Opleiding tot marketing manager

De meest gangbare opleidingen voor aanstaande marketing managers zijn de hbo-opleidingen Marketing management en Commerciële Economie. Een diploma MM of CE aangevuld met aantoonbare ervaring in marketing, verkoop en of management geeft je een uitstekende uitgangspositie om te solliciteren naar een functie als marketing manager. Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) biedt daarnaast mogelijkheden voor een opleiding tot marketing manager.

Andere hbo-opleidingen

Voor sommige van deze opleidingen geldt dat zij grotendeels dezelfde propedeuse hebben als commerciële economie. Ook met een universitaire opleiding als Bedrijfskunde of Bedrijfseconomie (natuurlijk met marketing keuzevakken) en een paar jaar gerichte werkervaring kun je een baan vinden als marketing manager.

Cursussen en trainingen

De opleidingen van het NIMA worden het meest aanbevolen voor een carrière in de marketing. De NIMA-opleidingen worden door verschillende aanbieders aangeboden. Nima Oriëntatie, A en B kun je ook thuis studeren.

  • De NIMA oriëntatiecursus is een kennismaking met het marketingvak.
  • Dan is de opleiding NIMA Marketing-A een goed begin na bijvoorbeeld een mbo-vooropleiding. Deze opleiding volg je op MBO+-niveau.
  • NIMA Marketing-B is een opleiding op hbo/wo-niveau. Het accent ligt tijdens deze opleiding op de vaardigheden om de opgedane kennis toe te passen. Je kunt deze opleiding volgen na een hbo- of universitaire vooropleiding of een NIMA-A certificaat.
  • NIMA Marketing-C kun je doen als je al aantal jaar op managementniveau in de marketing werkt. Deze opleiding is op hbo-plusniveau. De nadruk ligt tijdens deze studie op strategische marketing.

Verder zijn er nog een aantal particuliere instituten die opleidingen verzorgen. Er zijn veel mogelijkheden in zowel opleidingen als vaardigheden.

  • Bijvoorbeeld SRM trainingen heeft een groot aanbod in opleidingen en trainingen voor (aanstaande) marketeers. Denk aan een opleiding Marketing gericht op kinderen en trainingen op het gebied van adviseren, het uitvoeren van marktanalyses en persoonlijke effectiviteit.

Auteur: Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Commercieel Marketing manager Opleiding tot marketing manager