Wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde

Hoe lanceer je een bedrijf op de (internationale) markt? Hoe maak je een organisatie klantgerichter? Hoe vergroot je de winstmarge van een onderneming? In de universitaire bacheloropleiding Bedrijfskunde komen alle aspecten van ondernemen, organiseren en bedrijfsvoering aan bod. Je leert vanuit verschillende vakgebieden kritisch na te denken over organisaties, organisatievraagstukken en mogelijke oplossingen. Na je afstuderen kun je als bedrijfskundige organisaties vooruit helpen door mensen beter te laten werken, bedrijfsprocessen te optimaliseren en innovaties door te voeren. Bedrijfskunde wordt door zes universiteiten aangeboden.

International Business Administration (IBA)
Ambieer je een internationale carrière, dan is de opleiding International Business Administration (IBA) wellicht iets voor je. IBA is de internationale variant van Bedrijfskunde. Het onderwijs wordt in het Engels gegeven en de nadruk binnen deze opleiding ligt op het internationale perspectief. Je wordt geleerd om over grenzen heen te kijken en koppelt bedrijfseconomische analyses en inzichten aan internationale vraagstukken. Tijdens de opleiding studeer je een periode aan een buitenlandse universiteit. De opleiding wordt door vier universiteiten aangeboden en kent een selectieprocedure.

Technische Bedrijfskunde
Ben je een bèta en spreekt techniek je aan, dan kun je ervoor kiezen om Technische Bedrijfskunde te studeren. Technische Bedrijfskunde is een ingenieursopleiding waarbij de nadruk ligt op modelleren, analyseren, organiseren, berekenen en ontwerpen van bedrijfsprocessen. Je krijgt minder economische en juridische vakken dan je collega's van de reguliere opleiding, maar meer techniek, natuur- en wiskunde.

Wat kun je ermee worden?

Bedrijfskunde is een brede studie. Je kunt terecht in verschillende functies, zowel in het (internationale) bedrijfsleven als bij de overheid en andere non-profitorganisaties. Voorbeelden van functies zijn:

Je werkt in vaste dienst van een organisatie of begint voor jezelf.

Werken als onderzoeker

Na het behalen van je mastertitel kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit en promoveren. Je doet dan onderzoek en combineert dit met een baan als docent aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Wat is het carrièreperspectief?

Vaak begin je eerst in een ondersteunende functie, als adviseur van de directie bijvoorbeeld of in een juniorfunctie. Heb je meer werkervaring opgedaan en beschik je over de juiste competenties, dan kun je doorgroeien naar een lijnfunctie, als manager van een afdeling, divisie of organisatie, of naar een seniorfunctie.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De universitaire bacheloropleiding Bedrijfskunde duurt drie jaar. Na het behalen van je diploma mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren en kun je de arbeidsmarkt betreden of doorstromen naar de masterfase. Afhankelijk van de richting die je kiest, duurt deze een of twee jaar. Rond je je master met succes af, dan ben je Master of Science (MSc).

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar - de propedeuse - werk je aan je basiskennis en verdiep je je in ondernemingen, bedrijfsprocessen en alles wat daarmee te maken heeft. Naast bedrijfskundige vakken als gedrag in organisaties, beslissingsondersteuning, supply chain operations, marketing en personeelsmanagement, volg je ook basisvakken als wiskunde en statistiek. Sommige universiteiten bieden naast een Nederlandstalig programma een Engelstalig programma aan. 

In het tweede en derde jaar verdiep je je verder in de verschillende onderdelen van bedrijfsvoering. Je loopt stage, kiest een minor en schrijft een bachelorscriptie. Rond je de bachelor met succes af, dan kun je de arbeidsmarkt op, maar je kunt ook doorstuderen en je specialiseren in een bepaalde richting. Kies je voor het laatste, dan kun je een master volgen aan je eigen faculteit of aan een faculteit van een andere universiteit in Nederland of in het buitenland. Voorbeelden van masters zijn: accounting & control, innovatiemanagement, humanresourcemanagement en marketing management. Je kunt ook kiezen voor een onderzoeksmaster. Je sluit je master af met een scriptie. Na afronding van je master ben je Master of Science (MSc).

Hoe zwaar is het?

De Erasmus Universiteit Rotterdam waarschuwt potentiële studenten om de zwaarte van de studie niet te onderschatten. Zij onderzochten wat het gemiddelde eindcijfer is van vwo-studenten die met succes het eerste jaar van de studie Bedrijfskunde hebben gehaald. Voor Wiskunde 1, 2 ligt dat gemiddelde cijfer tussen de 7 en de 8. Voor Economie 1, 2, Management & Organisatie en Nederlands ligt dat tussen de 6 en de 7.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de bacheloropleiding Bedrijfskunde toegelaten als je in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:

  • Vwo-diploma met profiel Economie & Maatschappij, Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid. Voor het profiel Cultuur en Maatschappij geldt wiskunde A of wiskunde B als aanvullende eis.
  • Propedeusediploma van een hbo- of wo-opleiding en een wiskundecertificaat op vwo-6-niveau.

Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, dan kun je deelnemen aan het colloquium doctum. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan kun je je alsnog inschrijven.

Bedrijfskunde is al jaren een heel populaire opleiding en daarom geldt aan een aantal universiteiten voor Bedrijfskunde een numerus fixus. Dit houdt in dat er jaarlijks maar een beperkt aantal eerstejaars aan de opleiding kan beginnen.

Semra Çatalgöl, Studente bacheloropleiding Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA):

“Ik vind Bedrijfskunde een aantrekkelijke opleiding omdat het een brede studie is, die heel veel mogelijkheden biedt tot verschillende masterstudies en beroepen. Daarnaast ontwikkel je als bedrijfskundestudent een soort ‘helikopterview’, waardoor je een probleem van meerdere kanten leert bekijken. Tijdens de drie jaren bachelor volg je namelijk vakken van accounting tot human resources en van logistiek tot finance. Alle aspecten van een organisatie komen aan bod en dat maakt het onderwijsaanbod heel afwisselend. Dus als je ervan houdt om het grote plaatje voor ogen te houden en geïnteresseerd bent in meerdere vakgebieden, is Bedrijfskunde zeker de overweging waard!”

Bron: www.uva.nl

Wat is het profiel van de studenten?

Studenten Bedrijfskunde hebben affiniteit met ondernemen. Ze hebben een brede belangstelling en zijn actief, nieuwsgierig, kritisch, onderzoekend en initiatiefrijk van aard.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de wo-opleiding Bedrijfskunde wellicht iets voor jou.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Algemeen economisch Wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde