsmanager:

Wil je je richten op een bepaalde branche, dan heb je vaak een specialistische opleiding nodig. Bijvoorbeeld een bedrijfsleider van een restaurant heeft veel baat bij een hbo-opleiding Hoger Hotelonderwijs of Facility Management. Wil je in de tuinbouw gaan leidinggeven, dan is een studie als Bedrijfskunde & Agribusiness een goede opstap.

Je kunt een aantal van deze opleidingen in deeltijd volgen. Dat is handig als je bijvoorbeeld wilt doorgroeien binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Ook met een universitaire achtergrond kun je aan de slag. Je moet dan wel bewijzen dat je een praktische werkhouding hebt. Denk bijvoorbeeld aan Actuariële Wetenschappen voor een vestigingsmanager van een bank. De praktijkkennis die je dan nog mist, kun je eventueel aanvullen met een cursus of een deeltijdopleiding.

Cursussen en trainingen

Omdat een bedrijfsleider een manusje-van-alles is die overal kennis van moet hebben, moet hij zich vaak bijscholen. Zowel in zijn vakgebied als meer in algemene zin. Hieronder enkele tips.

  • Heb je nog niet voldoende kennis van marketing, dan kun je overwegen een cursus bij het NIMA te volgen. Dit instituut verzorgt ook vele trainingen op het gebied van verkoop.
  • Je inkoopvaardigheden kun je verbeteren via een training van bijvoorbeeld NEVI. Ook instellingen als de LOI, NTI en NCOI hebben een breed aanbod.
  • Ben je bedrijfsleider van bijvoorbeeld een technisch bedrijf en is je vooropleiding ook technisch, dan is het wellicht de moeite waard je leidinggevende kwaliteiten verder te ontwikkelen. Er bestaan tegenwoordig bijvoorbeeld speciale cursussen ‘Managementvaardigheden voor technici’. Verschillende instituten door het land bieden deze cursussen aan. Maar ook als je in een andere branche zit, kan het nuttig zijn je kennis door middel van een cursus op te vijzelen.

Auteur: Vera van Dijk

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Bedrijfsleider/vestigingsmanager Opleiding tot bedrijfsleider/vestigingsmanager