Wo-bacheloropleiding International Business

De Engelstalige bacheloropleiding International Business bereidt je voor op een functie in het internationale zakenleven (aan enkele universiteiten heet de opleiding International Business Administration). Je verdiept je in de belangrijkste aspecten van internationale bedrijfsvoering en leert hoe je een bloeiende en winstgevende organisatie runt. Vakken die op het programma staan, zijn onder meer marketing, organisatie en strategie, human resources management, accounting en finance.

Wat kun je ermee worden?

Afgestudeerden van de bacheloropleiding International Business kiezen voor uiteenlopende functies, waaronder het zelfstandig ondernemerschap of voor functies als:

Natuurlijk zijn de functies die je later kunt vervullen mede afhankelijk van de eventuele master die je na je bacheloropleiding gaat volgen.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdse bacheloropleiding International Business duurt drie jaar. Rond je je bachelor met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Je kunt vervolgens gaan solliciteren, maar je kunt je ook verder specialiseren in bijvoorbeeld Finance, Supply Chain Management of Marketing Research door een aansluitende een- of tweejarige masteropleiding te volgen. Na succesvolle afronding hiervan ontvang je de titel Master of Science (MSc). Heb je interesse in een wetenschappelijke loopbaan, dan kun je na je masteropleiding ervoor kiezen om te promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek en geeft onderwijs aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar – de propedeuse – doe je een brede basiskennis op van (internationaal) management, economie, boekhouding, marketing en recht. Ook krijg je inzicht in culturele verschillen. Je volgt hoorcolleges en je werkt in werkcolleges samen met medestudenten aan opdrachten. Een belangrijk deel van de tijd besteed je aan zelfstudie. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je  academische vaardigheden, zoals kritisch lezen, analyseren, logisch redeneren, statistiek en mondeling en schriftelijk communiceren. In het tweede en derde jaar diep je deze kennis en vaardigheden verder uit. Bij enkele universiteiten is een semester studeren aan een buitenlandse universiteit verplicht onderdeel van het curriculum. In de vrije keuzeruimte stel je je eigen vakkenpakket samen of je kiest een minor op een specialistisch vakgebied, waarmee je een bepaald accent binnen je opleiding legt. Tot slot rond je studie af met het schrijven van een scriptie.

Welke toelatingseisen zijn er?

  • Vwo-diploma met een van de profielen Cultuur & Maatschappij met wiskunde A of B, Economie en Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek.
  • Een propedeuse- of einddiploma van een hbo-instelling met wiskunde A of B op vwo-niveau.
  • Een propedeuse- of einddiploma van een andere universitaire opleiding met wiskunde A of B op vwo-niveau.

Informeer voor de exacte eisen bij de universiteit van je keuze.

Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum.

Een aantal universiteiten hanteren voor deze opleiding een decentrale selectie, wat inhoudt dat er maar een beperkt aantal studenten toegelaten wordt en je op een plek moet solliciteren. 

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Zie jij een internationale carrière wel zitten?
  • Heb je interesse in internationale culturen en werk je graag met uiteenlopende mensen samen?
  • Ambieer je een functie op managementniveau? 
  • Wil je je eigen (internationale) bedrijf starten?

Kun je de meeste vragen met een ‘ja’ beantwoorden, dan is de bacheloropleiding International Business wellicht iets voor jou.

Welke wo-bachelors lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Economie en management Algemeen economisch Wo-bacheloropleiding International Business